MEB'den yaz tatili öncesi son dakika kararı! Tarih verildi, 3, 4 ve 5. sınıf öğrencileri ile...
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) resmen duyurdu! Son dakika kararının detayları belli oldu. 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerini doğrudan ilgilendiriyor. Milyonlarca öğrenci yaz tatili için geri sayıma başladı. Tatil öncesi MEB'den son dakika kararı geldi. Bakan Özer tarafından tek açıklandı. 2022-2023 eğitim öğretim yılı başında hayata geçirilecek. MEB okuma becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak çalışma başlattı. 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin yaş gruplarına uygun metinler oluşturuldu. İlk etapta 4. sınıf düzeyine yönelik hazırlanmış metinlerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı başında basılı ve ücretsiz olarak öğrencilere iletildi. 2022-2023 eğitim öğretim yılı başında ise 3 ve 5. sınıf düzeyindeki metinler aynı şekilde ücretsiz olarak öğrencilerle buluşturulacak. Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu yaz itibarıyla bilim ve sanat merkezlerinde 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar tüm öğrenciler için yaz okulu açılacağını duyurdu. Ayrıca öğrencilerin bilim ve teknolojiye ilgilerini artırmak amacıyla "MEB Çocuk Yaz Tatili Etkinlik Kitapları” hazırlandı. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan öğretmenler için de güzel haber geldi. Bakan Özer, konu ile ilgili yaptığı açıklamada "20-24 Haziran tarihleri arasındaki mesleki çalışma dönemi, yani seminerler haftasında öğretmenlerimize izin veriyoruz. Okula gelmeyecekler. Öğretmen Bilişim Ağı ile uzaktan eğitimle mesleki gelişimlerini tamamlayacaklar. Onun akabindeki 27-30 Haziran tarihleri arasında Bakanlık tarafından idari izinli sayılacaklar. 1 Temmuz'a kadar öğretmenlerimiz kendi gelişimlerini kendileri planlayacaklar" ifadelerini kullandı.

Millî Eğitim Bakanlığı okuma becerilerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik okuma metinleri ve sorularını öğrenciler ile buluşturuyor.

3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerine yaş gruplarına uygun şekilde düzenlenmiş metinler hem öğrenciler hem de öğretmenler tarafından büyük beğeni topladı.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “Türkçe’nin dört temel dil becerisinden daha çok anlama ile ilişkili olan okuma becerilerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerini kapsayacak şekilde bir çalışma başlatıldı. Okuma becerisinin, dinleme/izleme, konuşma ve yazma gibi diğer dil becerilerini de doğrudan etkilediği göz önüne alındığında etkin bir okuma becerisi geliştirmenin önemi daha da çok ortaya çıkıyor.

Bununla birlikte bireylerin akademik, bilişsel ve duyuşsal gelişimi açısından da okuma becerisi yadsınamaz bir etkiye sahip. Öğrencilerin ilkokul 1. sınıfı bitirdiklerinde edindikleri okuryazarlık düzeyi okuma sürecinin en temel düzeyi ancak bu düzeyin sürekli geliştirilmesi ve okumanın niteliğinin artırılması, bireylerin okuduklarından anlam çıkarıp farklı bakış açılarıyla değerlendirme yapabilmeleri için çok önemli.

Bu durum, gerek öğrencilerin akademik başarılarının gerekse sosyal yaşama katılımlarının artmasına destek oluyor. Bu hususta yapılacak çalışmalara ne kadar erken başlanırsa bireylerin okuma süreci içerisinde o derece aktif rol alması sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Farklı metin türleri ve puanlama kılavuzu
Bakan Özer, öğrencilerin okuma beceri düzeylerinin öğretmenleri tarafından tespit edilip geliştirilebilmesi amacıyla yürütülen çalışma kapsamında farklı türlere göre oluşturulmuş metinler ve bu metinlerle ilgili soru hazırlama çalışmalarının sınıf ve Türkçe öğretmenleri tarafından büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirtti.

