Nafaka ile ilgili emsal karar! İşinden istifa eden kadının talebi reddedildi
Yargıtay dikkat çeken bir karara imza attı. Boşanma sürecine kadar düzenli olarak çalışan kadının, dava sürecinde kendi isteği ile işten ayrılması sebebiyle nafaka talebi reddedildi. Avukat Cansen Erdoğan kararı değerlendirdi.

Nafaka özellikle çalışmayan ve boşanma sürecinde olan eşler için büyük önem taşıyor. Nafaka ödemesi her ne kadar kadınlarla özdeşleştirilse ve çoğunlukla kadınlar alsa da erkekler için de aynı hak söz konusu. Nafaka Türk hukukuna göre; eşlerden birinin diğer eşe ödediği düzenli maddi yardım olarak tanımlanıyor. Yoksulluk nafakası, boşanma kararı verildikten sonra yoksulluğa düşmüş ve geçinme imkanı zor olan ya da hiç olmayan taraf için ödeniyor.

Avukat Cansen Erdoğan, Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesi'ne atıfta bulunarak, yoksulluk nafakası ile ilgili, ,"Nafaka takdirinin amacı, aile birliği resmen sona erse de eşlerin yokluğa ve de yoksulluğa düşmesini önlemektir. Boşanma davasının devamı sırasında verilen tedbir nafakasının aksine, yoksulluk nafakası takdirine, hâkim kendiliğinden karar veremez. Bunun için tarafların talebi ve birtakım şartların varlığı gerekmektedir. Yoksulluk nafakası talep edebilmenin ilk şartı, boşanma yüzünden yoksulluğa düşmüş olmaktır. Yargıtay, yoksulluk kavramını her somut olaya göre farklı değerlendirmiştir. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun yerleşmiş içtihatlarında; yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür, eğitim gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların yoksul olarak kabul edilmesi gerektiği hükmüne varmıştır." ifadelerini kullandı.

AĞIR KUSUR VARSA NAFAKA TALEBİ REDDEDİLİR
"Boşanma davasında tarafların eşit kusurlu olması ya da nafaka borçlusunun hiç kusurunun olmaması durumunda bile hakim yoksulluk nafakasına hükmedebilir." diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
Yoksulluk nafakası talep eden taraf, diğer taraftan daha ağır kusurlu ise nafaka talebi reddedilir. Talep eden taraf daha ağır kusurlu değilse, yani karşı tarafla aynı kusur derecesine sahip veya daha az kusurlu ise lehine yoksulluk nafakasına hükmedilir.

ÇALIŞANLAR DA NAFAKA TALEP EDEBİLİR
Birçok kişi çalışanların hangi koşullarda nafaka alıp alamayacağını merak ediyor. Avukat Cansen Erdoğan çalışmanın nafaka talep edilmesine engel olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi:
"Yoksulluk nafakası, aslında evlilik devam ettiği sürece söz konusu olan karşılıklı bakım ve geçindirme ödevinin devam ettirilmesi amacını taşımaktadır. Bu sebeple de yoksulluk nafakası istenebilmesi için istemde bulunan tarafın boşanma yüzünden yoksulluğa düşme tehlikesiyle karşılaşmış bulunması şarttır. Geçimini kendi mali kaynakları ve çalışma gücüyle sağlama imkânından yoksun olan taraf diğer koşulları da varsa yoksulluk nafakası talep edebilecektir. Buradan da anlaşıldığı üzere, nafaka talep eden kişinin çalışıyor olması, bu nafakayı talep etmesine engel değildir."

İSTİFA EDEN NAFAKA ALAMAZ!
Peki çalışan nafaka ödemesi almak için işten ayrılırsa ne olur? Yargıtay emsal niteliğinde bir karara imza attı. Karara konu olan davada mahkemece davacı kadın yararına aylık 700,00 TL yoksulluk nafakasına hükmediliyor. Davalı erkek asgari ücret düzeyinde gelirinin olduğunu kanıtlıyor. Nafaka talebinde bulunan kadının SGK dökümü incelendiğinde, düzenli sayılabilecek düzende sigortalı olarak çalıştığı ancak yargılama sırasında işinden istifa ettiği ortaya çıkıyor. Mahkeme asgari ücret karşılığı çalışıyor iken kendi isteği ile çalıştığı iş yerinden istifa eden davacı kadın yararına Türk Medeni Kanununun 175. maddesi koşullarının gerçekleşmediğine hükmediyor ve davacı kadının yoksulluk nafakası talebinin reddine karar veriliyor.�

HER OLAY İÇİN FARKLI DEĞERLENDİRİLMELİ
Kararı değerlendiren Avukat Cansen Erdoğan şu ifadeleri kullanıyor:
Yargıtay'ın bu kararı, bakıldığında hakka ve hakkaniyete uygun gözükmektedir. Lakin herhangi bir hak zayiatına sebep olmamak açısından, her olaya göre ayrı değerlendirmek, ispat olgusunun tamamen gerçekleşmiş olmasına dikkat etmek gerekecektir.