Kur korumalı mevduattaki çözülmeyi hızlandıracak faiz adımı! Yüzde 50'nin üstüne çıkacak
Kur korumalı mevduattan (KKM), TL vadeli mevduata geçenler için bankaların sunduğu faiz yıllık yüzde 45’e çıktı. Normalde bankaların sunduğu en yüksek faiz yüzde 25-35 bandında. Yüzde 45’lik faizden yararlanmak için 30 Haziran öncesinde KKM hesabının olması gerekiyor. KKM’den sonra 100 bin lirasıyla 32 gün vadeli mevduat hesabı açanın net kazancı 3 bin 747 lira oluyor. Öte yandan Ekonomistler alınan kararla birlikte kredi faizlerinin bir miktar daha yükseleceğini ama asıl faiz etkisinin KKM vadesi gelen mudilerin, TL mevduata geçişini teşvik noktasında görüleceğini söylüyor. Bir başka deyişle bankalar KKM hesabını kapatıp TL mevduata geçecek müşterileri için daha yüksek faiz önerecek. Mevcut durumda bu geçişte sunulan faiz yüzde 45-47 seviyelerinde. Önümüzdeki dönemde yüzde 50-55 bandında faizlerin gündeme geleceği de değerlendirmeler arasında yer alıyor.

Son dönemde milyonlarca tasarruf sahibinin en çok konuştuğu konuların başında kur korumalı mevduat (KKM) geliyor.

Kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması döviz piyasalarında oluşan panik havası ve yüksek oynaklık sonucu Aralık 2021’de devreye alınmıştı. Bu hesaba parasını yatıranlar, faiz getirisinin üzerindeki dövizdeki artış farkını alabiliyor. Eğer döviz düşerse veya sabit kalırsa faiz geliri elde edebiliyor. KKM’nin bu risksiz yapısı birçok tasarruf sahibinin bu hesaba yönelmesinde etkili olmuştu.

Son aylarda birikimlerini KKM’ye yatıranların sayısı hızla artarken sistemde biriken tutar 14 Ağustos haftasında 3.4 trilyon lirayla rekor kırmıştı. Sistemdeki para da her hafta artıyordu.

Ancak ekonomi yönetiminin KKM’den çıkış stratejisiyle 8 aydır sürekli artan KKM hesaplarında ilk kez azalma oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM son üç haftada 75 milyar lira geriledi.

Bu düşüşte ekonomi yönetiminin KKM’den çıkış stratejisini benimsemesi etkili oldu. Buna göre; bankalara ek yükümlülükler getirildi.

Döviz mevduatlarında zorunlu karşılıklar artırıldı. Bankalara KKM hesaplarının TL mevduat hesaplarına dönüştürülmesi için hedefler koyuldu. Bu hedefe ulaşamayan bankalar düşük faizli ve uzun vadeli tahvil almak zorunda kalacak.

MERKEZ’DEN ‘ZORUNLU’ DÜZENLEME
Orta Vadeli Program’da (OVP) da yer alan KKM’den çıkış stratejisi kapsamında dün önemli bir düzenleme daha devreye alındı.

Merkez Bankası’nın Resmi Gazete’de yer alan kararı kapsamında 6 aya kadar olan vadelerde (6 ay dahil) KKM mevduat zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e çıkarıldı (daha önce yüzde 15’ti).

Yani bankalar, KKM hesaplarında tutulan paralar için Merkez Bankası’nda daha fazla nakit tutmak zorunda kalacak. Yapılan hesaplamaya göre; piyasadan çekilecek tutar 230-250 milyar lira seviyesinde.

Söz konusu tutar Merkez’in rezervlerinde yer alacak. Bu, bankaların maliyetlerini artıran bir durum olmakla birlikte, KKM hesaplarının TL mevduata dönüşünü hızlandıracak bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu arada 1 yıllık KKM’de zorunlu karşılık yüzde 5 olarak belirlendi.

FAİZLER YÜZDE 50’NIN ÜZERİNE ÇIKABİLİR
Ekonomistler alınan kararla birlikte kredi faizlerinin bir miktar daha yükseleceğini ama asıl faiz etkisinin KKM vadesi gelen mudilerin, TL mevduata geçişini teşvik noktasında görüleceğini söylüyor.

Bir başka deyişle bankalar KKM hesabını kapatıp TL mevduata geçecek müşterileri için daha yüksek faiz önerecek. Mevcut durumda bu geçişte sunulan faiz yüzde 45-47 seviyelerinde.