Özer, çalışma kapsamında hikâye, masal gibi edebî metin türünde ve bilimsel ya da biyografi gibi bilgilendirici türde hazırlanan metinlerin zenginleştirilmiş resim ve çizimlerle desteklendiğini söyleyerek “Dünyada artık üst düzey düşünme ve akıl yürütme gerektiren, karmaşık durumlar içeren, yeri geldiğinde bilgi ve becerilerini yeni bir duruma aktarmasını barındıran işlemlere açık bireyler yetiştirmek odak noktasına alınıyor.

Bizim çalışmamız da bu konuda destek olabilecek soru ve metinler içeriyor. Metinler üzerinden öğrencilerin okuma becerisinin değerlendirilebileceği çoktan seçmeli, çoklu seçim ve öğrencilere kendi cevabını oluşturabilme imkânı veren açık uçlu sorular oluşturuldu. Ayrıca çoktan seçmeli ve çoklu seçim soruların cevap anahtarı ile açık uçlu maddelerin puanlama kılavuzu da hazırlandı.” dedi.

Okuma becerilerinin geliştirilmesi için hazırlanan metinler, 2022-2023 eğitim öğretim yılı başında 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerine basılı olarak ulaştırılacak
İlk etapta 4. sınıf düzeyine yönelik hazırlanmış metinlerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı başında basılı ve ücretsiz olarak öğrencilere iletildiğini belirten Millî Eğitim Bakanı Özer, geçtiğimiz ekim ayından itibaren de dijital ortamda öğrenciler ve öğretmenlerin çalışmalarına destek olarak sunulan 3 ve 5. sınıf düzeyindeki bu çalışmanın 2022-2023 eğitim öğretim yılı başında da basılı olarak öğrencilere ulaştırılacağını söyledi.

Çalışmanın kapsamı genişletilecek
Bir süreci başlattıklarında sonucuna ilişkin sahadan gelen dönütlere büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan Özer, “Bu çalışmamız da öğrenci ve öğretmenler tarafından beğeni topladı. Bu durumdan büyük memnuniyet duyuyoruz, bu yoğun emeği diğer sınıf düzeylerine de aktarıp çalışmanın kapsamını genişleteceğiz.” dedi.

MEB'DEN ART ARDA YAZ TATİLİ KARARLARI
Milyonlarca öğrenci yaz tatili için geri sayıma başladı. Yarı yıl tatili öncesi bakanlıktan art arda önemli kararlar geldi.


Millî Eğitim Bakanlığınca ilk ve ortaokul öğrencilerinin eğlenerek öğrenmesini sağlamak, bilim ve teknolojiye olan merakını güçlendirmek amacıyla ilk kez “MEB Çocuk Yaz Tatili Etkinlik Kitapları” hazırlandı.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede eğitim öğretim yılı içinde çeşitli kaynaklarla öğrencileri her zaman desteklediklerini belirterek “Çocuklarımızın sadece akademik becerilerini güçlendirmek için değil aynı zamanda onları sosyal ve kültürel becerileri yönünden de güçlü insanlar olarak yetiştirmek istiyoruz.

Bu bağlamda öğrencilerimizi yaz tatilinde de desteklemek amacıyla bir dizi projeler, faaliyetler yürütüyoruz. Bu kapsamda geçen hafta açıkladığımız üzere bu yaz itibarıyla bilim ve sanat merkezlerinde 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar tüm öğrencilerimiz için yaz okulları açıyoruz.” dedi.

Bu amaç doğrultusunda bir ilki daha gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Özer şu bilgileri paylaştı: “Bakanlık olarak ilk ve ortaokul öğrencilerinin eğlenerek öğrenmesini sağlamak, bilim ve teknolojiye olan merakını güçlendirmek ve doğayla ilgili farkındalığını artırmak amacıyla iki kitap hazırladık.

