İngiltere’de Kral 3. Charles dönemi başladı! Kraliçe 2. Elizabeth’in tarihe damga vuran Türkiye ziyaretleri gündeme geldi
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti. Dünyanın gözü günlerdir İngiltere'de. 73 yaşındaki Galler Prensi Charles, Kral III. Charles adıyla resmi olarak İngiltere hükümdarı oldu. İşte dünyaya damga vuran ölümün ardından Birleşik Krallık’ta yaşanacak 10 değişiklik ve Kraliçenin 70 yıllık döneminde Türkiye'yi ziyaretlerinde yaşananlar...

Dünyanın en uzun süre tahtta kalan monarklarından biri unvanını elinde tutan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti. “Londra Köprüsü yıkıldı” parolasıyla duyurulan ölümünün sonrasında, en büyük oğlu eski Galler Prensi Charles, 3. Charles ismiyle İngiltere'nin yeni kralı oldu.

1952 yılında tahta çıkan ve 70 yıllık görev süresi boyunca İngiltere’nin kurumsal yüzü olan Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün ardından Birleşik Krallıkta pek çok şey değişime uğrayacak. Oldukça uzun bir süre tahtta kalan ve bir tür ulusal kimlik halini alan Kraliçe 2. Elizabeth’in adının, imajının ve ikonografisinin Birleşik Krallık'tan ve İngiliz Milletler Topluluğu'ndan çıkması bir hayli zaman alacak.

Kraliçe 2. Elizabeth’in ardından İngiltere'de bayrakları paralar, pullar, dualar, kraliyet emirleri ve milli marş zamanla değişime uğrayacak. 3. Charles’ın kamusal alanda adının ve imajının yerleşmesi ise çok daha uzun sürecek. İşte, İngiltere’de baştan sona değişecekler listesi…

1) ULUSAL MARŞ
Teoride en hızlı değişikliklerden birinin, "God Save the Queen" (Tanrı Kraliçeyi korusun) başlığı taşıyan ulusal marşta yapılması bekleniyor. 1745'ten beri gelen “Tanrı Kralı korusun” ifadesi Elizabeth’ten sonra değiştirilmişti. Marştaki bu sözler 3. Charles için yeniden “Kral” ifadesi kullanılarak uyarlanacak.

Britanya taht sıralaması gereği Kral 3. Charles'tan sonra tahta çıkma sırası Cambridge Dükü Prens William’a gelecek. Üçüncü sırada ise Cambridge Dükü'nün en büyük çocuğu olan Prens George var. Bu da çok uzun yıllar milli marşta “Kral” ifadesinin yer alacağı anlamına geliyor.

2) KRALİYET MÜHRÜ VE SANCAĞI
Kraliçe 2. Elizabeth hem Birleşik Krallık hükümdarı hem de İngiliz Milletler Topluluğu Başkanı olarak hükümranlığını sembolize etmek için çeşitli ülkelerde bayrak ve arma kullanmaktaydı.

Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle, üzerinde “Elizabeth Regina II” (EIIR) mührü bulunan binlerce logo değiştirilecek. Bununla birlikte, Kraliçe'nin seyahatlerinde, ulaşım araçlarında veya kaldığı konutlarda kullanılan kraliyet sancağı da artık tarih olacak.

Mavi arka plân üzerine bir gül çelengi ile çevrelenmiş Kraliçe Elizabeth'in baş harfini taşıyan binlerce bayrak da bugün itibariyle tedavülden kalkacak. Kraliyet Standardı, Egemenliği, Birleşik Krallığı temsil eden ve üzerinde İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda’yı temsil eden arma da Kral 3. Charles ile değişime uğrayabilir.

3) DUALAR
Kraliçe 2. Elizabeth, 8. Henry’den miras İngiliz Anglikan Kilisesi’nin başı olmanın yanı sıra ülkenin birliğini ve kişiliğinde somutlaşan manevi kimliğini temsil ediyordu. Bu nedenle, Kral veya Kraliçe'ye bağlı olan İngiltere Kilisesi'nde, bazı duaların yeni hükümdara uyarlanması gerekecek.

