Kurban kesmek Kuran'da geçiyor mu? Kurban kesmek farz mı? Kurban hangi ayetlerde geçiyor?
Kurban kesmek Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu sorusunun yanıtı yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tekrar gündemdeki yerini aldı. 2024 Kurban bayramında kesim yapacak olan vatandaşlar, "Kurban kesmek farz mı?" merakla dini bilgileri araştırmaya başladı. Hz. Adem dönemine kadar dayandırılan bu ibadet, sünnet ve icma ile de sabittir. Peki hangi ayetlerde Kurban kesmek geçiyor?

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi akıllarda bu ibadetin farz olup olmadığı tartışılıyor. Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban ederken gökten kurban inmesiyle hikayelendirilen bu ibadet, Kuran'ın farklı ayetlerinde de geçmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban kesmenin Kuran'da geçip geçmediği hakkında yöneltilen sorulara da cevap vermiştir. Peki Kuran'da hangi ayette kurban bayramı geçmektedir?

Kuran-ı Kerim'de kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair ayetler vardır. Bunlar arasında Saffat Suresi 37. ayetinde, ". Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir" yer alır.

Hac suresinde yer alan “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), ayete de kurban kesmenin meşruiyetine işaret eder.

KURBAN KESMEK FARZ MI?
Kurban kesmek farz değildir. Kurban kesmenin şartları arasında mali güce sahip olmak vardır. Gücü yeten her Müslüman kurban ibadetini yerine getirmelidir.

KURBAN KESMEK KURAN'DA GEÇİYOR MU?
Kurban kesmek Kuran'ın Hac, Saffat gibi surelerinde geçmektedir. Ancak bu ayetlerde geçen hayvan kesiminin et temini için olmadığı, birer ibadet amaçlı, yoksulları doyurmak ve birlik ve beraberliği sağlamakla ilgilidir.

Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde, Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade edip; bu ibadetin Allah rızası için yapılmasını tavsiye etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3)