Kuşkayası dağı yanardağ mı, Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı’ndan neden dumanlar yükseldi? Kuşkayası Dağı yanıyor mu? Türkiye’deki volkanik dağlar
Kuşkayası Dağı yanıyor mu, Göksun Kuşkayası Dağı nerede? Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeden geldiği iddia edilen görüntü vatandaşı korkuttu. Maraş’ın Göksun ilçesindeki bir köyde depremin ardından dağın yandığı görülüyor. Yangını kayda alan, bir vatandaş, "Kuş Kayası dediğimiz dağ, yanardağ gibi yanıyor. Bunu uzmanlara, yetkililere ulaştırır mısınız? Korkuyor halk. Ne olduğunu bilmiyor." ifadelerini kullandı. Peki, Kuşkayası dağı yanardağ mı, volkanik mi? Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı’ndan neden dumanlar yükseldi?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı artarken, bölgede kaydedilen son görüntüler ürküttü. Depremden sonra Kahramanmaraş GöksunKuşkayası Dağı olduğu iddia edilen sosyal medyada hızla yayılan videoda dağdan aşağıya siyah sıvıya benzer bir maddenin aktığı görüntüler yer aldı. Peki, Kuşkayası dağı nerede, yanardağ mı, volkanik mi? Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı’ndan neden dumanlar yükseldi, Kuşkayası Dağı yanıyor mu?

Kuşkayası Dağı yanıyor mu, Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı’ndan neden dumanlar yükseldi?
Göksun ilçesine bağlı Büyükkızılcık Köyü'nde yer alan Kuş Kayası Dağı'nda depremin ardından yangın çıktı. Dağdan alevler yükselirken, görüntüleri sosyal medyada paylaşan bir vatandaş bölge halkının korktuğunu söyledi.

"Kahramanmaraş, Göksun. Bu Büyükkızılcık Kuş Kayası dediğimiz dağ, yanardağ gibi yanıyor. Bunu uzmanlara, yetkililere ulaştırır mısınız? Korkuyor halk ne olduğunu bilmiyor. Şu anda kocaman dağ yanıyor. Eskiden hiçbir şekilde böyle bir şey yoktu normal dağ. Önce şu alttaki siyah yerden bir petrol gibi, lav mı petrol mü çok değişik şeyler oluyor burada" diyen adam yardım istedi.

Kuşkayası dağı yanardağ mı, volkanik mi?
Türkiye’de aktif volkan bulunmamaktadır. Bilim adamları, yanardağları 'tamamen sönmüş' kabul etmenin son derece yanlış olduğu, Türkiye için az da olsa halen risk bulunduğu fikrindedir. Bazı yanardağlarda (Erciyes, Hasan dağı, Büyük ve Küçük Ağrı dağları, Tendürek, Nemrut, Süphan dağları vb.) halen gaz ve buhar çıkışları gözlenmektedir.

Türkiye'de 18 Yanardağ bulunmaktadır. Bunların büyük bir çoğunluğu çok eski dönemlerde etkisini yitirirken, bir kısmı ise son faaliyetini birkaç yüz yıl önce tamamlamıştır.
Acıgöl-Nevşehir
Ağrı Dağı
Erciyes Dağı
Girekol
Göllü Dağ
Hasan Dağı
Karaca Dağ
Karadağ
Karapınar Düzlüğü
Erzurum-Kars Platosu
Kula Tepeleri
Nemrut Dağı (Bitlis)
Süphan Dağı
Tendürek Dağı
TAFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı'ndan “lav aktığı” iddialarına, "Böyle bir şey yok" yanıtını verdi. Tatar, "Ekiplerin bölgeyi kontrol ettiğini belirterek, “Oturduğunuz yerden lütfen yorum yapmayın” diye sitem etti.
Tatar, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Skorsky helikopteri bölgeye gönderdik"
"Ne yazık ki canla başla çalışan buradaki ekibin bir bölümünü meşgul etti. Tamamen anlamsız bir şekilde orada volkan mı patladı, şu var bu var. İşimizi gücümüzü bıraktık orada ne oluyor anlamaya çalıştık. Bundan bir sat önce Skorsky helikopteri bölgeye gönderdik. Büyükkızılcık Köyü’nde bir yamaçta oluşan ve dünden itibaren sosyal medyada yayılan volkan patlaması oluyor şeklinde yayılan yere gelen Skorsky helikopter o bölgeye indirdi. Altı kişilik ekip şu anda o bölgeyi inceleyip geri döndüler.
Hocaları sağduyuya davet etti
Sosyal medyada herkes yorum yapıyor. Oturduğunuz yerden lütfen yorum yapmayın. Burada her şeyi teyit etme şansımız var. Şu olabilir, bu olabilir, bu bilimsel bakış açısında bu vardır, yorum yapabilirsiniz ama şu anda yaptığınız her yorum sahadaki yansıması farklıdır. Böyle bir şey olamaz, bir öğretim üyesi olarak bunu kabul etmiyorum. Lütfen, bütün hocalarımızı daha sağduyulu, daha sağlıklı veri elde ederek bu tür açıklamaları yapmaya davet ediyorum. Şu anda gereksiz yere bütün basın Kızılcık Köyü'nde volkanın patlamasını bekliyor. Bize bir tek faydası oldu, Skorsky helikopter gelirken o bölgeye aynı zamanda erzak getirdi. Ne oldu peki? Yukarıdan inen arkadaşlarımızın dedikleri şey şu, ‘sosyal medyada volkanik aktivite olarak görüntüler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bölgede herhangi bir lav akması, volkanik kül petrol veya gaz çıkışı olmadığı yönünedir'. Böyle bir şey yok. 'Gözlemlerimiz olayın depremle tetiklenen ve depremden sonrası bizim sık şekilde gördüğümüz basit bir kütle hareketinden öteye bir şey değil' .Bölgede zaten volkanik patlamayı oluşturacak coğrafik özellik yok.