Kar geliyor, kış yağmurları sert vuracak! Tarih verildi, ‘La Nina’ etkisi kendini iyice gösterecek
Son dakika haberi... Meteoroloji duyurdu, çok şiddetli olacak. Sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar uyarısı geldi, iller tek tek açıklandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 5 günlük hava tahmin raporunu yayınladı. Serin ve yağışlı havanın etkisi altına giren yurtta perşembe ve cumadan itibaren hava sıcaklıkları aniden düşecek. Uzmanlar ise tarih verip ilk kar yağışının başlayacağını duyurdu. La Nina etkisinin bu yıl da devam edeceğini ifade eden Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, ‘Bu kış nasıl geçecek?’ sorusuna cevap verdi. Peki, bu kış Türkiye’yi nasıl bir hava bekliyor? Kar yağışı ne zaman başlayacak? Bu hafta hangi illerde yağış var, havalar nasıl olacak? MGM haritayı paylaşarak duyurdu. İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde beklenen hava durumu...

Kuvvetli yağış ve kar yağışı uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü son dakika olarak uyardı ve illeri tek tek açıkladı. 20 Eylül 2022 Salı günü için yapılan değerlendirmeye göre; ülkemiz genelinin parçalı, kuzey kesimlerinin yer yer çok bulutlu, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Karadeniz ile Kocaeli, Sakarya, Antalya’nın iç kesimleri, Osmaniye, Hatay kıyıları, Kahramanmaraş, Gaziantep, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Bingöl ve Ardahan çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Kastamonu'nun doğusu, Sinop, Çorum ve Amasya çevreleri ile Samsun'un batı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI
Hava sıcaklıklarının kuzeydoğu kesimlerde biraz artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı; genellikle mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR
Genellikle kuzeyli yönlerden, Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu kesimlerde batı ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısında zaman zaman kuvvetli olarak eseceği tahmin ediliyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların Kastamonu'nun doğusu, Sinop, Çorum ve Amasya çevreleri ile Samsun'un batı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

20 EYLÜL 2022 SALI GÜNÜ HAVALAR NASIL OLACAK?
MARMARA
Parçalı ve az bulutlu, doğusunun yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Kocaeli ve Sakarya çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
EDİRNE °C, 24°C
Parçalı ve az bulutlu
İSTANBUL °C, 23°C
Parçalı ve az bulutlu
KIRKLARELİ °C, 23°C
Parçalı ve az bulutlu
KOCAELİ °C, 26°C
Parçalı, zamanla yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak yağışlı

EGE
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

AFYONKARAHİSAR °C, 26°C
Parçalı ve az bulutlu
DENİZLİ °C, 31°C
Parçalı ve az bulutlu
İZMİR °C, 27°C
Az bulutlu
MANİSA °C, 30°C
Az bulutlu

AKDENİZ
Az bulutlu, bölgenin doğusu ile iç kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Antalya'nın iç kesimleri, Hatay kıyıları ile Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ADANA °C, 33°C
Az bulutlu, zamanla parçalı bulutlu
ANTALYA °C, 27°C
Az bulutlu ve açık, iç kesimleri zamanla çok bulutlu ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
HATAY °C, 29°C
Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı ve çok bulutlu; kıyı kesimleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
ISPARTA °C, 28°C
Parçalı bulutlu

İÇ ANADOLU
Parçalı ve az bulutlu, kuzey kesimlerinin yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Çankırı ve Sivas çevreleri ile Ankara'nın kuzey ve doğu kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ANKARA °C, 26°C
Parçalı bulutlu, zamanla yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzey ve doğu çevreleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
ÇANKIRI °C, 29°C
Parçalı bulutlu, zamanla yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
ESKİŞEHİR °C, 24°C
Parçalı bulutlu
KONYA °C, 28°C
Parçalı ve az bulutlu

BATI KARADENİZ
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, bölge genelinin yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Kastamonu'nun doğusu ile Sinop çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

BOLU °C, 20°C
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak yağışlı
DÜZCE °C, 23°C
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak yağışlı
KASTAMONU °C, 22°C
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra doğu ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
SİNOP °C, 25°C
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olarak kuvvetli olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, bölge genelinin yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Çorum ve Amasya çevreleri ile Samsun'un batı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

AMASYA °C, 27°C
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olarak kuvvetli olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
ARTVİN °C, 28°C
Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı
SAMSUN °C, 24°C
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra batı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
TRABZON °C, 23°C
Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı

DOĞU ANADOLU
Az bulutlu, kuzey kesimlerinin yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Erzincan, Tunceli, Bingöl, Erzurum ve Ardahan çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ERZURUM °C, 27°C
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
KARS °C, 28°C
Parçalı ve yer yer çok bulutlu
MALATYA °C, 31°C
Parçalı bulutlu
VAN °C, 28°C
Parçalı ve az bulutlu

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Az bulutlu, zamanla batısının parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Gaziantep çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

DİYARBAKIR °C, 35°C
Az bulutlu
GAZİANTEP °C, 32°C
Parçalı bulutlu , zamanla yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
SİİRT °C, 34°C
Az bulutlu
ŞANLIURFA °C, 35°C
Parçalı ve az bulutlu

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE HAVA NASIL OLACAK?
Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının pazartesi gününden itibaren kuzey kesimlerden başlayarak azalacağı, hafta ortasına kadar kuzeybatı bölgelerde, hafta ortasından itibaren kuzey, iç ve batı kesimlerde mevsim normallerinin 4 ila 9 derece altında seyredeceği tahmin ediliyor

Hava durumu paylaşımları ile bilinen Kerem Ökten, Twitter hesabından kar yağışı ile ilgili açıklamada bulundu ve ilk kar yağışının Bursa Uludağ'da perşembe günü başlayacağını belirtti.

