Kanser ve diyabete neden oluyor, zeka geriliğine yol açıyor! Erken bunama sebebi...
Kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına neden olduğu biliniyordu, beyin yaşlanmasında da etkili olduğu ortaya çıktı. Erken bunamayı 10 yıl daha ileri çekiyor, zeka seviyesi düşürüyor, alzheimer riskini çoğaltıyor. Aşırı kilonun insan sağlığı üzerindeki etkisini araştıran bilim insanları, beyin kütlesinin son 50 yılda yüzde 5’ten fazla küçüldüğünü tespit etti. Bunun ana sebeplerinden birini ise aşırı kilolar olarak açıklandı. İşte obezite ve aşırı kilonun insan sağlığı açısından büyük zararları...

65 bin kişi ile yapılan uzun dönemli bir çalışma, beyin yaşlanmasının kilolu insanlarda yaklaşık 10 yıl daha erken görüldüğünü ortaya koydu

Çalışmada ileri yaştaki hastalarda beden kitle indeksi ve beynin bilişsel faaliyetlerinin gerçekleştiği kortikal bölgedeki incelmenin doğru orantılı olduğunun gösterildiğini söyleyen radyasyon onkolojisi uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Engin “Serebral korteks dediğimiz kısım beynin dış yüzey tabakasıdır ve yüksek oranda nöronal hücre cisimciklerinden oluşan gri cevher içerir.

Korteksin incelmesi bunama riskini artırmaktadır. Beden kitle indeksi ve bel çevresi ölçülen katılımcıların beyin MR’ları çekildiğinde, obezite oranı arttıkça beyin hacimlerinin küçüldüğü ve korteksin kalınlığının azaldığı ortaya çıkmış. Bu çalışma sağlıklı kiloda kalmanın alzheimer riskini de azaltacağını gösteriyor” dedi.

OBEZİTE BEYNİ KÜÇÜLTÜYOR
ABD’li bilim adamı Jeff Morgan Stibel, yaptığı yeni bir araştırmada, modern insanın beyin kütlesi son 50 yılda yüzde 5’ten fazla küçüldüğü ortaya çıktı.

ZEKA SEVİYESİ DÜŞTÜ
İnsanların zekâ seviyesinin de düştüğüne dikkat çeken bilim adamlarına göre, bunun ana sebeplerinden biri obezitedeki artış.

İNSAN BEYNİ KÜÇÜLÜYOR
Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi’nde görevli ABD’li nörobiyolog Jeff Morgan Stibel, modern insanların beyin boyutunda vücudun geri kalanına göre düşüş tespit etti.

ENSEFALİZASYONDA DÜŞÜŞ
Bulgular, beynin mutlak boyutunun yüzde 5.4 oranında küçüldüğünü ve modern dönemde insan ensefalizasyonunda önemli düşüşler olduğunu gösterdi. Beyin boyutunun vücudun geri kalanına oranı “ensefalizasyon” olarak niteleniyor.

KAFATASLARI İNCELENDİ
Stibel, bir bilimsel dergide yayımlanan araştırması için “Holosen” devrinden kalan 30 ve “Geç Pleistosen”den kalan 25 “Homo Sapiens” kafatası incelendi. Daha geniş ölçekte karşılaştırma için 16 eski “hominini” örneği de araştırmaya dahil edildi.

Hominini, insan ile “pan” cinsinde sınıflandırılan bonobo ve şempanzenin son ortak atasını ve onun soyundan gelenleri kapsayan taksonomik grup olarak tanımlanıyor. Modern insanların incelenmesi için de 1980 ve 1982 arasında ölen 19 kişinin otopsi verileri kullanıldı.