İlkokul kitabında 36, ortaokul kitabında 35 konu başlığı altında okuma metinleri, etkinlikler, oyunlar ve bulmacalar yer alıyor. Kitaplarda yer alan 25 oyun ve bulmaca etkinliği, öğrencilerin çevrim içi uygulama yapması amacıyla etkileşimli olarak düzenlendi. Ayrıca 12 etkinlik de öğrencilerin daha kolay uygulama yapmasını sağlamak amacıyla videolarla desteklendi.”

İlkokul 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileriyle ortaokul 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerinin kitaplara çevrim içi olarak ulaşabileceğini kaydeden Bakan Özer, MEB Çocuk Yaz Tatili Etkinlik Kitapları’nın yardimcikaynaklar.meb.gov.tr adresinden eğitim öğretim yılının sona ereceği 17 Haziran tarihinden sonra erişime açılacağını bildirdi.

2. SINIFTAN 12. SINIFA KADAR TÜM ÖĞRENCİLER İÇİN YAZ OKULU
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ayrıca bu yaz itibarıyla bilim ve sanat merkezlerinde 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar tüm öğrenciler için yaz okulu açılacağını duyurdu.

Özer, bu yaz itibarıyla bilim ve sanat merkezlerinde 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar tüm öğrenciler için Yaz Okulu açılacağını bildirdi.

BİR İLK GERÇEKLEŞECEK
Bakan Özer Özer, "İlk kez bu yaz itibariyle BİLSEM'lerde, sadece BİLSEM'lere seçilmiş öğrencilere değil, tüm öğrencilerimize yaz okulu açacağız" dedi.

MEB, MATEMATİK SEFERBERLİĞİ BAŞLATIYOR
Millî Eğitim Bakanlığı; Türkçe, yabancı dil ve matematik dersinde kalıcı öğrenmeyi desteklemek üzere pek çok yeniliği hayata geçirecek.

Bu kapsamda müfredatta uzun ders saatleri verilmesine karşın öğrencilere yabancı dilde okuma, anlama, dinleme ve yazma olmak üzere 4 temel becerinin öğretilmesi konusundaki eksikliklerin giderilerek yeni öğretim tekniklerinin geliştirilmesi ve bu derse yeni dinamikler kazandırılması için çalışmalara başlandı.

Benzer şekilde Türkçenin öğretimi ve okuma kültürünün geliştirilmesi konusunda yeni çalışmalar hız kazandı. "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesi tamamlanırken bunun devamında kütüphanelerde yürütülecek etkinliklerle öğrencilere okuma alışkanlığının kazandırılması ve kelime dağarcıklarının geliştirilmesi konusunda planlamalar da yapıldı.

"Öğrencilere matematiği sevdirmeyi hedefliyoruz"
Bu iki dersin yanında matematik derslerini de keyifli hâle getirecek ve öğrenmeyi kolaylaştıracak yeni bir proje hazırlığında son aşamaya gelindi.TÜBİTAK ve üniversiteler ile ortak yürütülecek projede matematiğin soyut bir ders olmaktan çıkarılması ve günlük yaşam becerilerine uyarlanarak kalıcı ve severek öğrenmenin sağlanması amaçlanıyor.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti: "Matematikteki öğrenme yaklaşımını değiştireceğiz. Yeni yaklaşımla öğrencilerimizin matematiği severek öğrenmelerini ve yaşama uyarlamalarını hedefliyoruz. Öğrencilerimiz, projelerini geliştirecek, alacakları geri dönütlerle projeyi sürekli geliştirecek ve böylece sürekli bir öğrenme sağlanacak. Bizim matematik dersindeki yaklaşımımız, öğrencileri soyut bilgi yığınından kurtarıp o bilgileri hayatta pratik şeylere dönüştürerek kalıcı öğrenmelerini sağlamak.

21. yüzyıl becerileri denildiğinde de kastedilen budur. Yani bilgi havuzunda boğulmadan öğrencilerimize bilgi okuryazarlığını öğreterek daha çok üretmelerini sağlamak istiyoruz. Matematik sadece yetenekli öğrencilerin üstesinden gelebileceği zorlu bir ders olmaktan çıksın, tüm öğrencilerin keyifle, günlük yaşamla bağdaştırılabildikleri keyifli bir ders olsun istiyoruz."

