Kurbanlık fiyatlarında il il son durum! En ucuz büyükbaş ve küçükbaş rakamları: 2022 Kurban kesim yerleri nerede?
Türkiye'nin dört bir yanındaki kurban pazarlarında hareketlilik sürüyor. Kurbanlık fiyatlarında son durum nedir? Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıklar hangi fiyattan alıcı buluyor? İşte pazarlardaki dana, koç, koyun ve keçi kurbanlık fiyatları...

Türkiye'nin bir çok ilindeki kurban pazarlarında hareketlilik sürüyor. Peki satışlar ne durumda, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar hangi fiyattan alıcı buluyor? Alıcılar çadırları tek tek dolaşıyor, pazarlıklar devam ediyor.

İstanbul Bahçelievler'de kurulan kurban pazarındaki yaklaşık 100 çadırda, Anadolu'nun dört bir yanından gelen 4 bine yakın küçükbaş, 2 binden fazla da büyükbaş hayvan bulunuyor.

Bu yıl 9-12 Temmuz tarihlerinde kutlanacak Kurban Bayramı için hazırlığa başlayan vatandaşlar, kurbanlık fiyatlarını da araştırmaya başladı. 2022 Kurban Bayramı'nda kurban keserek ibadetini yerine getirmek isteyenler, 2022 kurbanlıklar ne kadar, kaç para oldu? Küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatları ne kadar?' sorularının cevabını sorgulamayı sürdürürken; il il kurban fiyatlarına dair merak edilenlere haberimizde...

2022 KURBAN FİYATLARI NE KADAR?
2022 Kurban Bayramı'nda, kurbanlık fiyatlarının büyükbaş kurbanlıklar için 60-70 bin TL; küçükbaş kurbanlıklar için ise ortalama 3-4 bin lira olması bekleniyor.

Et fiyatlarının, Kurbanlık fiyatlarını da etkileyeceği tahmin edilirken; İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil, kırmızı ette genel olarak maliyet kaynaklı fiyat artışları ile tüketimde yaşanan düşüşün piyasada bir denge sağladığını söylerken, yem maliyetleri nedeniyle üreticinin yaz sonu anaç hayvanları kesime götürerek üretimden uzaklaşacağını ifade etti.

İSTANBUL KURBAN FİYATLARI
İstanbul'da küçükbaş hayvanlar, cinsine ve ağırlığına göre 2 bin 800 TL'den başlayıp 4 bin 500 TL'ye kadar çıkıcak. Büyükbaş hayvanlarda da bu rakam 34 bin TL ile 50 bin TL aralığında değişecek.

BURSA KURBAN FİYATLARI
Bursa'da, küçükbaş hayvanlar 2 bin 600 TL ile 4 bin 300 TL aralığında, büyükbaş da 33 bin TL ile 54 bin TL aralığında satılacak.

ANKARA KURBAN FİYATLARI
Ankara'da 2022 Kurban Bayramı için hayvan pazarlarında küçükbaşlar 2 bin 600 TL ile 3 bin 800 TL, büyükbaşlar ise 33 bin TL ile 50 bin TL aralığında satılacak.

İZMİR KURBAN FİYATLARI
İzmir'de büyükbaş hayvanların fiyatı 33 bin TL ile 52 bin TL aralığında, küçükbaş da 2 bin 700 TL'den 3 bin 600 TL'ye değişiklik gösterecek.

ADANA KURBAN FİYATLARI
Adana'daki pazarlarda küçükbaş fiyatları 2.500-3.500 TL, büyükbaş fiyatları ise 33 bin TL - 50 bin TL bandında olacak.

GAZİANTEP KURBAN FİYATLARI
Gaziantep'te bu yıl büyükbaş hayvanlar 32 bin 500 TL'den 51 bin 500 TL'ye kadar çıkacak. Küçükbaş fiyatları ise 2 bin 400 ile 3 bin 200 TL aralığında olacak.

ANTALYA KURBAN FİYATLARI
Antalya'da küçükbaş için 2 bin 700 TL'den 4 bin 100 TL'ye kadar fiyat listesi belirlenirken; büyükbaş için de fiyatlar 32 bin 500 TL'den 52 bin 500 TL'ye kadar çıkacak.

ŞANLIURFA KURBAN FİYATLARI
Şanlıurfa'da küçükbaş 2.400 TL-3.200 TL aralığında, büyükbaşlar 32.500 TL-50.500 TL bandında satılacak.

KONYA KURBAN FİYATLARI
Konya'da bu yıl küçükbaş 2.600 TL-3.500 TL, büyükbaş ise 31.500 TL - 50.500 TL'den satılacak.

KOCAELİ KURBAN FİYATLARI
Kocaeli'nde bu yıl küçükbaş hayvanlar 2.700 TL-4.000 TL'ye, büyükbaş hayvanlar da 31.500 TL-50.500 TL'ye satışa çıkacak.