Ökten yaptığı açıklamada, "İzmir, Balıkesir, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve tüm Batı Karadeniz, cuma gecesi ile cumartesi öğlen arası kış yağmuru alacak; sürekli ve barajları doldurucu sağanak yağış. Afet ihtimali de var. Tabi Uludağ'da yoğun kar yağışı bekleniyor." ifadelerini kullandı.

‘BU YIL ‘LA NİNA’ ETKİSİ DEVAM EDECEK’
Bu yaz Avrupa orman yangınları ve sıcaklık kaynaklı ölümlerle sarsılırken, ülkemiz ise aşırı neme teslim oldu. Eylül ile yaza veda edip sonbaharı karşılasak da yazdan kalma günler devam ediyor. Peki, bu kış bizleri nasıl bir hava bekliyor? Geçen yıl 29 yıl sonra Antalya’ya bile yağan kar, bu yıl da yurdun dört bir yanını teslim alacak mı?

Hürriyet’te yer alan habere göre; iklim değişikliği ve pek çok etken artık meteorolojik ezberleri değiştirdi. Son birkaç yıla bakıldığında sonbaharı yaşamadan kışa, kış mevsiminden de direkt yaza geçiyoruz. Geçtiğimiz yıl filmi biraz geri sardığımızda da durumun pek değişmediği görülüyor. Mart ayında yağışlar devam ederken Nisan’da sıcaklıklarının artması bekleniyordu ama soğuk hava dalgaları etkisini sürdürdü. Haziran’a gelindiğinde de yağışlar bir süre devam etti ve yaz mevsimi tam anlamıyla Temmuz’da başladı.

Sonrasında bir anda artan nemle birlikte boğucu şekilde sıcakları hissettik. Öyle ki aşırı sıcak hava dalgası, Avrupa’da 200’den fazla kişinin ölümüne yol açtı. En çok etkilenen ülkelerin başında ise Portekiz, İspanya, İngiltere ve Fransa geldi.

Oldukça sıcak geçen yaz aylarından sonra güz mevsimine adım attığımız Eylül’ün sonlarına gelmiş olmamıza rağmen, kısa yağışlar görsek de yazdan kalma günler devam ediyor. Hâlbuki geçen yıl Eylül’ün başlarında Bolu, Kayseri, Iğdır ve Ardahan'ın yüksek kesimlerinde Kar görünmüş, sıcaklıklar ani bir şekilde düşmüştü. Aralık’tan sonra ise 29 yıl sonra Antalya’ya ‘yol kapatan’ kar bile yağmıştı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı son verilere göre ise sıcaklıkların bugünden itibaren kademeli olarak düşeceği, hafta ortasından itibaren yağışlarla birlikte tüm yurtta hissedilir derecede azalacağı ifade edildi. Peki, yağışlı günlere hazırlanırken akla gelen en önemli soru şu: ‘Bu kış nasıl geçecek?’

Ülkemiz, 2022 yaz mevsiminde son 52 yılın en sıcak ve kurak sekizinci yazını yaşarken yağışlarda, 1991-2010 ortalamasına göre yüzde 22 oranında artış oldu. Yağışların artması bizi bazı bölgelerde sevindirdi ancak kuvvetli sağanaklar özellikle Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde sel afeti olarak karşımıza çıktı.

Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, “Bu yıl yaz ayları sıcaklık bakımından mevsim normallerinin biraz üzerinde geçti. Fakat Kuraklık, ani yağışlar, seller, kuvvetli rüzgârlar etkilerini önemli ölçüde hissettirdi” dedi. Ayrıca Dr. Özdemir, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ‘La Nina’ etkisinin devam edeceğinin altını çizdi ve şu bilgileri paylaştı:

“Birkaç yıldır La Nina etkisi devam ediyor. Bu yılda da azalarak devam edecek. Kuzey Kutup Bölgesi’nde ve özellikle Sibirya’da oluşacak soğuk hava ve kar yağışları yoğun bir şekilde devam ederse kutup soğuğu Sibirya üzerinden ülkemize gelebilir. Kış aylarında ve ilkbaharın ilk ayı olan Mart’ta da soğuk havayı görme ihtimalimiz çok yüksek.”

