Alzheimer'ın Japonya'da az görülmesinin nedeni bu besin! Sofralarından eksik etmiyorlar, demans gelişim riskini azaltıyor!
Beyin sağlığına önem verenler için beslenmenin gücünü keşfedin! Doç. Carol Cheatham'ın önerdiği gibi, yaban mersini, ceviz, badem, ve lutein içeren sebzeler gibi doğal besinler, beyin fonksiyonlarını desteklemede önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, omega-3 açısından zengin yağlı balıklar da hafıza ve bilişsel yetenekleri artırabilir. Zihinsel keskinliği koruyun ve geliştirin - sağlıklı beyin için doğru beslenme!"

Doç. Carol Cheatham, Kuzey Karolina Üniversitesi Psikoloji ve Nöroloji Bölümü'nde, besinlerin beyin fonksiyonlarını desteklemede önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Yaban mersinlerinin günlük olarak 1 ila 1,5 su bardağı tüketilmesini öneriyor. Bu meyveler vitamin, lif ve antioksidanlar bakımından zengin olup, beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyebilir.

Araştırmalar, düzenli yaban mersini tüketen kişilerin yeni bilgileri daha hızlı öğrendiğini gösteriyor ve bu besinlerin hafızayı güçlendirebileceğini ortaya koyuyor.

Doç. Cheatham ayrıca ceviz ve bademin tüketilmesini özellikle hafızayı güçlendirmek isteyenlere tavsiye ediyor. Bu kuruyemişler sağlıklı yağlar, protein, antioksidanlar ve vitaminler içerir.

Ayrıca ceviz, beyin fonksiyonu için önemli olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Yapılan araştırmalar, günde yaklaşık 10,5 gram cevizin bilişsel performansı artırmak için yeterli olduğunu göstermektedir.

Ceviz ayrıca dikkat eksikliği sorunlarına karşı koruyucu bir etkiye sahip olabilir, özellikle genç yaşlarda ve yaşlanma sürecinde bilişsel gerileme riskini azaltabilir.

Japonya'daki Tohoku Üniversitesi'nden Rui Nouchi, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan lutein adı verilen bileşiğin beyin fonksiyonları ve hafızayı olumlu yönde etkileyebileceğini belirtiyor. Japonya’da AH prevelansının daha düşük olması, Japon halkının diyetinde balıklardan alınan omega3 yağ asitlerinin yüksek miktarda olması sayesindedir. Bu durum göz önüne alınarak yapılan ve Journal of Neurochemistry'de yayınlanan bir çalışmada, haftada en az bir defa balık ya da deniz ürünleri tüketen bireylerde demans gelişim riskinin daha düşük olduğu saptanmıştır

Bu besinleri içeren örnekler arasında ıspanak, lahana, fesleğen, maydanoz, brokoli, marul, kabak, Brüksel lahanası, karalahana, mısır, bezelye, kırmızı üzüm ve kivi bulunmaktadır.

Uzmanlar, yağlı balıkların beyin fonksiyonlarını desteklemekte önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Bu balıklar, özellikle omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olup, çok sayıda çalışma yağlı balık tüketiminin ileri yaşlarda demans gibi hafıza ile ilişkilendirilen bilişsel gerileme riskini azalttığını göstermektedir.

Omega-3 bakımından zengin balıklar arasında somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı bulunur.