Önümüzdeki dönemde yüzde 50-55 bandında faizlerin gündeme geleceği de değerlendirmeler arasında yer alıyor. Buna karşılık KKM yapmadan elindeki tasarrufu TL vadeli mevduata yatıracak olanlara sunulan faiz ise yüzde 30-39 seviyelerinde.

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ kapsamında Kur Korumalı Mevduatların (KKM) zorunlu karşılık oranları vadeye göre farklılaştı.

KKM'nin en fazla tercih edildiği vade türü olan '6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli KKM'lerin yüzde 15 olan vade oranı, yüzde 25'e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için yüzde 15 olan zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak yeniden belirlendi.Son dönemde milyonlarca tasarruf sahibinin en çok konuştuğu konuların başında kur korumalı mevduat (KKM) geliyor.

KKM uygulaması döviz piyasalarında oluşan panik havası ve yüksek oynaklık sonucu Aralık 2021’de devreye alınmıştı. Bu hesaba parasını yatıranlar, faizin üzerindeki dövizdeki artış farkını alabiliyor.

KKM uygulaması döviz piyasalarında oluşan panik havası ve yüksek oynaklık sonucu Aralık 2021’de devreye alınmıştı. Bu hesaba parasını yatıranlar, faizin üzerindeki dövizdeki artış farkını alabiliyor.

SON 1-2 HAFTADIR DÜŞÜŞE GEÇTİ
Son aylarda birikimlerini KKM’ye yatıranların sayısı hızla artarken sistemde biriken tutar 14 Ağustos haftasında 3.4 trilyon lirayla rekor kırmıştı.

Son aylarda birikimlerini KKM’ye yatıranların sayısı hızla artarken sistemde biriken tutar 14 Ağustos haftasında 3.4 trilyon lirayla rekor kırmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM son iki haftada 60 milyar lira geriledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM son iki haftada 60 milyar lira geriledi.

KESENİN AĞZINI AÇTILAR
Alınan kararların ardından bankalar hemen harekete geçti. Bazı bankalar KKM’deki çözülmeyi hızlandırmak ve hedefleri tutturmak için mevduat TL vadeli mevduat faizini yüzde 45’lere çıkardı.

Bu, faiz sıfırdan hesap açanlara sunulmuyor. Görüştüğüm banka yetkilileri 30 Haziran 2023’ten önce KKM hesabı olanların bu cazip faizlerden yararlanabileceğini söyledi (diğer hesap sahiplerine verilen faiz bankalara göre yüzde 25-35 arasında değişiyor).

KKM hesaplarının en az 92 gün (3 ay) vadeli açılabildiği düşünülürse 30 Haziran’da hesap açan bir mudinin vadesi eylül sonunda dolacak.

30 Mayıs’ta hesap açan birisinin vadesi ise ağustos ayı sonunda tamamlandı. Bu kişiler dilerse yüzde 45 faiz imkanıyla, en az 32 günlük TL vadeli mevduat hesabı açtırabiliyor.

3 aylık hesap açıldığında kabaca yüzde 10-11 faiz geliri elde ediliyor. Dolarda bu kadar artış beklentisi öngörülmüyorsa TL vadeli hesaplar seçenek olarak ortada duruyor.

Bu faiz imkanından yararlanmak için banka şubelerine başvurmak gerekiyor. KKM hesabı kapandıktan sonra vadeli hesabı kendiniz açmaya çalışırsanız daha düşük faizler karşınıza çıkabilir.

BANKALARA DA YENİ HEDEF VERİLDİ
Merkez Bankası’nın aldığı karar göre bankalar, vadesi dolacak TL dönüşümlü KKM hesaplarının yüzde 50’sini eritmek zorunda.

Bu hedefi tutturmayan bankalar ek menkul kıymet tesisine mecbur olacak. Yani düşük faizli tahvil maliyetine katlanacak.

Ayrıca döviz mevduatlarında zorunlu karşılıklar artırıldı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Merkez Bankası Para Politikası Kurulu son toplantısında faizi yüzde 17.5’ten yüzde 25’e çıkardı.

Faiz artışı bankaların elini rahatlattı. Çünkü KKM’den vazgeçmek isteyen birikim sahibine sunulacak en cazip seçenek yüksek mevduat faizi olarak duruyordu.