Piyasalarda Trump depremi! Borsalar çakıldı, altın ve dolar çöktü, pandemiden bu yana en sert düşüş...
Dolar, borsa ve altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Küresel piyasalar haftanın ilk gününe ‘kırmızı’ başladı. Yatırımcılar vergiler nedeniyle artan resesyon tehlikesini ve Fed’in mayıstan itibaren faiz indirimine gitme olasılığını fiyatladı. Bu da risk algısını ve korkuları tetikledi. Yatırımcı güveniyle birlikte borsalar da çöktü. Donald Trump’ın göreve başladığı gün 109 bin doların üzerine çıkan Bitcoin, kademeli düşüşüne devam etti ve dün itibarıyla adeta çakıldı. Sarsıntı dolar ve altını da vurdu. İşte detaylar...

Küresel piyasalar haftaya ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni tarifelerin sarsıntısıyla başladı.2 Nisan’ı ‘Kurtuluş Günü’ ilan eden Trump, ülkesine giren tüm mallara yönelik yeni ithalat vergileri açıkladıktan sonra Çin’den misilleme gelmiş; Çin hükümeti 10 Nisan’dan başlayarak ABD mallarına yüzde 34 ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu.

Küresel piyasalar haftaya ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni tarifelerin sarsıntısıyla başladı.2 Nisan’ı ‘Kurtuluş Günü’ ilan eden Trump, ülkesine giren tüm mallara yönelik yeni ithalat vergileri açıkladıktan sonra Çin’den misilleme gelmiş; Çin hükümeti 10 Nisan’dan başlayarak ABD mallarına yüzde 34 ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu.

Küresel piyasalar haftaya ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni tarifelerin sarsıntısıyla başladı.2 Nisan’ı ‘Kurtuluş Günü’ ilan eden Trump, ülkesine giren tüm mallara yönelik yeni ithalat vergileri açıkladıktan sonra Çin’den misilleme gelmiş; Çin hükümeti 10 Nisan’dan başlayarak ABD mallarına yüzde 34 ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu.

Küresel piyasalar haftaya ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni tarifelerin sarsıntısıyla başladı.2 Nisan’ı ‘Kurtuluş Günü’ ilan eden Trump, ülkesine giren tüm mallara yönelik yeni ithalat vergileri açıkladıktan sonra Çin’den misilleme gelmiş; Çin hükümeti 10 Nisan’dan başlayarak ABD mallarına yüzde 34 ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu.

BORSALAR ÇAKILDI
Asya, Avrupa ve ABD borsalarında yaşanan kayıp dün itibarıyla derinleşti. Küresel taraftaki depremden Borsa İstanbul da nasibini aldı. Buna göre:-Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 2.80 düşüşle 9 bin 117,38 puandan başladı. 19 Mart’ta yurt içinde yaşanan siyasi gündemin etkisiyle yükselen Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri, bu kez de Trump’ın tarifelerinin etkisiyle 372 baz puanı test etti. Böylece, Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

-Haftanın ilk gününde küresel pay piyasalarında derin bir satış baskısı etkili olurken, Asya tarafından başlayan satış baskısı etkisi diğer borsalarda da devam etti. Geçen hafta yüzde 2.46 oranında gerileyen Hong Kong’da Hang Seng endeksi, dün de 13.2’lik kayıpla kara bir gün yaşadı. Geçen hafta yüzde 0.28 değer kaybeden Çin’de Şanghay Bileşik endeksi, dün 7.3 geriledi.-Gümrük tarifelerinin şok etkisi yarattığı ülkelerden bir diğeri Japonya oldu. Geçen hafta yüzde 9 gerileyen Japonya’da Nikkei 225 endeksi, dün yüzde 7.7 düşüşle kapandı.

-Gümrük tarifelerinin şok etkisi yarattığı ülkelerden bir diğeri Japonya oldu. Geçen hafta yüzde 9 gerileyen Japonya’da Nikkei 225 endeksi, dün yüzde 7.7 düşüşle kapandı.

PANDEMİDEN BU YANA EN SERT DÜŞÜŞ
-Avrupa’nın en büyük şirketlerini takip eden STOXX 600 endeksi yüzde 5.8 geriledi. STOXX 600’da yer alan şirketlerin yaklaşık yüzde 97’sinin hisse fiyatları geriledi.-Almanya’da DAX 40 endeksindeki kayıp açılışın ardından yüzde 4.7’ye ulaştı. Geçen hafta yüzde 7 gerileyen İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 3.8’lik düşüş kaydetti

