MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ | (MPOX) Maymun Çiçeği Virüsü nedir, nasıl geçer ve bulaşır?
Maymun Çiçeği Virüsü belirtileri araştırmaları yoğunlaştı. Japonya Sağlık Bakanlığı, ülke içinde, maymun çiçeği virüsü "mpox" kaynaklı ilk ölümün kayıtlara geçtiğini açıkladı. Peki, maymun çiçeği virüsü (Mpox) nedir, nasıl bulaşır? Maymun çiçeği tedavisi nasıl yapılır, Japanya Maymun Çiçeği Virüsü belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği Türkiye’de var mı?

(MPOX) Maymun Çiçeği Virüsü nedir, nasıl geçer ve bulaşır, Türkiye’de var mı? Japonya'da bir kişinin maymun çiçeği virüsünden yaşamını yitirdi. Aktarılan bilgiye göre ilk "mpox" vakasına Temmuz 2022'de rastlandığı, Aralık 2023 başına kadar toplamda 227 vakanın tespit edildiği bilgisi paylaşıldı. Peki, Maymun çiçeği tedavisi nasıl yapılır, Japanya Maymun Çiçeği Virüsü belirtileri nelerdir?

(MPOX) MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
Nadir görülen bir hastalık olan maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı türde ortaya çıkmaktadır. Genellikle hayvandan insana, nadiren de insandan insana temas yoluyla bulaşan bu virüs, vücutta yüksek ateşe ve kaşıntılı kabarcıklara neden olabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın adını "ırkçı ve küçük düşürücü" bulduğu için "mpox" olarak değiştirmişti.

Bu değişiklikle birlikte "maymun çiçeği" terimi aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmış ve her iki ismin de bir yıl süreyle eş zamanlı olarak kullanılması kararlaştırılmıştı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ
Maymun çiçeği hastalığının belirtileri, 1980 yılında dünya genelinde yok edilen çiçek hastalığına oldukça benzemektedir.

Ateş, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, üşüme, kas ve sırt ağrısı, hastalığın ortaya çıkardığı belirtiler arasında yer almaktadır.

Maymun çiçeği hastalığının çiçek hastalığından ayıran bir özellik ise benzer belirtilere ek olarak lenf bezlerinin şişmesidir.

İlk üç gün içinde veya sonrasında, ateşle birlikte yüzde ve vücutta kızarıklık şeklinde ortaya çıkan şişkinlik ve kabarıklıklar görülmektedir. Hastalık genellikle hafif belirtilerle 2-4 hafta sürebilmektedir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR, NASIL GEÇER?
Hastalık insanlara virüsü taşıyan hayvanlardan, insanlardan veya virüs bulaşmış materyallerden çizik, ısırık, damlacık, gözyaşı gibi vücut sıvıları ve solunum yoluyla geçebiliyor.

Hastalık insandan insana ise en çok uzun süreli yüz yüze yakın temas sonucunda solunum damlacıkları aracılığıyla geçiyor.