MERSİN KURBAN FİYATLARI
Mersin'de küçükbaş 2.400 TL-3.000 TL, büyükbaş ise 31.500 TL-50.500 TL fiyat aralığında satılacak.

DİYARBAKIR KURBAN FİYATLARI
Diyarbakır'da bu yıl küçükbaş hayvanlar 2.400 TL-3.200 TL aralığında, büyükbaş hayvanlar ise 31.500 TL-50.500 TL bandında alıcıyla buluşacak.

KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ, KURBANLIK NASIL SEÇİLİR?
Kurbanlık almadan önce, kurbanın duruşunun canlı olup olmadığına bakılır. Herhangi bir hastalığının olup olmadığını ağız ve burnundan akan salyadan anlaşılabileceği bu durumda besi hayvanın durumunun iyi olup olmadığına dikkatle bakılmalıdır.

Gebelik durumu olabileceğinden dişi hayvan seçiminden uzak durmak gerekir.

Kurbanlık hayvanın çok zayıf olmaması gerekir. Kurbanlıkların neyle beslendiği çok önemlidir. Ama bunu anlamak çok kolay değil. Çünkü üreticilerin bazıları hayvanları mısır slajı yedirmekte ve bu mısır slajı büyükbaş hayvanların işkembesinde şişkinlik yaratıp kurbanlıkların daha ağır çıkmasını sağlamaktadır.

En önemli noktalardan biri de kurban edilecek bir koyunun bir yaşını doldurmuş olması gerekirken, sığır ve mandanın ise iki yaşını tam doldurmuş olması gerekiyor. Bunu da hayvanın dişlerinden anlamak mümkün. Bazı uzmanlarda büyükbaş hayvanın üç yaşını doldurması gerektiğini ifade ediyor.

Kurban alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da, hayvanın iki gözünün görmesidir. Eğer bir tanesi görmüyorsa kurbanlık olamaz. Ayrıca kurban olabilmesi için kulaklarının da yerinde olması gerekmektedir. Kurbanın kuyruğunun üçte birinin ve boynuzlarının da yerinde olması gerekmektedir.

Kurban edilecek hayvanın ayaklarında bir hastalık bulunmamalı, kurbanlık hayvanı kesileceği yere götürürken mutlaka hayvan kendi ayakları üzerinde gitmesi gerekmektedir.

Kurbanlık; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Kısaca dört ayaklı hayvanlardan kurban olup iki ayaklı hayvanlardan kurbanlık olmaz.

Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da; deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

2022 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN, HANGİ GÜNLERE DENK GELİYOR?
Kurban Bayramı arifesi 8 Temmuz Cuma gününe denk gelirken; bayramın birinci günü ise 9 Temmuz'da idrak edilecek.

Kurban kesim yerleri, 9 Temmuz Kurban Bayramı öncesi ibadetlerini gerçekleştirmek isteyenler tarafından merak ediliyor. Mübarek Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte İstanbul'daki bazı ilçelerimizin kurban kesim yerleri ve kurban satış yerleri belli oldu. Buna göre; İstanbul'da bu sene Avrupa yakasında 25, Anadolu yakasıda 14 olmak üzere toplam 39 tane kurban satış ve kesim alanları hizmet verecek.

KURBAN KESİM YERLERİ 2022- İSTANBUL KURBANLIK PAZAR YERLERİ
Kurban Bayramı yaklaşırken bayram öncesi ve sonrasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gerekli önlemler alınırken, kesim ve satış yerlerinde temizlik ve bakım çalışmaları da beraberinde yürütülüyor.

2022 KURBAN BAYRAMI TARİHLERİ
Kurban Bayramı Arifesi: 8 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 1. Gün: 9 Temmuz Cumartesi
Kurban Bayramı 2. Gün: 10 Temmuz Pazar
Kurban Bayramı 3. Gün: 11 Temmuz Pazartesi
Kurban Bayramı 4. Gün: 12 Temmuz Salı

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?
Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebine göre ise kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.

KURBAN NE DEMEKTİR, HÜKMÜ NEDİR?
Sözlükte yaklaşmak, Allâh'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.

Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman'ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir.

KURBAN ETİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR?
Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de eve ayrılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, "Dahâyâ", 10). Ailenin ihtiyaç durumuna göre etin tamamı evde bırakılabileceği gibi, toplumda muhtaçların arttığı dönemde kurban etinin çoğunun hatta tamamının dağıtılması uygun olur.

KURBANI KAÇ KİŞİ KESMELİDİR?
Koyun ve keçi bir kişi için; deve, sığır ve manda yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması şartıyla, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra, sığır ve manda cinsinden hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir.

KİMLER KURBAN KESMELİDİR?
Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen),dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman'ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.