Meteoroloji'den son dakika uyarısı! Çöl sıcakları geliyor
Meteoroloji'den son dakika açıklaması geldi. Hava durumuyla ilgili dikkat çeken uyarılar peş peşe geldi. Çöl sıcakları 81 ili etkileyecek. Özellikle denize kıyısı olan illerde nem ile birlikte sıcaklıklar daha fazla etkili olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Rize, Kars ve Erzurum çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Öte yandan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ile aktardı. havanın ne zaman normale döneceğiyle ilgili bilgi verdi.

Meteoroloji'den son dakika açıklaması geldi. Türkiye, temmuz ayının başından beri kavurucu sıcakların etkisinde. En çok merak edilenlerden biri ise havanın ne zaman mevsim normallerine döneceği. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ile aktardı.

Uzmanlar günler öncesinden uyardı. Türkiye için kırmızı alarm verdi. Yurt genelinde günlerdir süren sıcak hava etkisini göstermeye devam edecek.

Özellikle yurdun batısını esir alan bunaltıcı hava, gelecek günlerde daha da bunaltacak. Yeni haftanın başıyla ise mevsim normallerine dönmesi bekleniyor.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen gelecek günlerdeki hava durumuyla ilgili, “Bitmeyecek bu sıcaklar, bu sene büyük bir ihtimalle Eylül 15’e kadar bu aşırı sıcaklar devam edecek. En sıcak gün İstanbul için söylüyorum, cumartesi günü büyük ihtimalle 37 derece. Türkiye’nin en sıcak yeri neresi diye sorsaydınız bugün değil de herhangi günlerde Güneydoğu Anadolu derdik, şimdi ülkenin en sıcak yeri neresi batı bölgeler. 11 ila 16 saatleri arasında ‘ben deniz kenarındayım’ diye sevinmesinler, orada ısı çarpmaları daha fazla oluyor, dolayısıyla öğle saatlerinde dışarı çıkılmamasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 1 haftadır etkisini sürdüren sıcak hava dalgası, iklim değişikliğinin yarattığı sonuçların adeta bir fragmanını bize yaşatıyor. Adana’da daha öğlen bile olmadan termometreler 50 dereceye yaklaştı. Adana merkezde saat 10.34’te güneşin altında termometremiz 48.8 dereceyi gösterirken, sokaklardaki sakinlik de dikkat çekiciydi.

Sokağa şemsiye ile çıkanlardan biri de Zehra Ekinci ve Kadir Ekinci çifti, “Mecbur kaldığımız sürece sokağa çıkmıyoruz. Çıkınca da sıcaktan korunmak için bu şekilde önlem almaya çalışıyoruz” dedi.

Mehmet Ali Acarlıoğlu(68)da, “Evde peynir bitmişti yoksa çıkmazdım ama peynir almam lazım. Alıp hemen döneceğim. Bu yıl Adana daha da sıcak oldu” diye konuştu.Uzmanlar denizlerde de aşırı sıcaklık artışı yaşadığına dikkat çekti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Avrupa kıtasında şu an deniz suyu sıcaklıklarının normale göre 5.1 derece yüksek olduğuna dikkat çekerek, Marmara Denizi’nde de deniz suyu sıcaklığının normalin 2-3 derece üzerinde olduğunu belirtti.

Marmara’ya dikkat
El Nino’nun etkisiyla denizlerdeki sıcaklık artışının şiddetlendiğine vurgu yapan Prof. Dr. Öztürk, “Marmara’da oksijensizlik tabandan itibaren anormal şekilde artıyor. 40-50 metreye indiği zaman oksijen sıfırlanıyor. Balıklar burada yüzeyden akıp gidiyor. Marmara’da tabandan ölme başladı. Bunun ana sebebi sıcaklık değil ama sıcaklık artışı kirliliğin yarattığı reaksiyonu hızlandırıyor. Denizler ısınınca karbondioksit yutakları olmaktan çıkıp karbondioksit emisyonu yayıyor. Marmara’da oksijen sıfırlanırsa eski Haliç olur. Ben Haliç’in temizlenmesinde bulundum. Haliç hidrojen sülfür kaynıyordu. Bu havaya karışırsa insanı öldürür. Marmara ölürse Türkiye ölür oksijensizlikten. O yüzden Marmaray’a gözümüz gibi bakacak milli bir politika olmalı” dedi.

Fitoplankton arttı
Sıcaklığın artmasının bu yıl okyanuslarda ilk defa fitoplankton patlamasına sebep olduğunu kaydeden Prof. Dr. Öztürk, “Marmara denizinde plankton patlaması bugünlerde de oluşuyor. Bunun nedenleri sıcaklığın artması. Sudaki ozon ve fosfor kirliliği sıcaklıkların etkisiyle fitoplanktonlar oluşturuyor. Sıcaklıklar okyanuslarda ve Akdeniz’de 25-30 dereceye kadar ulaşıyor. Ege’de, Antalya’da, Hatay’da, Adana bölgesi’nde 28-30 dereceye kadar sıcaklıklar çıkıyor. Bu oksijenin tüketilmesine neden oluyor. Normalde 20 derece sıcaklıkta çözünmüş oksijen litrede 11-12 mg iken sıcaklığın artmasıyla bu 7-8 mg/lt. azalıyor. Bu azalma sudaki canlıları da etkiliyor” diye konuştu.

