Sandık görevlisi ücreti 2023! Seçim görevi ücreti ne kadar, seçimde sandık görevlisi ücreti belli oldu mu? Müşahitlere para verilecek mi?
Sandık görevlisi ücretleri, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde görev alacak kamu personelleri tarafından sorgulanmaya başlandı. 14 Mayıs seçimlerinde memurlar görevli olarak sandık başındaki yerini aldı. Sandık kurulları 1 başkan 6 asıl ve 6 yedek adaydan oluşuyor. Cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili seçimleri için Türkiye’de 973 ilçede toplam 191 binden fazla sandık kuruldu. Sandık kurullarının yanı sıra seçimlerde müşahitler, oy verme süresince seçimi gözlemleyebilecek. Peki, Sandık görevlisi ücretleri açıklandı mı, ne kadar? 2023 sandık görevlisi ücreti belli oldu mu?

Seçim görev ücretleri, seçimde sandık başında görevli olan personeller tarafından sorgulanıyor. 64 milyondan fazla seçmen vatandaşlık görevini yerine getirmek için sandık başında. Oy kullanma işlemleri Pazar günü saat 08.00’da başladı, saat 18.00’de sona erecek. Oy verme işlemleri sona ermesiyle sandık görevlileri oy sayımı ve diğer görevlerini yerine getirecek. Seçim görevli ücretleri memur maaşı katsayı oranına göre hesaplanmaktadır. Peki, Seçim görevlisi ücretleri ne kadar, Sandık görevlisi ücreti belli oldu mu?

2023 SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NE KADAR?
14 Mayıs Pazar günü Türkiye’de 81 ilde ve 973 ilçede yapılacak seçimlerde görev alacak sandık görevlilerinin alacağı ücretler henüz belli olmadı. Ancak genel hesaplama yönteminin 2000 x memur maaş katsayısı olması dolayısıyla 0,433684 x 2000 = 867 TL civarında belirlenmesi bekleniyor.
2019 yılında yerel yönetimler tarafından belirlenen seçimde sandık görevlisi olarak görev yapan başkan ve üyelere 261 TL, siyasi parti temsilcilerine ise 130 TL ödeme yapıldı.

MÜŞAHİTLERE ÜCRET VERİLİYOR MU?
Sandık işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partilerin ve adayların kamu hizmetinden yasaklı olmayan ergin kişiler arasından belirlediği, oy kullanma, sayım – döküm, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye “gözlemci” veya “müşahit” denmektedir. Müşahitlik resmi bir görev değildir, gönüllülük esasına dayalıdır. Müşahitler bir partinin gönüllü görevlisi olduğundan para almazlar.

SEÇİM GÖREVLİSİNİN GÖREVLERİ
Seçim görevlisi olarak atanan kişilerin görevleri, ülke veya bölgeye göre farklılık gösterebilir. Ancak genellikle, seçim görevlileri şu görevleri yaparlar:
- Oy verme yerlerinin belirlenmesi ve hazırlanması
- Oy verme sürecinin yönetilmesi ve denetlenmesi

- Oy pusulalarının ve oy verme kutularının hazırlanması
- Seçmenlerin kimliklerini doğrulama işlemlerinin yapılması

- Oy pusulalarının ve oy verme kutularının hazırlanması
- Seçmenlerin kimliklerini doğrulama işlemlerinin yapılması