NEDENİ OBEZİTE
Son dört milyon yılda insansılarda beyin, vücudun geri kalanına göre orantısız bir şekilde büyümüştü. Ancak son 50 bin yılda insanın beyin kütlesi yüzde 5’ten fazla azaldı. Stibel’a göre bu düşüş büyük ölçüde obezitedeki artışla ilişkili. Buna göre beynin boyutundaki son azalmalar, modern insanın değişen fizyolojisine uyum sağlama anlamına gelebilir. (Türkiye Gazetesi)

OBEZİTEDE AVRUPA'DA İLK SIRADAYIZ
Word Obesity Observatory tarafından en son girilen veriler doğrultusunda Türkiye hala Avrupa'nın en obez ülkesi olma konumunu sürdürürken, aynı zamanda şeker hastalığında da ilk sırada. Yetişkin halkın yüzde 32'sinin obez olduğu Türkiye'de, yine yetişkinlerin yüzde 12'si şeker hastası. Bu oran diğer Avrupa ülkelerinde yüzde 7-8 civarında.

Son açıklanan verilere göre Avrupa'da obezite oranı en yüksek olan ülke Türkiye. Verilere göre Türkiye'den yetişkin halkın yüzde 32'si obezite. İkinci sırada yüzde 28 ile İngiltere üçüncü sırada ise yüzde 26 ile Macaristan gelmekte. Dünyada obezite deyince ilk akla gelen ülke olan ABD'deki 50 eyaletin sadece 25'inde obezite oranı yüzde 30'un üzerinde. Böylelikle Türkiye, ABD eyaletlerinin dörtte üçünü de geride bırakmış oluyor.

Obezite ile ilgili oranların yanında girilen veriler doğrultusunda yine obezite sonucu ortaya çıkan hastalıklarda da başı çekiyoruz. Obezitenin yol açtığı en büyük sağlık problemlerinden şeker hastalığı yetişkin nüfusun yüzde 12'sinde görülüyor. Türkiye'den sonra yüzde 10 ile Bosna gelirken, Batı Avrupa ülkelerinde şeker hastalıkları oranı ise yüzde 7-8 civarı.

"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 66'SI KİLOLU VE OBEZ"
Özellikle pandemi dönemiyle birlikte bu oranların Türkiye'de günden güne artacağını dile getirerek obezite ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu'ndan Prof. Dr. Oğuz Koç, "Dünya nüfusunun 2 milyardan fazlası artık obez ya da kilolu olarak nitelendiriliyor. Türkiye'de de dünyada olduğu gibi inanılmaz oranda obezite oranlarının arttığını görüyoruz. Hele şu pandemi döneminden sonra Avrupa'da obezite oranı bakımından birinci sıraya yerleşmiş durumda. Bu oranlar tabi kadın ve erkeklerde farklı. Şişmanlığı vücut kitle endeksi olarak bilinen body mass indeksine göre değerlendiriyoruz. Bu değerler 20-25 arası olduğunda normal kilolu, 25-30 arasındakilere kilolu, 30-35 arası olursa şişman, 35-40 arası olursa çok şişman, 40'ın üzerinde olduğunda ölümcül şişmanlıktan bahsetmeye başlarız. Vücut kitle indeksi 25'in üzerinde olan insan sayısını düşündüğümüzde kilolu ve obez insanlardan bahsediyor olacağız ve Türkiye'de bu oran yüzde 66. Bu oranla birlikte Avrupa'da birinci sırayı almış durumdayız" dedi.

OBEZİTE İLE ORTAYA ÇIKAN BAŞLICA SAĞLIK PROBLEMLERİ�
Pandemi döneminin uzaması ile birlikte oranların daha da artabileceğinin altını çizen Koç, obezitenin şeker hastalığı ile birlikte neden olduğu diğer sağlık problemlerini de şu şekilde sıraladı; "Obezitenin neden olduğu çok büyük sağlık problemleri var. Kardiyovasküler sistemi etkiliyor ve hiper tansiyon, şeker, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi, cinsel işlev bozuklukları ortaya çıkıyor. Eğer kilolu iseniz ve cerrahi bir müdahaleye gereksinim duyarsanız çok büyük sorunlar ortaya çıkıyor ve risk oranı da artıyor. Bir de ardından psikolojik problemler ekleniyor. 40'ın üzerindeki indeks değerinin adı zaten değişiyor, morbid obezite diyoruz yani ölümcül obezite. 50'in üzeri ise süper obezite oluyor. Bu hastalarımız eğer tedavi edilip kilo veremezlerse hızla kaybediliyor." (İHA)