Bakan Özer, matematik seferberliği kapsamında TÜBİTAK ve üniversiteler ile ortak çalışmalar yürüteceklerini belirterek TÜBİTAK ile iş birliği protokolünde son aşamaya geldiklerini, UNICEF'le de yeni bir proje için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK
Millî Eğitim Bakanlığı; eğitimde fırsat eşitliği parolasıyla yürüttüğü çok boyutlu çalışmalar kapsamında ekim ayında tüm kademelerde ve sınıf düzeylerindeki öğrenciler, özel öğrenciler ve sınava hazırlık gruplarının tamamını kapsayacak ölçekte 18 milyon öğrenciye yönelik yardımcı kaynak desteği başlatmıştı.

Öğrencilerin yardımcı kaynak ihtiyacının Bakanlık tarafından ücretsiz karşılanması için her ay düzenli olarak yayımlanan kaynaklar, öğrenci ve öğretmenlerden büyük bir ilgi gördü. Yardımcı kaynak setlerinin hazırlığında, LGS ve YKS'ye katılacak öğrencilere özel içeriklere büyük önem verildi. Sınav grubundaki öğrencilere aralık ayından mayıs ayına kadar ulaştırılan yardımcı kaynak sayısı 15 milyona ulaştı.

Her öğrencinin ihtiyacını dikkate alarak yardımcı kaynaklar hazırladıklarını belirten Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sınav gruplarının kaynak ihtiyacı konusuna özel önem verdiklerini belirtti. Bakan Özer, "Tüm öğrencilerimizin en iyi şekilde sınava hazırlanmalarını sağlamaya büyük önem veriyoruz. Destekleme ve yetiştirme kurslarımızda onlara yönelik sunduğumuz ücretsiz programların yanı sıra her ay yayımladığımız yardımcı kaynaklarda da sınav gruplarına ayrıcalıklar tanıdık. LGS ve YKS'ye hazırlanan gençlerimize sunduğumuz yardımcı kaynak sayısı 15 milyona ulaştı. Biz Bakanlık olarak öğrencilerimizin her an yanında olmak, onları ihtiyaçları olan kaynaklarla desteklemek için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

KAZANIM KAVRAMA TESTLERİ'NİN İNDİRME SAYISI 350 MİLYONA ULAŞTI
Millî Eğitim Bakanlığı; kapsamı genişletilen ücretsiz destekleme ve yetiştirme kursları, ekim ayından itibaren her ay tüm sınıf seviyelerine ve özel öğrencilere yönelik paylaştığı yardımcı kaynaklar ve kazanım kavrama testleri ile öğrencilere destek sunmaya devam ediyor.

Bu kapsamda Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 5. sınıftan 12. sınıfa kadar olan eğitim seviyelerine yönelik hazırlanan kazanım kavrama testleri çok büyük ilgi görüyor.

Öğrencilerin derste öğrendiklerini pekiştirmeleri için hazırlanan ve sürekli güncellenen kazanım kavrama testleri, bugüne kadar 350 milyon kez indirildi. Mezun öğrencilere yönelik soruların da yer aldığı kazanım kavrama testlerine odsgm.meb.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Kazanım kavrama testleri basılı hâlde öğrencilere gönderilecek
Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kazanım kavrama testlerine gösterilen ilginin memnuniyet verici olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Tüm öğrencilerimizi desteklemek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Öğrencilerimizin derste öğrendiği konuları pekiştirmeleri için hazırladığımız kazanım kavrama testleri öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından büyük beğeni topluyor. Testlerin indirme sayısı, 350 milyona ulaştı.

Saha ziyaretlerimizde gelen talepleri değerlendirdik ve kazanım kavrama testlerini de basılı olarak öğrencilerimize ulaştırma kararı aldık. Yeni eğitim öğretim yılı başında ders kitapları ile birlikte yardımcı kaynakların da basılı olarak tüm öğrencilerimizin sırasında yerini alacağını duyurmuştuk. Öğrencilerimizin büyük ilgi gösterdiği kazanım kavrama testleri de kitap hâline getirilerek eylül ayında öğrencilerimize gönderilecek."

