Şevval ayı ne zaman bitiyor 2023, şevval ayı orucu kazaya niyet edilir mi? 6 gün orucu (Şevval ayı orucu) hangi günlerde tutulur? Niyeti, sevabı…
Şevval ayı İslam takvimindeki Hicri aylardan biridir. Ramazan ayından sonra gelir ve İslam'da önemli bir ay olarak kabul edilir. Şevval ayı, İslam dini açısından önemli bir ay olmasının yanı sıra, insanların sevinç, mutluluk ve bereketini artırdığı bir aydır. 6 gün orucu olarak da bilinen Şevval orucu aramaları Ramazan Bayramı’nın sona ermesiyle araştırılıyor. Peki, Şevval ayı ne zaman başlıyor ve bitiyor? Şevval orucu kaç gündür, arka arkaya tutulur mu, hangi günlerde 6 gün orucu tutulur? Şevval ayı orucu kazaya niyet edilir mi?

Şevval orucu ne zaman ve nasıl tutulur, şevval orucu kaza yerine geçer mi, şevval orucuna nasıl niyet edilir? Ramazan ayının sona ermesiyle vatandaşların gündeminde yer alan konulardan birisi de şevval orucu oldu. Şevval ayında altı gün boyunca tutulan Şevval orucu için Hz. Peygamber (s.a.s), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” buyurmuştur. Peki Şevval orucu ne zaman başlıyor ve bitiyor? Şevval ayı altı gün orucu Ramazandan kaç gün sonra başlıyor, hangi gün sona eriyor?

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR, ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTİYOR 2023?
Şevval orucu, Ramazan ayının ardından başlayan Şevval ayı içerisinde tutulur, Şevval orucunu, Şevval ayının sonrasına bırakmamak gerekir.
Hicri takvimin 10. ayında başlayan Şevval ayı, Ramazan Bayramı'nın ilk günü başlar. Bu yıl da 21 Nisan 2023 tarihinde başlayan Şevval ayı, 20 Mayıs 2023 tarihinde son bulacak.

ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR, KAÇ GÜN?
Şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutulur.

ŞEVVAL ORUCU ARKA ARKAYA TUTULUR MU?
Şevval orucu peş peşe 6 gün boyunca tutulabilir. Yahut Şevval ayı boyunca tamamlanacak şekilde farklı günlerde de aralıklı olarak da tutulabilir.

ŞEVVAL AYI ORUCU NİYETİ NASIL YAPILIR, ŞEVVAL ORUCU KAZAYA TUTULUR MU?
Şevval ayında Ramazan ayında tutulamayan oruçların kazaları da tutulabilir.
Ramazan orucunun kazasını tutmak için niyet ederken: 'Niyet ettim, Allah rızası için kazaya kalan bir günlük Ramazan orucumu tutmaya.' denir. Şevval orucu için niyet ederken: 'Niyet ettim, Allah rızası için bugün şevval orucu tutmaya.' denir.

ŞEVVAL AYI ORUCU (6 GÜN ORUCU) NEDİR?
Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).
Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.