Osmanlı padişahlarını ağırlayan Ramazanoğlu Konağı şimdi de öğrencilerin hizmetinde
Adana'nın en eski yapılarından biri olan Ramazanoğlu Konağı tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini selamlıyor. Ramazanoğlu Konağı Seyhan İlçesi Kızılay Caddesi’nde Ulucami Külliyesi içinde yer almaktadır. Konak, giriş kapısındaki yazıta göre Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Yavuz Sultan Selim’in Mısır ve 4. Murat’ın Bağdat seferlerine giderken burada üçer gece kaldıkları bilinmektedir.

Adana’nın tarihi şehir merkezinde Ulucami Külliyesi’nde yer alan binanın 1360-1400 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor.

Dünyada yapıldığı günden bu yana ayakta olan en kadim evlerden birisi burası. Bir iddiaya göre de en eskisi. Ramazanoğulları ailesinin konağı olan tarihi bina, şimdilerde Çukurova Üniversitesi Kültür Merkezi olarak şehrin sosyal hayatında önemli bir yere sahip.

Adana tarihinin önemli kısmına tanıklık eden Konak, Ramazanoğlu Beyliği Sarayı’nın ayakta kalan kısmı ve Selamlık bölümü, yani yönetim merkezini oluşturuyor. Beylikler dönemi mimarlığının seçkin bir örneği olan yapı Adanalı Piri Paşa tarafından yaptırılmış.

Kesme taş ve tuğladan mimarisiyle sade bir görünüşe sahip konak, birisi ara olmak üzere üç kattan ve "L" şeklindeki zemin katı planının doğu ucunu teşkil eden bir terastan meydana geliyor. Üç katlı üzeri teraslı bu binanın alt katı düzgün kesme taş, üst katı tuğla ile inşa edilmiş.

Adana'daki ilk müze-kültür merkezi özelliğini taşıyan konak restore edildikten ve Çukurova Üniversitesi’ne tahsis edildikten sonra konferans ve türlü etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlamış. Konakta Cumartesi Konferansları adıyla her hafta konferans düzenleniyor. Ayrıca her ayın son cumartesi günü de Türk Sanat Müziği konseri düzenleniyor. Tüm bu etkinlikler halka açık ve ücretsiz. Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi, resmi tatiller dışında, her gün ziyarete açık.