-Geçen hafta yüzde 8.1 gerileyen Fransa’da CAC 40 endeksi, dün yüzde 4.9 kayıp yaşarken; yine geçen hafta yüzde 10.6 gerileyen İtalya’da MIB 30 endeksi ise dün açılışta 5.3’lük düşüş yaşadı.-Trump’ın 2 Nisan’daki açıklamasının ardından ABD’de S&P 500 endeksi Cuma günü yüzde 6 düşerek Mart 2020’den bu yana en kötü iki günlük kaybını yaşamış; geçen haftanın son iki gününde S&P 500 endeksinin piyasa değerinde 5.4 trilyon dolarlık tarihi kayıp yaşanmıştı. -ABD borsaları dün yeni haftaya ise sert çöküşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi 1000 puanın üzerinde değer kaybetti. S&P 500 endeksi yüzde 3.51, Nasdaq endeksi yüzde 3.91 kayıp yaşadı. S&P 500, tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 20 düşerek ‘ayı piyasası’ bölgesine girdi.

FAİZ İNDİRİMİ FİYATLANIYOR
-ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ilk faiz indirim beklentisi, artan resesyon endişelerine paralel olarak mayıs ayına çekildi. -Fed’in mayısta yüzde 53 ihtimalle faiz indirmesinin beklendiğini kaydeden analistler, tarifelerin ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri bankanın yıl sonuna kadar toplamda 4 faiz indirimi yapacağına yönelik fiyatlamaların güçlenmesine neden olduğunu söyledi.

BITCOIN 75 BİN DOLARA ÇEKİLDİ
-En büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in fiyatı, son 24 saatte ABD’nin agresif gümrük vergisi politikasının olası sonuçlarına ilişkin belirsizliklerin etkisiyle yüzde 10’dan fazla düşerek 75 bin doların altına indi.-Bitcoin’in son günlerde yaklaşık 80 bin ila 85 bin dolar arasında işlem görmeye devam etmesi dikkati çekiyordu. Trump’ın 2 Nisan akşamı 185 ülkeye gümrük vergisi uygulayacağını açıklamasından önce, bir Bitcoin hâlâ yaklaşık 87 bin dolar değerindeydi.

-Trump, seçim kampanyasında dijital varlıkları destekleyerek ABD’yi ‘dünyanın kripto merkezi’ yapma sözü vermişti. Ayrıca Trump’ın bir ‘ulusal Bitcoin rezervi planı’ da bulunuyor. Trump, dijital para birimlerinin destekçisi olarak görülüyor ancak şu ana kadar kripto destekçilerinin umutlarını yerine getiremedi.-Bitcoin, Trump’ın göreve başladığı gün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 109 bin doların üzerine çıkmıştı. Piyasa değeri bakımından 2. sırada yer alan Ethereum’un fiyatı da yaklaşık yüzde 22 değer kaybederek 1421 dolar seviyesine geriledi.

YATIRIMCILAR TAHVİLE YÖNELDİ
DONALD TRUMP: ENFLASYON YOK!TRUMP, piyasalarda yaşanan çöküşün ardından Truth Social üzerinden Fed’e bir kez daha çağrıda bulundu.Ülkede enflasyonun olmadığını söyleyen Trump, Fed’in yavaş hareket ettiğini belirtti. Ekonomik göstergelerin olumlu seyrettiğini söyleyen ve ABD’nin dış ticarette kazanan taraf olduğunu savunan Trump, “Petrol fiyatları düştü, faiz düştü, gıda fiyatları düştü, enflasyon yok” dedi. Trump ayrıca Çin’i de hedef aldı ve bu ülkeyi ‘en büyük suistimalci’ olarak niteledi.-Yatırımcıların son tarife açıklamaları sonrası görece riskli varlıklardan başta devlet tahvilleri olmak üzere güvenli liman varlıklara yöneldi.-Artan risk algısının etkisiyle tahvil piyasalarında alış yönlü bir seyir öne çıkarken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 6 baz puan gerileyerek yüzde 3.94’e indi. -Almanya’nın 10 yıllık devlet tahvili faizi 11 baz puan düşüşle yüzde 2.52, Fransa’nın 10 yıllık devlet tahvili faizi 7 baz puan azalışla 3.30, Japonya 10 yıllık devlet tahvili faizi 9 baz puan düşüşle yüzde 1.13 seviyesine geriledi.-Petrol fiyatları da resesyon endişeleriyle gerilemeyi sürdürdü. Brent petrolün varili 63.8 dolara indi.

DONALD TRUMP: ENFLASYON YOK!
TRUMP, piyasalarda yaşanan çöküşün ardından Truth Social üzerinden Fed’e bir kez daha çağrıda bulundu.Ülkede enflasyonun olmadığını söyleyen Trump, Fed’in yavaş hareket ettiğini belirtti. Ekonomik göstergelerin olumlu seyrettiğini söyleyen ve ABD’nin dış ticarette kazanan taraf olduğunu savunan Trump, “Petrol fiyatları düştü, faiz düştü, gıda fiyatları düştü, enflasyon yok” dedi. Trump ayrıca Çin’i de hedef aldı ve bu ülkeyi ‘en büyük suistimalci’ olarak niteledi.