İngiltere Kilisesi’nin “İnanç savunucusu ve en yüksek valisi” konumundaki hükümdar için 1662 tarihli Ortak Dua Kitabı'nda özel bölümler yer alıyor. Bu değişiklikler yalnızca yasalar veya kraliyet emirleriyle yapılabiliyor. Fakat rahipler geçici olarak duadaki bazı yerleri değiştirebiliyorlar. Pazar ayinlerinde yaygın olarak okunan hükümdar için dualar bölümü, “inancın yeni savunucusu” için hızlıca uyarlanabiliyor.

4) BAĞLILIK YEMİNLERİ
İngiltere'de milletvekillerinin, mevcut hükümdara yemin etmeden Avam Kamarası'nda oturumlara katılması, konuşması, oy vermesi veya maaş alması yasak. Bu nedenle, şu an için 2. Elizabeth'e yemin etmiş olan vekillerin, Kral 3. Charles adına da yeniden yemin etmeleri gerekecek.

İngiliz vatandaşlığına müracaat edenler ise yeminleri esnasında kullandığı, “Majesteleri 2. Elizabeth'e ve onun varislerine sadık kalacağıma ve bağlı olacağıma and içiyorum” ifadesi İçişleri Bakanlığı tarafından muhtemel olarak değiştirilecek.

Silahlı kuvvetler personelinin göreve başlamadan önce ettiği yeminlerde kullandıkları, “Kraliçe'ye karşı görevimi yerine getireceğime ve gerçek bir bağlılık göstereceğime” sözü de değişime uğrayacak.

5) KÂĞIT VE MADENİ PARALAR
İngiltere Merkez Bankası (BoE), 2. Elizabeth'in portresinin yer aldığı paraların yasal ödeme aracı olmaya devam edeceğini, yas döneminin ardından paralara ilişkin yeni bir açıklama yapılacağını bildirdi.

Üzerinde 2. Elizabeth'in göründüğü 4,5 milyar adet sterlin banknotunun toplam değeri 80 milyar sterlini buluyor. Söz konusu paraların tamamında yeni hükümdarın görselinin kullanılması en az iki yılı bulabilir. Öyle ki, en son 50 sterlinlik kâğıt paraların yenilerinin dolaşıma sokulması ve eskilerinin toplanması 16 ay sürmüştü.

Kraliçe 1952'de tahta çıktığında, hükümdarlar kâğıt paralarda yer almıyordu. İngiltere tarihinde ilk kez 1960 yılında, para tasarımcısı Robert Austin tarafından hazırlanan 2. Elizabeth’in yüzünün bulunduğu 1 sterlinlik kâğıt paralar tedavüle sokulmuştu.

2. Elizabeth'in görüntüsü bugün Kanada'da 20 dolarlık kâğıt paralarda; Yeni Zelanda ve Doğu Karayipler'deki madeni paralar başta olmak üzere ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun birçok başka yerindeki paraların üzerinde yer alıyor.

HÜKÜMDARLAR BİRBİRİNE BAKACAK
Madeni paralarda ise 2. Elizabeth’in silueti tedavülden kaldırılmadan, Kral 3. Charles için para basılabilecek. Fakat, bir farkla!
Kral 3. Charles’ın silueti sola dönük olarak gösterecek. Hali hazırda tedavülde olan madeni paralarda 2. Elizabeth'in silueti sağa bakıyor. 17. yüzyıldan kalma bu gelenekte, hükümdarların madeni paranın üzerinde kendilerinden önce gelen hükümdarın ters tarafına bakan bir silueti kullanılıyor.

