Osmanlı mutfağının egzamayla savaşı: Bu karışım ne midede ülser ne ciltte egzama, akne bırakıyor!
Türk kültürünün en önemli ve bilindik bitkilerinden birisini aslında Evliya Çelebi vaktiyle tarif etmiştir. Boğaz ağrısı, mide ülseri ve öksürük gibi problemlere iyi gelen meyan bu bitkinin söylenene göre 70 çeşit faydası yer alıyor.

Meyan kökü bitkisinin tarihi Osmanlı mutfağına kadar dayanıyoır. Öyle ki tarihte pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan meyan kökü, şimdilerde kozmetik ve ilaç sanayinin de kullandığı maddeler arasında yer alıyor.

Mide asidini düzenlemeye yardımcı olduğu bilinen meyan kökü glisirizin ile iltihaplanmanın önüne geçebiliyor. Eklem ağrıları ve romatizma için de rahatlama sağlayabiliyor.

Anadolu mutfağında öksürük yatıştırıcı olmasıyla tanınan meyan kökü, soğuk algınlığı gibi gribal enfeksiyonların geçiçi tedavisinde etkili olabiliyor.

Bireylerin bağışıklığı üzerinde önemli rol oynayan meyan kökü antioksidan aktivitesini artırıyor.

Antiinflamatuar ve antioksidan özellikleriyle cilt rahatszılığı egzama ve akneyi rahatlatmada yardımcı görevi oluyor.

Meyan kökünü Anadolu'nun pek çok şehrinde soğuk olarak tüketildiği bilinse de çay olarak da tüketiliyor. Bu da boğaz tahrişini önlüyor.

Meyaz kökü ekstresi, taze veya kuru köklerin kaynar suda kaynatıldıktan sonra kendi halinde soğumaya bırakılması sonucu elde edilir.

Meyan kökünü toz haline getirerek yemeklerinizde lezzetli bir baharat olarak kullanabiliyorsunuz.

Meyan kökü bitkisinden elde edilen bitkisel ekstrakt olan meyan kökü tentürü, su ve alkolle hazırlanır.