Konya’da deprem oldu mu? Konya'da deprem riski var mı, Konya’dan fay hattı geçiyor mu? Konya deprem haritası!
Konya’da deprem oldu mu? Kandilli Rasathanesi, Konya Selçuklu merkezli bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Türkiye saati ile 23:53:05'te meydana gelen depremin büyüklüğü 3.0 olarak açıklandı. Peki, Konya'da deprem riski var mı? Konya’dan fay hattı geçiyor mu? Konya deprem haritası...

Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler listesi verilerine göre Konya'da 3.0 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaşanan deprem sonrası bir açıklama yaptı. Uğur İbrahim Altay "Konya Selçuklu merkezli 3.0 şiddetinde deprem meydana geldi. Şu ana kadar AKOM’a ulaşan olumsuz bir durum yok. Allah beterinden muhafaza etsin." ifadelerine yer verdi. Peki, Konya'da deprem riski var mı? Konya’dan fay hattı geçiyor mu? Konya deprem haritası...

Konya'da deprem riski var mı, Konya’dan fay hattı geçiyor mu?
Konya'da bulunan fay hatları konusunda bir açıklama yapan Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren Konya'da deprem üretebilecek fayların olduğunu belirtiyor.

Konya'da bulunan Merhaba Gazetesi'ne konuşan Prof. Dr. Yaşar Eren "Konya'nın yıkıcı depremler için en az riskli bir yer olması, burada deprem olmayacağı anlamına gelmez. Yapılan tüm binalar depreme dayanıklı olmalı. Acilen tüm binalar kontrol edilmeli." Dedi.

Prof. Dr. Yaşar Eren ayrıca "Konya bölgesinde aktif veya potansiyel olarak aktif önemli uzunluklarda faylar bulunmaktadır. Bu faylar çevre il ve ilçeler için potansiyel açıdan tehdit oluşturur" ifadelerine yer verdi.

Konya kent merkezine en yakın fayın ''Konya Fay Zonu'' olduğunu vurgulayan Eren, ''Bu fay zonu, yerleşim yerinin hemen batısında 500 Evler ile Dikmeli arasından geçmekte (batıdaki dağların yamacından kuzey-güney yönünde) ve bu kesimde yaklaşık 50 kilometrelik bir uzunlukta izlenmektedir. Bu fay hattı tek bir faydan değil, birbirine paralel olarak yönlenmiş değişik uzunluklardaki bölümlerden oluşmuştur. Konya il merkezinin bulunduğu kesimde de tarihsel dönem içinde yıkıcı bir deprem kaydedilmemiştir. Ancak yörenin tektonik özellikleri, şehrin bundan sonraki yapılanmasında, oluşma ihtimali az da olsa 6-6,5 büyüklüğündeki bir depremin göz önünde bulundurulmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır” diye konuştu.

Konya’da bulunan fay hatları hakkında açıklamalarda bulunan Eren, “Orta Anadolu’nun en genç yapılarından olan kuzey-güney gidişli Konya havzası, batıda Konya Fay Zonu, kuzeyde Karaömerler fayı ve doğuda Divanlar ve Göçü fayı ile sınırlanmış bir çöküntü havzasıdır. Konya çöküntüsünü (grabenini) sınırlayan söz konusu faylar egemen olarak eğim atımlı normal fay karakteri sunmaktadır. Ancak az da olsa doğrultu atım bileşenine de sahiptirler. Kuvaterner yaşlı kayaçları kesen bu faylar büyük bir olasılıkla aktif veya potansiyel açıdan aktif faylardır. Bölgede bulunan Fayı, Tuzgölü fayı ve Ecemiş fayı Konya il merkezi için potansiyel tehdit oluşturabileceği gibi, Konya havzasının batı kenarını sınırlayan Konya fay zonu da Konya Ovası içinde yer alan yerleşim birimleri için deprem açısından risk oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.