6) POSTA KUTULARI VE PULLAR
Birçok kraliyet armasının da değişmesi beklenirken, Kraliçe 2. Elizabeth'in portresinin göründüğü ikonik pulların akıbeti merak konusu.
İngiliz basını, Kral 6. George'un göründüğü pulların bile hâlâ tedavülde olduğunu, dolayısıyla 2. Elizabeth pullarının toplanmasının beklenmediğini, bununla birlikte yeni hükümdar için pullar basılacağını yazdı.
Kraliçe Elizabeth'in kraliyet mührü EIIR'yi taşıyan Royal Mail posta kutularının kaldırılması pek olası görünmüyor. Kral 3. Charles’ın heykelleri ve portreleri taç giyme törenin arından kamu binalarına asılacak.

7) PASAPORTLAR
Belki de en büyük zorluk pasaport işlemlerinde yaşanacak. Tüm İngiliz pasaportları kraliçenin ölümüyle beraber değiştirilecek. İngiliz pasaportlarında yer alan ve Kraliçe Elizabeth’i ifade eden “‘Her’ Majesty's Passport Office” (Majestelerinin Pasaport Bürosu) ifadesi Kral 3. Charles’ın tahta çıkmasıyla “‘His’ Majesty's Passport Office” olarak değiştirilecek.
Eski pasaportların değişimi zaman içinde kademeli olarak gerçekleşecek.

8) MADALYALAR
Operasyonel madalyalar ve Kraliçe'nin suretini içeren hizmet takdir belgelerinde, sivil ve askeri nişanlarda değişikliğe gidilecek.

9) DANIŞMAN UNVANI – KRALİÇE’DEN KRAL’A
Kraliçe'nin Danışmanı (Queen's Counsel, QC) Birleşik Krallık ve bazı İngiliz Milletler Topluluğu'nda kullanılan, kıdemli avukatlara Birleşik Krallık Tacı tarafından verilen İngiltere ve Galler barosuna katılma hakkı veren saygın bir unvan.
Tahta çıkacak olan Kral 3. Charles ile, bu danışmanlık unvanı Kral’ın Danışmanı (King's Counsel, KC) olarak değiştirilecek. Bu değişimle birlikte, danışmanların zarflar başta olmak üzere tüm kırtasiye ürünleri ve kartvizitleri baştan aşağıya değiştirilecek.

10) İNGİLİZ MİLLETLER TOPLULUĞU'NUN AKIBETİ NE OLACAK?
En çok merak edilen soru Kraliçe 2. Elizabeth’den sonra İngiliz Milletler Topluluğu'nun akıbetinin ne olacağı.
2. Elizabeth'in ölümü, İngiliz Milletler Topluluğu'ndaki 14 ülke için siyasi çalkantı anlamına gelebilir. Bu ülkelerin birçoğunda, devlet başkanı “kraliçe” olarak göründüğü için anayasaların değişmesi gerekecek. Siyasi yorumcular, Jamaica'da güçlü bir cumhuriyetçi hareketin bulunduğuna, Belize'de ise anayasa değişikliğinin referandum gerektirdiğine dikkat çekiyor.
Barbados adasının 2021'de cumhuriyet olmasının İngiliz Milletler Topluluğu içindeki Karayipler Topluluğu'nun birlikten ayrılma talep etmesi ise bir anlık siyasi krizin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Bununla birlikte, geçtiğimiz ay Avustralya yerlisi senatör Lidia Thorpe’ın meclis yemininde Kraliçe 2. Elizabeth’e yönelik “sömürgeci” ifadesi, ilerleyen zamanda İngiliz Milletler Topluluğu'nun çatırdayabileceğinin sinyali olarak görülüyor.
Kral 3. Charles’ın tahta çıkmasıyla, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Tuvalu, Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Grenada, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia ve Saint Vincent ve Grenadinler gibi ülkelerin yeni hükümdarın yasal olarak tanıyıp tanımayacağı ise soru işareti.Şayet, Kral 3. Charles’ın tanınması durumunda yaşanacak değişiklik prosedürleri oldukça maliyetli olacak.

KRAL 3. CHARLES’IN TAHTTAKİ İLK GÜNÜ İNGİLİZ BASININDA
Öte yandan İngiltere’de dün tüm gazetelerin birinci sayfalarında Kraliçe 2. Elizabeth yer alırken bugünkü birinci sayfalarda ise Kral 3. Charles ve ulusa seslenişi vardı.

