MEB harekete geçti ve tarihleri resmen duyurdu! 15 Haziran...
Milli Eğitim Bakanlığı resmen duyurdu! Milyonlarca öğretmen ve öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. MEB haziran ayı itibarıyla yeni kararları paylaşıyor. Takvimler açıklandı, tarihler belli oldu. Başvuru süreçleri başladı, liseler ile ilgili imzalar atıldı. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12. sınıfları, mezunları ve öğretmenleri kapsıyor. 2022 yılı öğretmenlerin iller arası yer değiştirme takvimi açıklanırken; başvuru ve atama ilan tarihleri de belli oldu. Öte yandan yaz dönemi için destekleme ve yetiştirme kursu ile yaz okulları açılacak. Hangi derslerden açılacağı, hangi sınıfların katılacağı, başvuru zamanı tek tek açıklandı. Öğretmen ve öğrenciler istedikleri ilde, seviyelerine uygun okul türlerinde Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına başvuru yapıp katılabilecek. Yaz okulları da öğretmen ve öğrenci başvurularının yoğunluğuna göre okul idarelerince belirlenen tarihler arasında açılıp; haftada 12, toplamda 48 saat olarak uygulanacak. Aynı zamanda Uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinin açılması ve tarım meslek liseleri için ayrı ayrı protokoller imzalandı. Uzman ve Başöğretmenlik eğitim programı için ise başvurular alınmaya devam ediyor. İşte MEB son dakika gelişmeleri...

MEB haziran ayına ilişkin son gelişmeleri peş peşe duyurdu. Yaz okulları, destekleme ve yetiştirme kursları, öğretmenlerin yer değiştirme takvimi, uzman ve başöğretmenlik eğitim programı, liseler ile ilgili açıklamalar yapıldı ve tarihler belli oldu. Öğretmen ve öğrenci milyonlar için geçerli. İşte Milli Eğitim Bakanlığı son dakika açıklamaları...

ÖĞRETMENLERİN 2022 YILI YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ
Öğretmenlerin 2022 yılındaki il içi istek, iller arası istek ve zorunlu çalışma yükümlülüğü, aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme takvimi duyuruldu.

Buna göre il içi isteğe bağlı yer değiştirmeler için başvurular 4-8 Temmuz'da alınacak ve atamaların valiliklerce gerçekleştirilmesiyle sonuçların ilanı, 19 Temmuz'da olacak.

İller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerde başvurular, 25-29 Temmuz'da alınacak ve atamalar 1 Ağustos'ta ilan edilecek.

Aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirmeler için ise başvuruların kabul edilmesi ve onay süreci 5-11 Ağustos'ta, tercihlerin yapılması ve onay süreci ise 15-19 Ağustos'ta yapılacak. Atamaların ilanı da 23 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.

YAZ OKULLARI İLE YAZ DÖNEMİ DYK KURSLARI
2021-2022 eğitim öğretim yılı yaz dönemi Destekleme ve Yetiştirme Kursları ve yaz okulları ile 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına ilişkin kılavuz hazırlandı.

Kılavuza göre açılması planlanan yaz dönemi Destekleme ve Yetiştirme Kursları ile yaz okulları başvuru süreci, e-kurs modülü üzerinden 6-23 Haziran tarihleri arasında tamamlanacak.

Buna göre, Kurs merkezi başvurularının alınması ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanması. 6-10 Haziran'da; öğretmen başvurularının alınması, ücretli öğretmen başvurularının il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanması, 11-14 Haziran'da; öğrenci başvuruları ise 15-18 Haziran'da gerçekleştirilecek.

YAZ DÖNEMİNDE AÇILACAK DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI
Yaz döneminde açılacak destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında 8'inci sınıf öğrencileri için Türkçe, ilköğretim matematik, fen bilimleri, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve yabancı dil derslerinden kurslar açılacak.

12 ve mezun öğrenciler için ise şu derslerden kurs açılacak: Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, felsefe, psikoloji, sosyoloji, mantık.

Yaz döneminde destekleme ve yetiştirme kursları 4 Temmuz-28 Ağustos tarihleri arasında açılacak. Öğretmen ve öğrenciler yaz dönemi sürecinde istedikleri ilde yer alan seviyelerine uygun okul türlerinde yaz dönemi Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına başvuru yapıp katılabilecek.

YAZ OKULLARI
Yaz okulları temel eğitim düzeyinde 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflara yönelik; ortaöğretim düzeyinde ise 9, 10, 11 ve 12. sınıflara yönelik matematik ve İngilizce derslerinden olacak.

Öğrenciler destekleme ve yetiştirme kursları ve yaz okulları için 15-18 Haziran tarihleri arasında başvuruları e-kurs modülü üzerinden yapabilecek.

Yaz okulu kapsamında açılacak kurslar 4. sınıf, 5-6. Sınıf (tek grup), 7-8. sınıf (tek grup), 9-10. Sınıf (tek grup) 11-12. sınıf (tek grup) şeklinde oluşturulan sınıf seviyelerinde oluşturulacak.

