Kış aylarının vazgeçilmezi! Adana'da kestanenin fiyatı artınca yöntem değişti! Artık daha ucuza yiyorlar
Adana'da kış aylarının vazgeçilmez sokak tatları arasında yer alan kestane kebap tezgahları kuruldu. Fiyatının pahalı olması nedeniyle vatandaşların tercihi değişti. Öte yandan uzman isimden dikkat çeken bir uyarı geldi.

Sokak tezgahlarında satılmaya başlanan kestane kebabın fiyatı cep yakıyor. Kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan çiğ kestane 300 liradan, pişmiş kestane ise kilosu 500 liradan satılıyor.

Aradaki fiyat farkından dolayı vatandaşlar kestaneyi çiğ alıp evlerinde pişirerek yemeyi tercih ediyor. Kentte seyyar tezgahta uzun yıllardır kestane satan Velit Bektaş, kestane fiyatlarının kırmızı et fiyatlarıyla yarıştığını belirterek, “Kestanemiz ne olursa olsun etten ucuzdur.

Başka illere göre kestaneyi Adana'da biz daha ucuz satıyoruz. Adana'da havaların soğumasıyla birlikte kestaneye bu hafta başladık.

Pişirdiğimiz kestanenin 100 gramı 50 lira, kilosu 500 lira. Çiğ kestanenin de kilosu 300 lira. Küçük boyuttaki kestanenin fiyatı ise 200 liradan satılıyor” dedi.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol illerde kestane fiyatlarının daha yüksek olduğunu söyleyen Bektaş, “Bu kestanenin aynısının İstanbul'da kilosu bin, bin 200 lira arasında satılıyor. Bizim bu sattığımız kestane yerli ancak buraya Çin'den kestane getiriyorlar. Çin kestanesinin hiçbirisi yenmez. Vatandaş bunu alırken dikkat etsin. Kestanenin faydası çoktur” diye konuştu.

Kestane satın alan Yılmaz Aslan isimli vatandaş, “Pişmiş kestane pahalı olduğu için yarım kilo çiğ kestane aldım. Fiyatların düşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

UZMAN İSİM UYARDI!
Öte yandan kış aylarının vazgeçilmez lezzeti kestanenin fazla tüketilmesi halinde kilo aldıracağını anlatan Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, “3-4 kestane ortalama 80 kalori. Kestane tüketirken fazla kalori almamak için 3-4 taneyle kendimizi sınırlandırmamız lazım” dedi.

"KESTANEYİ ARA ÖĞÜN OLARAK TÜKETİN”
Konuyla ilgili Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz açıklamalarda bulundu. Diyetisyen Gündüz, kestanenin yüksek karbonhidrat içerdiğini, dolayısıyla kilo vermek isteyenlerin tüketimine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayıp, “Aslında akşam yemeği saatine göre ara öğün yapıp yapmayacağınız değişir. Burada danışanlarımıza listelerimizi hazırlarken onların günlük yaşamlarına göre listeler hazırlıyoruz. Bu listeleri hazırlarken de kişilere aç kalmadan beslenme programları düzenliyoruz. Danışanlarımıza genelde ara öğün olarak tüketmelerini öneriyoruz. Çünkü akşam yemeğinde yeterince kalori alınır. Yemek sonrası kestane yemek ise daha fazla kalori almak anlamına geliyor. Bu nedenle, kestaneyi akşam değil, ara öğün olarak tüketmek daha doğru olur” ifadelerini kullandı.

Kestanenin çok sevilen bir yiyecek olduğuna dikkat çeken Gündüz, özellikle sokakta kızartılan kestane kokusunun cazibesine kapılarak satın alınan kestanelerin çok tüketildiğini belirterek “Kokusu güzel, tadı da güzel olan bu meyveyi, bir paket halinde aldığınızda, farkında olmadan daha çok tüketiyorsunuz. O nedenle mümkünse en küçük paketi satın alın. Eğer içinde 4 adetten fazlası varsa, başka bir öğün yerine tüketmeye çalışın” dedi.

“3-4 KESTANE 80 KALORİ”
3 kestanenin 1 dilim ekmekle aynı kaloride olduğunu hatırlatan Uzman Diyetisyen Gündüz, daha sonra şunları söyledi:“Ortalama büyüklükte 3 kestanenin 1 dilim ekmek yerine geçtiğini unutmamamız lazım. Öte yandan kestane çok faydalı bir besin ama kalori değerini unutmadan tüketmek gerekiyor. 3-4 kestane 80 kalori. Kestane tüketirken kestane tüketirken 3-4 taneyle kendimizi sınırlandırmamız lazım. Kestane, yoğun karbonhidrat içeriğinden dolayı özellikle insülin direnci olanlarda, tip 2 diyabet hastası olanlar ve kilo kontrolünü sağlamaya çalışanlar tarafından fazla miktarda tüketildiği zaman kan şekerinin yükselmesine neden olacak ve kilo olarak dönüş yapacaktır.”