Guardian gazetesinin ilk sayfasında yeni Kral’ın düşünceli bir fotoğrafı yer aldı. Gazete, Kral’ın “sadakat ve sevgiyle” hizmet etme isteğini aktardı.

Daily Mail, Kral’ın ulusa seslendiği konuşmasında, gözlerinin yaşlı olduğu bir kareye birinci sayfasında yer verdi. Gazete “Gözü yaşlı Charles, sevgili annesini saygıyla andı” başlığını kullandı.

Mirror gazetesi “Kralımızın ulusa taahhüdü: Sadakat, saygı, sevgi” manşetini kullandı. Mirror da Kral 3. Charles’ın ulusa seslenişinden bir fotoğraf kullandı.

i gazetesi “Sevgili annem” manşetiyle çıktı. Gazete Kral’ın Buckingham Sarayı önünde Konsort Kraliçe’yle birlikte yas tutan halkı selamladığı bir fotoğrafını kullandı. Özel sayıda tarihçi Simon Schama’nın, Kraliçe’nin hayatını anlatan bir yazısı da yer aldı.

Daily Telegraph gazetesi de Kral’ın benzer bir ifadesini başlığa çekti: “Sevgili annem, teşekkürler”. Gazetenin köşe yazarı Camilla Tominey, Kral’ın ulusa seslenişini incelediği makalesinde “Bu, bir Kral’ın yaptığı en olağanüstü konuşmalardan biriydi” dedi.

Daily Star gazetesi de Kral’ın konuşmasından, annesine sevgisi ve adanmışlığı için teşekkür ettiği bir kısmı ilk sayfasına taşıdı.

KRALİÇE 2. ELİZABETH'İN HERKESİ GÜLÜMSETTİĞİ BEŞ AN
Kraliçe 2. Elizabeth kamuoyu önünde genellikle ciddi bir yüz ifadesi takınıyordu. Fakat hayatının ilerleyen dönemlerinde, mizahi yönünü de gösterdi. İşte Ayı Paddington ile sandviç yemekten Avustralyalı hokey oyuncularının fotoğrafına girdiği ana, Kraliçe’nin izleyenleri gülümsettiği anlar...

AYI PADDİNGTON İLE ÇAY PARTİSİ
Haziran ayındaki Platin Jübile kutlamaları kapsamında Kraliçe’nin Ayı Paddington’la birlikte çay içtiği bir video hazırlandı.
Kraliçe’nin tahttaki 70. Yılının kutlandığı Platin Jübile sırasında paylaşılan videoda Paddington şapkasından bir sandviç çıkararak “Her zaman acil durumlar için bir tane saklarım” diyor.
Ardından da Kraliçe “Ben de” diyerek siyah el çantasından bir sandviç çıkarıyor.

JAMES BOND İLE BULUŞMA
2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nın açılış seremonisinde yayınlanmak üzere Kraliçe 2. Elizabeth, bir diğer ünlü İngiliz karakter James Bond’u oynayan Daniel Craig ile bir video hazırladı.Yönetmen Danny Boyle’un çektiği videoda Bond, Kraliçe’yi Buckingham Sarayı’nda ziyaret ediyor ve ardından ikili helikopterle sarayı terk ediyor.Videonun ilerleyen kısımlarında Kraliçe’nin helikopterden atlayarak Olimpiyat Stadı’na girdiği görülüyor.

TÖREN KILICIYLA PASTA KESMEK
Kraliçe hayatı boyunca çok sayıda pasta kesti fakat bunlardan biri, tören kılıcıylaydı.
2021’den Cornwall’da bir hayırseverlik etkinliğinde kılıçla pasta keserken bir gönüllü, ona bıçak da olduğunu hatırlattı.
Kraliçe ise “Biliyorum. Ama bu daha sıra dışı” diye yanıt verdi.