Öğrencilerin matematik okuryazarlığını güçlendirmek, matematiği sevdirerek günlük yaşam becerileriyle ilişkilendirilmesini sağlamak amacıyla başlatılan 'Matematik Seferberliği' kapsamında matematik dersinden; yabancı dil öğretiminde konuşma ve etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesi amacıyla İngilizce dersinden hazırlanacak etkinlik temelli çerçeve programları doğrultusunda yaz okulları haftada 12 saat, toplamda 48 saat olarak uygulanacak.

Yaz okulları, 4 Temmuz-28 Ağustos tarihleri arasında öğretmen ve öğrenci başvurularının yoğunluğuna göre okul idarelerince belirlenen tarihler arasında açılacak.

Öğretmen ve öğrenciler yaz dönemi sürecinde istedikleri ilde seviyelerine uygun okul türlerinde yaz okullarına katılabilecek.

Yaz okullarında görevlendirilen öğretmenler, 28-30 Haziran tarihleri arasında ÖBA üzerinden yapılacak 2 günlük bir eğitime alınacak.

UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK EĞİTİM PROGRAMI İÇİN BAŞVURULAR
Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB) Türkiye'de ilk kez düzenlenecek uzman ve başöğretmenlik eğitim programının Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Sistemi (MEBBİS) üzerinden başlayan başvuruları, 10 Haziran'a kadar devam edecek.

"Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı"na ilişkin takvime göre, uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz-5 Eylül, başöğretmenlik eğitimleri de 18 Temmuz-19 Eylül arasında gerçekleştirilecek.

Uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz-5 Eylül, başöğretmenlik eğitimleri de 18 Temmuz-19 Eylül arasında gerçekleştirilecek. Yazılı sınav için 26 Eylül-3 Ekim arasında başvuru yapılabilecek. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım'da 81 ilde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları 12 Aralık 2022'de duyurulacak.

Sertifika almaya hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları 4 Ocak 2023'te düzenlenecek ve uzman öğretmen/başöğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023'ten itibaren bu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlandırılacak.

Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na, yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla adaylık dâhil öğretmenlikte 10 yıl hizmeti bulunan öğretmenler, Başöğretmenlik Eğitim Programı'na ise yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan uzman öğretmenler başvurabilecek.

Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarında, öğretmen/uzman öğretmen olarak görev yapanlardan Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programı'na başvuruda bulunanların şartları taşıyıp taşımadıkları, Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan il komisyonlarınca değerlendirilecek.

Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için başvuruda bulunacak öğretmenler/uzman öğretmenlerde aranan şartlardan biri olan mesleki gelişim çalışmaları, Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan tüm branş/alan öğretmenlerinin her bir alandaki görevlerden en az birini yapabilecekleri şekilde "Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları, Yönetime Katılım Çalışmaları ve Araştırma Geliştirme Çalışmaları" olmak üzere üç alan olarak belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için başvuruda bulunacakların mesleki gelişim çalışmalarını tamamlayabilmeleri için üç çalışma alanından en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekecek.

ULUSLARARASI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİ AÇILIYOR
Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinin açılmasına ilişkin iş birliği protokolü, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından imzalandı. Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirilen protokolle Türkiye'de açılacak uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinde, uluslararası öğrencilerin eğitim alması amaçlanıyor.

Millî Kütüphane Konferans Salonunda gerçekleşen törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sadece akademik yönden başarılı bir gençlik yetiştirmek istemediklerini vurgulayarak "Aynı zamanda bu toprakların değerleri, kültürü, irfanı, hikmetini de içselleştirerek yaşam tarzına sirayet ettirmiş, insanlık adına dünyaya farklı şeyler söyleyebilecek kapasitede gençler yetiştirmek istiyoruz. Bunu da iki Bakanlıkça el ele vererek çok başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz." diyerek iş birliğinden ve mesleki eğitime verdiği katkıdan dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkür etti.

Protokol kapsamında ilk olarak 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibarıyla Arnavutluk, Bulgaristan, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek'ten oluşan altı Balkan ülkesinden 60 öğrenci alınacak.

Uluslararası öğrenciler; İstanbul Beşiktaş İSOV Dinçkök , Bahçelievler İMMİB Erkan Avcı, Balıkesir İvrindi Nurettin Çarmıklı Madencilik, Konya Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen, Bursa Tophane, Ordu Altınordu TOBB ve Ankara Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri olmak üzere altı ildeki bu yedi okulda eğitim alacak.

Söz konusu eğitimler; belirlenen okulların makine ve tasarım teknolojisi, yenilebilir enerji teknolojileri, maden teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri, elektrik elektronik teknolojisi ve yiyecek içecek hizmetleri alanında verilecek.

TAMAMEN DEĞİŞECEK
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında 'Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü' imzalandı. Tarım alanında eğitim veren Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri'nin hepsinde değişiklik yapılacak.

Alınan yeni karar itibarıyla bu meslek liseleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yönetilecek. Okul yöneticileri, öğretmenler ve müfredat birlikte belirlenecek. Öğrencilerin işletmedeki beceri eğitimleri birlikte planlanacak.