LGS sınav giriş belgesi nasıl alınır? LGS sınavı ne zaman? İşte 16 soruda LGS hakkında bilmeniz gerekenler!
Milyonlarca adayı ilgilendiriyor! Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) duyurdu. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınavın sınava giriş bilgileri erişime açıldı. LGS sınavına kısa bir süre kala adaylar sınava ilişkin kuralları ve sınav ile ilgili bilgileri araştırıyor. Gözler LGS sınavının yapılacağı tarihe çevrilirken sınav konuları, LGS sınavında dikkat edilecek hususlar ile sınav sonuçlarına ilişkin detaylar merak ediliyor. Peki, LGS sınav giriş belgesi nasıl alınır? LGS sınavı ne zaman? LGS saat kaçta başlayıp kaçta bitecek? LGS sınav kuralları neler? İşte 16 soruda LGS sınavına girecek öğrencilerin bilmesi gerekenler...

2022 LGS OTURUMU NE ZAMAN?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı 5 Haziran'da düzenlenecek.Sınavın birinci oturumu 09.30’da, ikinci oturum ise 11.30’da başlayacak ve Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak. 75 dakika yanıtlama süresi verilecek.İkinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru yöneltilip 80 dakika süre verilecek.

LGS SINAV YERİ NASIL ÖĞRENİLİR?
Sınav giriş yerini, salonunu, sıra numarasını ve varsa sınav tedbir hizmeti bilgilerini 27 Mayıs 2022 tarihinde e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.

LGS SINAV GİRİŞ BELGELERİ YAYINLANDI MI?
Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, LGS kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrenciler, sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgilerine Bakanlığın "http://www.meb.gov.tr/" internet adresi ve e-Okul üzerinden ulaşabilecek.LGS adayları sınava eğitim gördükleri okullarda girecek.

LGS'YE KATILIM ZORUNLU MU?
LGS başvuruları MEB tarafından otomatik olarak yapılıyor. Ancak öğrencilerin sınava katılma zorunluluğu bulunmuyor.

ÖĞRENCİLER SINAVA GİDERKEN YANLARINDA NELER BULUNDURABİLECEK?
LGS ye girecek öğrenciler yanlarında; Geçerli olan kimlik belgelerini veya geçerlilik süresi devam eden pasaport bulundurması gerekmektedir.Yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracak.Öğrenciler sınav salonlarına bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilecek.

ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLER İÇİN NE TÜR İŞLEMLER UYGULANACAK?
Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç-gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabileceklerdir.Bireysel durumlarına göre okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda sınava alınma, 20 dakika ek süre tanınması gibi ek şartlar söz konusu olabiliyor.

LGS’DE SORU DAĞILIMI NASIL OLACAK?
Sınav 2 (iki) oturumdan oluşmaktadır. Birinci oturum sözel alan 75 dakika, ikinci oturum sayısal alan 80 dakika olacaktır. Sınav, birinci oturum sözel alanda; Türkçe, T.C, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil; ikinci oturum sayısal alanda Matematik ve Fen Bilimleri dersleri yer alacaktır. Birinci Oturum Sözel Alan; Türkçe 20 soru, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10 soru, Yabancı Dil 10 soru olmak üzere toplam 50 soru, İkinci Oturum Sayısal Alan; Matematik 20 soru, Fen Bilimleri 20 soru olmak üzere toplam 40 soru şeklinde olacaktır.

SINAVDA 15 DAKİKA KURALI UYGULANACAK MI?
Milli Eğitim Bakanlığı, sınavın başlamasından itibaren öğrenci için 15 dakika süre belirledi.Birinci oturum 09.30’da ve ikinci oturum 11.30’da başlayacak. Sınav başladıktan 15 dakika sonra gelen öğrenciler sınava alınmayacak.Öğrenciler sınavın ilk 30 ve son 15 dakikasında sınav salonundan çıkamayacak.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ’NDEN MUAF OLAN ÖĞRENCİLERİN SINAV SÜRESİ KAÇ DAKİKA?
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin testinden muaf olan öğrencilerin sözel oturumundaki (birinci oturum) toplam sınav süresi 60 dakika olacaktır.

YABANCI DİL DERSİNDEN KİMLER MUAF OLACAK?
İşitme yetersizliği, zihinsel yetersizliği veya otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin Yabancı Dil dersinin testinden muaf olabilmesi ve bilgilerinin MEBBİS-RAM Modülüne işlenmesi için bu durumun, veli tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir.

EVDE VEYA HASTANEDE EĞİTİM HİZMETİ ALAN ÖĞRENCİLER SINAVA NEREDE GİRECEK?
Evde veya hastanede eğitim hizmeti alan öğrencilere yetersizlik durumlarına göre sınav tedbir hizmeti sunulabilmesi için öğrencilerin sınava alınacağı adresin, veliler/vasiler tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne, okul müdürlüğü tarafından ise ilgili RAM’a bildirilmesi gerekmektedir. RAM müdürlükleri, öğrenci için alınan sınav tedbir hizmeti kararını ve öğrencinin sınava alınacağı adres bilgisini il/ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir.

LGS SINAV SONUÇLARI NEREDEN İLAN EDİLECEK?
Sınav sonuçları 30 Haziran 2022 tarihinde https://www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecektir.

LGS SINAV SORULARINA VE SINAV SONUÇLARINA NEREDEN İTİRAZ EDİLECEK?
Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların https://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde ÖDSGM resmî internet sayfasında (https://odsgm.meb.gov.tr) yer alan e-itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek.İtirazların incelenebilmesi için Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, 30 TL ücret yatırılması gerekiyor.Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacak.

SINAVDA HANGİ KONULARDAN SORULAR ÇIKACAK?
Öğrenciler 8’inci sınıfın tüm ünite ve konularından sorumlu olacaklar.LGS sınavı; öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç becerileri ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte hazırlanacak.

MÜCBİR SEBEPTEN BAŞKA İLLERDE BULUNAN ÖĞRENCİLER NE YAPMALILAR?
Nakil, zorunlu ikamet değişikliği, mevsimlik işçi, yurt dışından gelmiş olanlar, tayin nedeniyle yer değişikliği gibi durumlardan başka illerde bulunan öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgeler ile sınava girmek istedikleri il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine 31 Mayıs 2022 tarihine kadar başvuru yapacaklardır.Dilekçeler sınav öncesinde oluşturulacak Bölge Sınav Yürütme Komisyonları tarafından değerlendirilerek başvurusu uygun görülen öğrencilerin sınava katılmaları sağlanacaktır.Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler sınav giriş belgelerini 27 Mayıs 2022 tarihinden itibaren, bulundukları ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik veya Başkonsolosluklarından alacak ve onaylatacaklardır.

LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Sınav sonuçları, 30 Haziran 2022’de www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri, posta yoluyla gönderilmeyecek.