AVUSTRALYALI HOKEY OYUNCULARININ FOTOĞRAFINA GİRDİ
2014 yılında iki Avustralyalı hokey oyuncusu, Glasgow’daki İngiliz Milletler Topluluğu oyunları sırasında selfie çektiğinde, arkalarında Kraliçe’nin kameraya gülümsemekte olduğundan habersizdi.
Fotoğrafı Twitter’da paylaşan Jayde Taylor (solda) “Kraliçe fotoğraf karemize girmiş!” dedi ve fotoğraf internette viral oldu.

ARI SÜRÜSÜNE GÜLDÜĞÜ AN
Kraliçe, geçen yıl hayatını kaybeden eşi Edinburgh Dükü Philip ile binlerce resmi etkinliğe katıldı.
Fakat 2003’te Windsor Kalesi’nde düzenlenen bir etkinlikte, bir arı sürüsü etkinliğin sekteye uğramasına yol açtı.
Kraliçe’nin bu duruma güldüğü an, fotoğrafçı Chris Young’ın objektifine böyle yansıdı.
BBC’ye konuşan Young, “Çok insani bir andı. Küçük bir kız gibi kıkırdıyordu” dedi.

TÜRKİYE’Yİ ÜÇ KEZ ZİYARET ETTİ
İngiltere'nin 'en uzun tahtta kalan lideri' olan Kraliçe II. Elizabeth 70 yıllık hükümdarlık serüveninde Türkiye'yi de ÜÇ kez ziyaret etti. İşte 37 yıl arayla gerçekleştirdiği bu ziyaretlerde pek çok noktada bulunan Kraliçe ile ilgili en dikkat detaylar

Kraliçe II. Elizabeth 1961, 1971 ve 2008 yıllarında üç kez Türkiye'yi ziyaret etti. 1961'de İran'a gerçekleştirdiği gezinin dönüşünde birkaç saatliğine Türkiye'de bulunan ve Esenboğa Havalimanı'ndan çıkmayan II. Elizabeth’in ilk geniş kapsamlı ziyareti 1971 yılında gerçekleşti.

Önce İran'da düzenlenen Pers İmparatorluğu'nun 2 bin 500'üncü yıl dönümü kutlamalarına katıldı, dönüşte de Türkiye'ye 8 gün sürecek bir resmi ziyarette bulundu. Kraliçe’den önce 16 Ekim 1971'de kraliyet yatı 'Brittannia', İzmir Limanı'na ulaştı ve Elizabeth ziyaretinin önemli bir kısmında kraliyet yatında konakladı.

ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ'NE UĞRADI
18 Ekim'de Ankara’ya giden Elizabeth, burada resmi törenle karşılandı. Kraliçe, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ile birlikte halkı selamladı ve sonrasında Çankaya Köşkü'nde onuruna düzenlenen resepsiyona katıldı. Bir sonraki gün Anıtkabir’e giden II. Elizabeth Anıtkabir özel defterine, “Savaşta yiğit, barışta sadık bir dost olan Türk ulusunun Ata’sına sonsuz saygıyla" notunu düştü. Ankara dışında İzmir, Çanakkale ve İstanbul'da da bulunan Elizabeth, 1971’de gerçekleştirdiği ziyarette Efes Antik Kenti, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii ve Ayasofya'yı gezdi.

Çanakkale gezisi sırasında Gelibolu yarımadasına giden Kraliçe, burada İngiliz, Anzak ve Fransız askerlerin mezarlığına uğradıktan sonra Çanakkale Şehitler Abidesi'ne geçti. Buradaki hatıra defterine, "İki ulusun birbirlerine karşı ebedi bir saygı kazandıkları Gelibolu savaşlarında şehit olanlara layık bir abide" satırlarını yazdı. Kraliçe II. Elizabeth, Türkiye ziyaretini 25 Ekim'de tamamlayıp ülkesine döndü.