Öte yandan Bakan Özer'den öğretmenler için de güzel haber geldi. Beyoğlu Belediyesi'nin katkılarıyla yapılan Mustafa Kandıralı Güzel Sanatlar Lisesi ve İstiklal Millet Kütüphanesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik dinletisiyle başladı.

Programda açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğretmenlere müjde verdi. Bakan Özer, 20-24 Haziran tarihleri arasındaki mesleki çalışma dönemi yani seminerler haftasında izin verileceğini, 27-30 Haziran tarihlerinde ise bakanlık tarafından idari izinli sayılacaklarını açıkladı.

Ardından 75 ilde 95 Güzel Sanatlar Liseleriyle bu çalışmaları devam ettirirken 6 ilde Güzel Sanatlar Lisesinin olmadığını ve 1-2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde bu 6 ilde de Güzel Sanatlar Lisesini kurduklarını söyledi. Bakan Özer, 81 ilde Güzel Sanatlar Lisesinin olduğunu ve bir tane Mustafa Kandıralı'yı kaybetmeye tahammülünün olmadığını da belirtti. Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız okulu gezerek sınıfları incelediler.

"ARTIK 81 İLİMİZDE GÜZEL SANATLAR LİSEMİZ VAR"
81 ilde Güzel Sanatlar Lisesinin olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Biz istiyoruz ki sadece akademik becerileriyle öne çıkan bir gençlik olmasın. Kültürle, sanatla, medeniyetle, ilimle, irfanla sürekli teması olan geçmişin çok derin damarlarından beslenen insanlığa sunan sanatçılarımızla ortaya çıksın. Bunun için hepimizin malum olduğu üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çok kapsamlı bir işbirliğine girdik. Şu ana kadar 75 ilimizde 95 Güzel Sanatlar Liseleriyle bu çalışmaları devam ettirirken 6 tane ilimizde Güzel Sanatlar Lisesinin olmadığını gördük. 1-2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde bu 6 ilimizde de Güzel Sanatlar Lisesini kurduk. Artık 81 ilimizde Güzel Sanatlar Lisemiz var. Bir tane Mustafa Kandıralı'yı kaybetmeye tahammülümüz yok. Hangi ilden çıkacağını bilmiyoruz. Önemli olan erişimi kolaylaştırabilmek. İşi zorlaştırmak değil.

Son 19 yılda da zaten ana odak eğitimdeki dönüşümün ana odağı eğitim önündeki engelleri kaldırmaktı. Erişim engelini kaldırmak, kılık kıyafetten başörtüsünden dolayı eğitim erişimini kaldırmak, katsayı mağduriyetinden dolayı yüksek öğretimindeki erişim engelini kaldırmak, okullar yapılmadığı için kız çocuklarının eğitime erişemediği kız çocukları niye eğitime gitmiyor diye sürekli suçlandığı ortamlarda okullar kurarak kız çocuklarının eğitime erişimini sağlamak.

Biraz geçmişe bakın kız çocuklarının okula erişimiyle ilgili hep kampanyalar yapıldı bu ülkede. Muhafazakar kesim de hep suçlandı. Okul yapacaksın ki okula gönderilsin çocuk. Bakın bu son 19 yıldaki devasa dönüşümle şu anda Türkiye'de orta öğretim, yüksek öğretimde kız çocuklarının okuldaş oranı erkek çocuklarından fazla.

Bir sorun daha çözülmüş oldu. Eğitimin önündeki engeller kaldırılırken artık çocuklarımızı akademik becerileriyle değil sanatla, kültürle, musikiyle ön plana çıkartan bir eğitim sistemini tüm eğitim sisteminin içine tercih etmek için çaba sarf ediyoruz. İlk kez artık Türk musikisini de Güzel Sanatlar Lisesi müfredatı içine dahil ediyoruz" şeklinde konuştu.