Ultraviyole etkisi arttı
CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de sıcak hava dalgasıyla güneşin zararlı ışınlarının etkisini de daha fazla hissettiğimize dikkat çekti: “Görünen ışın, uzun dalga boylu ve kısa dalga boylu ışın. Kısa boylu radyasyon zararlıdır insan için. Ultraviyolenin A, B ve C. Olarak 3 sınıfı vardır. Ultraviyole C’yi 25 km. yukarıdaki ozon tabakası aşağı göndermiyor. En kısa dalga boylu o ve insan sağlığı için çok zararlı. Direkt cilt kanseri yapar. Ozon tabakasının faydasından birisi o işte. Ultraviyole B bir kat daha yukarıda. Bunun da yarısını ozon tabakası emiyor, yarısı dünyaya ulaşıyor. Ultraviyole A’nın ise çok fazla zararı yok. Böyle sıcak dönemlerde ultraviyole B de artar. Bu nedenle güneş altında kalınırsa cilt kanseri riski yükselir. Özellikle açık tenli kişilerde bu çok etkili olur. O yüzden bu kişilerin böyle zamanlarda çok fazla güneş altında durmaması lazım.”

Güneş fırtınası
Dünya’nın manyetik alanında sorunlara neden olacağı öne sürülen ve bugün dünyayı etkileyeceği belirtilen “yamyam güneş fırtınası”na ilişkin de Prof. Dr. Şen, “Güneş fırtınası, güneşteki patlamalarla meydana gelen bir radyasyon fırtınasıdır ama şu an güneşte Türkiye’yi etkileyen öyle bir faaliyet yok” değerlendirmesini yaptı.Ani sıcaklık artışı sonrası karşılaşılan hortumlarla ilgili de Prof. Dr. Şen, “Pazartesi Trakya’dan bir yağış geliyor. Eğer gelirse akşam Marmara’nın batısını etkileyecek gibi. Yeryüzü çok sıcak olduğu için çok kuvvetli düşey hareket meydana gelebilir. İşte o zaman hortum olabilir ama Türkiye’de şu an yağış yok. Yer çok sıcak olduğu için bu tür olaylar hızlanabilir.”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Rize, Kars ve Erzurum çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor

HAVA SICAKLIĞI
Önemli bir değişiklik beklenmiyor. Ülkemizin kuzey ve doğu kesimlerinde mevsim normalleri civarında, diğer yerlerde mevsim normallerinin 3 ila 7 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor.

Genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyıları ile güneydoğu kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

BÖLGELERİMİZDE HAVA
MARMARA
Az bulutlu ve açık, Trakya kesiminin yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
EDİRNE °C, 40°CParçalı ve az bulutlu
İSTANBUL °C, 32°CAz bulutlu ve açık
KIRKLARELİ °C, 38°CParçalı ve az bulutlu
KOCAELİ °C, 36°CAz bulutlu ve açık

EGE
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
A.KARAHİSAR °C, 33°CAz bulutlu ve açık
DENİZLİ °C, 40°CAz bulutlu ve açık
İZMİR °C, 39°CAz bulutlu ve açık
MANİSA °C, 42°CAz bulutlu ve açık

AKDENİZ
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
ADANA °C, 35°CAz bulutlu ve açık
ANTALYA °C, 41°CAz bulutlu ve açık
HATAY °C, 33°CAz bulutlu ve açık
MERSİN °C, 33°CAz bulutlu ve açık

İÇ ANADOLU
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
ANKARA °C, 33°CAz bulutlu ve açık
ESKİŞEHİR °C, 35°CAz bulutlu ve açık
KONYA °C, 33°CAz bulutlu ve açık
YOZGAT °C, 29°CAz bulutlu ve açık

BATI KARADENİZ
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
BOLU °C, 31°CAz bulutlu ve açık
DÜZCE °C, 34°CAz bulutlu ve açık
KASTAMONU °C, 32°CAz bulutlu ve açık
ZONGULDAK °C, 27°CAz bulutlu ve açık

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve az bulutlu, öğle saatlerinden sonra Rize çevreleri yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
AMASYA °C, 34°CParçalı ve az bulutlu
SAMSUN °C, 29°CParçalı ve az bulutlu
TOKAT °C, 31°CParçalı ve az bulutlu
TRABZON °C, 28°CParçalı bulutlu

DOĞU ANADOLU
Az bulutlu ve açık, doğu kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra Kars ve Erzurum çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
ERZURUM °C, 30°CParçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı
KARS °C, 28°CParçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı
MALATYA °C, 36°CAz bulutlu ve açık
VAN °C, 29°CParçalı ve az bulutlu