LA NİNA NEDİR?
Rüzgârın şiddetinin değişmesinden ya da yön değiştirmesinden dolayı oluşan bir okyanus olayı. Örneğin Doğu Pasifik Okyanusu’nda oluşan La Nina olayında deniz suyu 3 ile 5 derece arası olması gerekirken daha soğuk olur. La Nina yaklaşık beş ay kadar sürer Avrupa ve Kuzey Amerika'nın iklimi üzerinde muazzam etkileri bulunuyor. Hatta bazen Atlantik kasırgasını bile etkiler.

28-29 EKİM ARASINDA KIŞA “MERHABA” DİYECEĞİZ
“Ülkemiz bu yıl Ekim sonu gibi 28-29 Ekim tarihleri civarında kışla tanışacak” diyen Dr. Güven Özdemir, “Ekim sonunda havalar iyice soğumaya başlayacak. Hatta yurdun iç kesimleri daha da soğuyacak. Kasım ayının ilk haftasında ‘pastırma sıcakları’ tabir edilen kısa süreli bir ısınma söz konusu olacak ama daha sonra soğuklar kendini tekrar gösterecek” ifadelerini kullandı.

‘KUVVETLİ SAĞANAK YAĞIŞLAR VE FIRTINALAR GÖREBİLİRİZ’
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Deniz Demirhan da Ekim ve Kasım ayları için şu detayları paylaştı:

“Avrupa’daki sıcaklık ortalamaları artarken, ülkemizde de etkilerini görüyoruz. Sonbaharda sıcaklık, ortalamalar civarında ya da ortalamaların üzerinde olabilir. Yağışlar ise ortalamaların altında olabilir. Ancak bunlar ortalamalar konusundaki genel beklentiler. Günlük meteorolojik koşullarda ani değişiklikler olabilir. Örneğin sonbahar sürecinde deniz suyu sıcaklıklarının da ortalamaların üzerinde olması beklendiğinden fırtınalar, kuvvetli sağanak yağışlar, yıldırım ve şimşek önümüzdeki iki ayda karşılaşabileceğimiz meteorolojik koşullar arasında yer alıyor.”

BU KIŞ HAYATI FELÇ EDECEK ŞEKİLDE KAR YAĞACAK MI?
Geçen yıl Aralık ayından itibaren Sibirya ve Azor Yüksek Basınç alanlarının geniş alanlara yayılmasıyla hava önemli ölçüde soğumuştu. Hatta İstanbul adeta kara teslim olmuştu. Bu yıl yine aynı senaryo gerçekleşebilir mi?

Bu soruma Dr. Deniz Demirhan “Kış döneminde kar yağışının miktarı ortalamaların altında olabilir” cevabını verdi ve şöyle devam etti: Geçen yıl kış dönemi, ortalamaların (1971-2021) 2.6 derece üzerindeydi. Ancak sıcaklığın ortalamalardan yüksek olması, kuvvetli sağanak yağışların ve fırtınaların olmadığı anlamını taşımıyor. 2021 yılında 1000’in üzerinde meteorolojik karakterli doğa kaynaklı afet görüldü. Bu afetler içinde sayısı en fazla olanlar şiddetli yağış, sel ve fırtına.

Bu yıl kış döneminde ise kar yağışının miktarı ortalamaların altında olabilir. Ancak deniz suyu sıcaklıklarının özellikle Karadeniz ve Akdeniz’de ortalamaların üzerinde olma beklentisi, bu bölgelerdeki kuvvetli sağanak yağışa bağlı su bakını, sel, yıldırım, şimşek, sis, deniz etkili kar yağışı ihtimalini artırıyor. Ayrıca bunların hepsi afet niteliğinde olabilir.

KARADENİZ VE AKDENİZ’DE KAR YAĞIŞI GÖRÜLME OLASILIĞI YÜKSEK
Geçtiğimiz yıl Antalya şehir merkezine 30 yıl sonra kar yağdı. Muğla’da da yoğun kar yağışı görüldü. Hatta en ilginci Sahra Çölü’nde de kar yağışı oldu. Peki, geçen yıl yaşananlar artık kış döneminde buralarda karlı bir havanın hâkim olacağını mı gösteriyor?

Bu ekstrem durumun Akdeniz üzerinden bölgeye Ocak ayında soğuk ve nemli hava girişinden kaynaklandığını söyleyen Dr. Deniz Demirhan, “Bu münferit olaylar artık buralarda sürekli karlı bir havanın hakim olacağını göstermez ama bu yıl da kar görme ihtimalimiz var” dedi ve ekledi:

“İklim değişikliği ile birlikte, çok hızlı gelişen hava koşullarını daha sık yaşıyoruz. Örneğin ani gelişen dolu olayları, şiddetli sis ve sağanak yağış gibi hava koşullarının oluşma ihtimali gittikçe artıyor. Bu yıl da özellikle Karadeniz ve Akdeniz’de çok hızlı gelişen sistemlere bağlı olarak kar yağışı, dolu, kuvvetli sağanak yağış, fırtına ile karşılaşabiliriz. Çünkü özellikle Akdeniz ve Karadeniz’de deniz suyu sıcaklıklarının ortalamaların üzerinde olması bekleniyor. Bu durum ani hava olaylarının oluşma ihtimalini artırıyor.”