37 YIL SONRA İLK DURAK ANITKABİR
Elizabeth'in bir sonraki ve son Türkiye ziyareti ise 2008'de gerçekleşti. 37 yıl sonra Ankara'da başlayan ziyaret yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde yapıldı. Esenboğa Havaalanı'na inen Kraliçe ve beraberindeki 25 kişilik heyet, toplam ağırlığı bin 600 kilogram olan hediyeyi de yanlarında getirdi.

Kraliçe ilk olarak Anıtkabir'e geldi ve Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Ardından da Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzalayarak, "Birleşik Krallık'ın büyük değer verdiği bir dostu ve modern tarihin en büyük şahsiyetlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarımı sunmak, benim için büyük bir onurdur" notunu düştü. Ziyaretin sonunda ise kendisine Anıtkabir seti ile Türkiye'ye ilk gelen İngiltere Kralı Edward'ın 1936'daki ziyaretinde ve Kraliçe Elizabeth'in 1971 yılındaki ziyaretinde çekilen fotoğraflardan oluşan albüm hediye edildi.Ankara'da diplomatik temaslarını tamamladıktan sonra Bursa’ya giden Kraliçe Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, Bursa'da Tarihi Koza Han'ı gezdi. Folklor ve mehter gösterisiyle karşılanan Kraliçe'ye yeniçeri heykeli hediye edildi. Gösterinin ardından Kraliçe ve eşi Koza Han'a girerek, tarihi yapıyı gezdi. Burada üç dükkanı ziyaret ederek ipek kumaş satın alan Kraliçe'ye, girdiği dükkanlardan birinde beğendiği Osmanlı tuğrası motifli ipek eşarp hediye edildi. Koza Han ziyaretinin ardından yürüyerek Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi'ne geçen Elizabeth, burada çocuklarla birlikte Karagöz gösterisi izledi.

Ankara'da diplomatik temaslarını tamamladıktan sonra Bursa’ya giden Kraliçe Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, Bursa'da Tarihi Koza Han'ı gezdi. Folklor ve mehter gösterisiyle karşılanan Kraliçe'ye yeniçeri heykeli hediye edildi. Gösterinin ardından Kraliçe ve eşi Koza Han'a girerek, tarihi yapıyı gezdi. Burada üç dükkanı ziyaret ederek ipek kumaş satın alan Kraliçe'ye, girdiği dükkanlardan birinde beğendiği Osmanlı tuğrası motifli ipek eşarp hediye edildi. Koza Han ziyaretinin ardından yürüyerek Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi'ne geçen Elizabeth, burada çocuklarla birlikte Karagöz gösterisi izledi.

KUR'AN-I KERİM DİNLEMEK İSTEDİ
Kraliçe II. Elizabeth, Bursa programı kapsamında Yeşil Cami ve Yeşil Türbe'yi de ziyaret etti. Yeşil Cami'ye gelişinde, o dönemin Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Bursa Müftülüğü'nden yetkililer tarafından karşılandı.

Camiye girişinde ayakkabılarını çıkaran ve çoraplarının üzerine beyaz patikler giyen İngiltere Kraliçesi, başını da çizgili bir eşarpla örttü. Prof. Dr. Ortaylı'dan caminin tarihçesi hakkında bilgi alan Elizabeth'in en büyük isteği Kur'an-ı Kerim tilaveti dinlemekti ve bu isteği gerçekleştirildi. Kendisine burada İngilizce Kur'an-ı Kerim hediye edilen Kraliçe cami ziyaretinin ardından Yeşil Türbe'ye geçerek, restorasyon çalışmaları hakkında Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan bilgi aldı.

DİKKAT ÇEKEN 'MONTRÖ' DETAYI
Bursa gezisinin ardından İstanbul'a geçen Kraliçe, Kabataş Erkek Lisesi'ni de ziyaret etti, Boğaz turu yaptı ve İstanbul Modern'i gezdi.
“Kraliçe Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip'in İstanbul ziyareti sırasında HMS Illutrious uçak gemisinin ziyarete eşlik etmesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi esnetildi ve İngiliz donanmasına ait uçak gemisi İstanbul Boğazı'na demirledi. Montrö’ye göre, uçak gemilerinin boğazlardan geçişi yasak olması sebebiyle uçak gemisindeki 14 uçak Güney Kıbrıs’ta bulunan İngiltere'ye ait askeri üsse indirildi ve helikopterler silahsızlandırıldı.”