DOLARI DA SARSTI
ABD’DE Trump’ın artırdığı gümrük vergileri ve piyasalardaki satış dalgası, doların birçok para birimi karşısında değer kaybetmesine yol açtı.Dolar endeksi yüzde 0.5 azalışla 102.5 seviyesinde işlem gördü. Dolar, yen karşısında ilk işlemlerinde yüzde 1 değer kaybetti. Dolar yen karşısında geçen hafta yüzde 2 gerilemişti.Dolar/TL ise haftaya yatay başlamasının ardından 38.0070 seviyesinden işlem gördü.

GRAM ALTIN 3 BİN 699 TL’YE GERİLEDİ
BELİRSİZLİK dönemlerinde genellikle ‘güvenli liman’ olarak görülen altın fiyatları, bu kez düşüşe geçti. Bunda, küresel resesyon endişelerinin etkisiyle yatırımcıların diğer varlıklardaki zararlarını telafi etmek amacıyla yaptıkları satışların etkili olduğu belirtildi. Bu gelişme sonrası ons altın dün yüzde 0.3 düşüşle ons başına 3 bin 27,90 dolar seviyesine geriledi. Yurt içinde ons altın ve dolar/TL kuruna göre hesaplanan gram altın ise dün itibarıyla yeni haftaya yüzde 3’lük geri çekilme ile başladı. 3 bin 800 lirayı aşarak neredeyse 4 bin liraya dayanan gram altın, dün 3 bin 699 liraya kadar geriledi.

JPMORGAN: 2 MİLYON ABD’Lİ İŞİNİ KAYBEDECEK
ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Trump’ın açıkladığı gümrük tarifelerinin dünyanın en büyük ekonomisini resesyona sokacağı uyarısında bulundu. JP Morgan, 2025 yılı için ABD büyüme tahminini 1.6 puan aşağı çekerek eksiye düşürdü ve işsizliğin ciddi şekilde artabileceğini, yaklaşık 2 milyon Amerikalının işini kaybedebileceğini öngördü.

TARİFELERİN ASKIYA ALINACAĞI İDDİALARINA YALANLAMA
DÜN önce Beyaz Saray’dan ‘tarifelerin 90 gün erteleneceğine’ ilişkin iddia ortaya atılması, sonrasında ise bu iddianın yalanlanması piyasalardaki oynaklığı daha da artırdı. Yabancı basında yer alan haberlere göre, Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett’in, Trump’ın ‘Çin hariç diğer ülkelerde geçici askıya alma planını’ değerlendirdiğini söylediği iddia edildi. Ancak sonrasında bu haber Beyaz Saray tarafından yalanlandı. Konuya ilişkin açıklama, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt tarafından yapıldı. Leavitt, söz konusu haberlere dair yaptığı kısa açıklamada ‘sahte haber’ ifadesini kullandı. İlk olarak yabancı basında yer alan haberlerde, Trump yönetiminin küresel tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntıları hafifletmek ve ekonomi üzerindeki olası baskıları azaltmak amacıyla tarifelerde geçici bir esnemeye gidebileceği ileri sürüldü. İddialara göre, Çin haricindeki ülkelere uygulanan gümrük vergilerinin 90 gün süreyle askıya alınması gündemdeydi.

PİYASADAKİ ALGIYI DEĞİŞTİRDİ
Bu iddianın ortaya atılması üzerine ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksi yüzde 2 artıya geçti ancak iddianın yalanlanması sonrası kazançlarını geri verdi. Ayrıca, önce iddia atılıp sonra yalanlanması, piyasalarda belirsizliklerin yatışması noktasında bir algıya neden oldu. İddiaların ortaya atılması sonrası Borsa İstanbul BIST 100 endeksinin de artıya geçtiği görüldü. Endeks günü yüzde 0.29 sınırlı bir düşüşle kapattı. Bunda, borsada ‘gerçeklerin değil, algıların fiyatlanmasının’ etkili olduğu belirtildi.

ÇİN’E YENİ VERGİ TEHDİDİ
ABD Başkanı Trump, Çin’e ek vergi tehdidinde bulundu. Trump, “Daha önce uyarmıştım. Çin yüzde 34’lük artışı yarın geri çekmediği takdirde ABD Çin’e yüzde 50 ek gümrük vergisi uygulayacaktır” dedi.Çin’in görüşme talebi doğrultusunda sürdürülen tüm temasların sona erdirileceğini vurgulayan Trump, “Görüşme talebinde bulunan diğer ülkelerle ise müzakereler derhal başlatılacaktır” ifadelerine yer verdi.