Obez hastalarda da uygulanabiliyor! Uzmanı açıkladı: Haftalarca beklemeye gerek yok
Teknolojideki gelişmelerle birlikte, minimal invaziv cerrahi yöntemlerin önemi artıyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nazlı Topfedaisi Özkan, bu yöntemlerin detaylarını açıklayarak, hastaların minimal kesilerle estetik açıdan daha iyi iyileşme sağladığını belirtti. Laparoskopi, histeroskopi ve robotik cerrahi gibi tekniklerin hastaların daha kısa sürede iyileşmesini ve günlük hayata dönmesini sağladığını da söyleyen Özkan, özellikle obez ve fazla kilolu hastalar için minimal invaziv yöntemlerin daha avantajlı olduğunu vurguladı. Ancak her hasta ve her tıbbi problem benzersiz olduğundan, cerrahi seçeneklerin doktorla görüşülerek belirlenmesinin de önemine dikkat çekti.

Gelişen teknolojiyle birlikte, cerrahi müdahaleler artık daha az invazif hale geliyor. Minimal invaziv cerrahi yöntemler, daha az kesim, daha hızlı iyileşme süreleri ve daha az komplikasyon riskiyle birçok kişinin tercih ettiği bir yöntem haline geldi. Peki, bu yöntem hangi ameliyat türlerinde kullanılır, hangi hastalar minimal invaziv yönteme başvurabilir? . Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nazlı Topfedaisi Özkan merak edilenleri anlattı.

“SEZARYEN HARİÇ DİĞER TÜM HASTALIKLARDA KAPALI AMELİYATI UYGULAYABİLİYORUZ”
Sezaryen harici her türlü jinekolojik hastalıkta, uygun durumlar mevcut ise ameliyatı minimal invaziv yöntemlerle yapabildiklerini belirten Doç. Dr. Nazlı Topfedaisi Özkan, “Laparoskopik cerrahi, birçok kadın hastalığında hem tanıda hem de tedavide kullanılabilmektedir. Karın ön duvarında göbek bölgesine yerleştirilen bir kamera ve yardımcı aletler ile yapılan bu cerrahi yöntemde, cerrahi kesiler genellikle 5 ila 10 milimetre boyutunda gerçekleştirilir. Miyom, yumurtalık kistleri, rahim alınması, infertilite (kısırlık) tedavileri, idrar kaçırma, rahim ve vajina sarkması gibi hastalıkların tedavisinin yanı sıra, endometriozis ve erken evre jinekolojik kanserlerin tedavilerinde de bu yöntemlere sıklıkla başvurulur” ifadelerini kullandı.

İZSİZ BİR SONUÇ MÜMKÜN
Minimal invaziv cerrahi yöntemlerin avantajlarından da bahseden Doç. Dr. Özkan, minimal invaziv cerrahi ile yapılan işlemlerin daha küçük kesiler gerektirdiğini, böylece hastaların iyileşme sürecinin daha hızlı, ameliyat sonrası ağrında daha az olduğunu açıkladı. Özkan ayrıca bu yöntem sayesinde hastada açılan kesiler ve atılan dikişlerin de küçük olduğundan estetik açıdan daha izsiz bir görünüm sağladığına da dikkat çekti.

ENFEKSİYON RİSKİ DAHA DÜŞÜK
Bazı ameliyatları gerçekleştirmenin en etkili yolunun daha büyük bir kesi ile olacağına da dikkat çeken ilk tercihin minimal invaziv yaklaşımlar olduğunu yetmediği yerde ameliyatların büyük kesiyle uygulandığını da belirtirken açık ameliyat yöntemleri sonrası dönemde hastanede kalma süresinin daha uzun olduğunu ve tam iyileşme sürecinin 6 ile 8 hafta gibi bir dönemi kapsayabildiğini hatırlattı ve “Minimal invaziv cerrahiler daha az doku hasarı, daha az kan kaybı ve daha az enfeksiyon riskiyle gerçekleştirilir. Açık ameliyat sonrası bu yan etkilerin ortaya çıkma riski ise fazladır.” Dedi.

OBEZ HASTALARDA DA BAŞVURULAN YÖNTEMLER ARASINDA
Minimal invaziv ameliyatların kilolu ve obez hastalarda da uygulandığının altını çizen Dr. Özkan, “büyük miktarda cilt altı dokuya büyük kesiler içeren ameliyatların enfeksiyonlara, doku ve organ yaralanmalarına yol açma olasılığının daha yüksek olduğunu” ifade etti.

HER HASTA BENZERSİZ OLDUĞU DA KABUL EDİLMELİ
Kadın hastalıklarında laparoskopik cerrahinin geleceğinin, teknolojik ilerlemeler, cerrahi eğitim ve uzmanlaşma, hastaların tercihi ve cerrahi uygulama alanlarının genişlemesi gibi faktörlere bağlı olarak şekilleneceğini dile getiren Doç. Dr. Özkan, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Minimal invaziv cerrahi yöntemler, her ne kadar birçok riski daha düşük olsa da yine de cerrahidir. Yan etkiler ve komplikasyonlar kanama, enfeksiyon ve organ yaralanmalarını içerebilir. Bazı durumlarda, cerrah minimal invaziv bir operasyon planlayabilir, ancak ameliyat edilen alanın daha iyi görüntülenmesi için açık bir prosedüre geçmeyi gerekli görebilir. Belirli bir ameliyatı sıklıkla gerçekleştiren deneyimli bir cerrahın ellerinde ise komplikasyonlar nadir olma eğilimindedir. Bu nedenle hastalığınız ile ilgili cerrahi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla seçenek ve olasıkları konuşmanız son derece önemlidir. ”