KRAL 3. CHARLES DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI
İngiltere'nin yeni hükümdarı Kral 3. Charles, Saint James Sarayı'ndaki Katılım Konseyi töreninde resmen Kral ilan edildi. Yerel saatle 10.00'da başlayan törende, eşi Konsort Kraliçe Kraliçe Camilla, Galler Prensi William, İngiltere Başbakan Liz Truss ve kabinesinden oluşan Katılım Konseyi, Kral Charles'ın resmi olarak Kral ilan edildiği bildiriyi imzaladı. Törende eski İngiltere Başbakanları Boris Johnson, Theresa May, Tony Blair de dahil olmak üzere Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, İşçi Partisi Başkanı Keir Starmer gibi üst düzey siyasetçiler yer aldı.

Avam Kamarası Başkanı Penny Mordaunt, Konseyin açılışını yaparken, "Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'in 8 Eylül 2022 Perşembe günü Balmoral Kalesi'nde vefat ettiğini bildirmek benim görevimdir. Şimdi Konseyin katibi ve kıdemli heyetimizle beraber Kralı bilgilendirecek ve onu bekleyeceğiz" dedi.

Konsey katibi tarafından yapılan duyuruda, "Lord III. Charles, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık'ın diğer toprakları ve Commonwealth'in hükümdarı olarak size tüm inanç ve itaatimizi kabul ediyoruz. Tanrı Kral'ı korusun" dedi. Daha sonra Konsort Kraliçe Camilla, Galler Prensi William, Başbakan Liz Truss ve kabinesi ve konsey üyeleri tarafından Kral Charles'ın resmi olarak Kral ilan edildiği bildiri imzalandı.

Daha sonra Kral 3. Charles, Kral olarak yemin konuşmasını yaparak, bildiriyi imzaladı. Kral Charles yaptığı konuşmada, "Sevgili annem Kraliçe'nin ölümüyle tüm ulusun ne kadar derinden üzüntü duyduğunu biliyordum. Bu kadar çok kişinin gösterdiği sempati, sevgi ve destek benim için en büyük teselli. Annem ömür boyu sevgi ve özverili hizmetin bir örneğiydi. Annemin saltanatı süresi bakımından eşsizdi. Onun büyük mirasının ve bu sorumlulukları üstlenirken bana verilen görev ve ağır sorumluluklarının derinden farkındayım. Kraliçe'nin ilham verici örneğini takip etmeye çalışacağım. Hayatımın geri kalanını bana adandığını bildiğim ağır görevi yerine getirirken, Yüce Tanrı'nın hidayetini ve yardımını diliyorum. Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallık'ın tüm topraklarının kilit savunucusu olarak seçildim. Sadakatle söz veriyor ve yemin ediyorum, gerçek Protestan dinini koruyacağım" dedi.

Kral 3. Charles'ın resmen Kral olarak ilan edildiği bildirinin Saint James Sarayı'ndaki balkondan halka okunması bekleniyor. Ayrıca bildiri okunurken, Londra'daki Hyde Park'taki Kraliyet Atlı Topçuları Birliği tarafından 41 adet silah ateşlenecek. Bildiriler yarın öğle saatlerinde İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'de de okunacak.

Kral 3. Charles, Kraliçe II. Elizabeth'in Perşembe günü hayatını kaybetmesiyle İngiltere monarşisinin yeni Kralı olarak görevine devam edeceği duyurulmuştu. Charles Cuma günü Kral olarak ilk kez ulusa sesleniş konuşmasını yapmıştı. Kral Charles, annesi Kraliçe Elizabeth gibi "sadakat, saygı ve sevgi" ile hizmet etme sözü vermişti. (Hürriyet-Milliyet-BBC Türkçe-İHA)