İkinci el araba fiyatları ile ilgili yeni gelişme! Düşüş başladı, yeni yıl uyarısı geldi
Otomobil sektörü, bakanlık kararları ve piyasa düzenlemeleriyle büyük bir dönüşüm sürecine giriyor. Yatırım aracı olarak görülen otomobillerin bu rolünden çıkarılması ve ikinci el piyasasında fiyat düzenlemeleri, sektörde yeni bir dönemi başlatıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) motorlu kara taşıtları istatistiklerinin ekim ayı verilerini açıkladı. Verilere göre ekim ayında trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72,3, toplam taşıt sayısı da yüzde 80,4 arttı. İkinci el piyasasında ise otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüş yaşandı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan, ikinci elin çatı kuruluşu Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nun (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el piyasasında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti.

Erkoç, “İkinci el taşıt piyasasında ekim ayında otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüşle, aylık bazda hazirandan sonra yılın ikinci en ciddi düşüşü yaşandı. İkinci el otomobiller 449 bin 265 adetle bu yıl aylık bazda en düşük, toplam araç sayısı da 723 bin 1 adetle şubattan sonraki en düşük düzeyde gerçekleşti” açıklamalarında bulundu.

Satışlardaki düşüşün sebeplerinden bahseden Erkoç, şöyle konuştu:
“Daha önceki yıllarda bu zamanlarda sıfır araç bayileri araç kampanyaları yaptığı için bu dönemlerde piyasada hareketlilik olurdu. Ancak şu an hem sıfır hem ikinci el piyasasında durağanlık olduğunu gözlemliyoruz. Bunun başlıca sebepleri faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması ve vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar…”

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci elde fahiş fiyat artışını önlemek amacıyla yapılan düzenlemelerin de sektörde karşılık bulduğunu, fiyatlardaki köpüğün ortadan kalktığını ve yatırım amacıyla araç alıp bekletenlerin de araçlarını elden çıkardığı için bulunurlukta bir sıkıntı yaşanmadığı vurgulayan Erkoç, “Hayata geçirilen düzenlemelerden sonra fahiş fiyat artışlarının önüne geçildi, fiyatlarda yüzde 15 bandında bir düşüş var. Araç fiyatları gerçek piyasa değerine geldi, piyasada denge sağlandı. Fiyatlarda daha fazla düşüş yaşanacağını düşünmüyoruz” açıklamalarında bulundu. Erkoç, piyasanın canlanması için vatandaşın banka kredisi kullanırken yaşadığı sıkıntıların ortadan kalkması gerektiğini belirtti.

Elektrikli araçların pazar payının arttığına dikkat çeken Erkoç, yapılan ÖTV matrah değişikliği ile fiyatlarda düşüş beklentisine girildiğini ancak önemli bir değişim beklemediklerini kaydetti.

TÜİK’in açıkladığı rakamlara da değinen Erkoç, “Ekim ayında trafiğe çıkan otomobillerin 47 bin 946 adetle yine en büyük bölümünü benzinliler oluştururken, benzinlilerin geçen yılın ekim ayında yüzde 72,8 olan toplamdaki payı bu yıl aynı ayda yüzde 63,5’e düştü. Ekim ayları itibarıyla 6 bin 650 adetten 10 bin 704 adede çıkan dizel araçların payı da yüzde 15,2’den yüzde 14,2’ye geriledi. Buna karşılık hibrit araçlarda ekim aylarına göre sayı 3 bin 669 adetten 7 bin 400 adede, pay yüzde 8,4’ten yüze 9,8’e, elektrikli araçlarda da sayı 963 adetten 8 bin 340 adede ve pay yüzde 2,2’den yüzde 11’e yükseldi” dedi.

Son dönemde otomobil sektörü, bakanlık kararları ve piyasa düzenlemeleriyle önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Sektör temsilcileriyle yapılan istişareler sonucu alınan kararlar, otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkmasını sağladı ve kayıt dışı ticaret yapanların sektörden çekilmesine yol açtı.

Bu gelişmeler, reel kullanıcıların otomobile erişimini kolaylaştırdı ve ikinci el otomobil piyasasında fiyat artışlarının önüne geçti. Konuyla ilgili İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel'den önemli açıklamalarda bulundu:

ARABADA TALEP DÜŞTÜ
Hem sıfır hem de ikinci el otomobil piyasasında düşük talep gözlemleniyor. Sıfır otomobilde artan üretim ve düşük talep, yıl sonu ve yeni yıl başı dönemlerinde markaların düşük veya sıfır faizli kredi imkanları ve avantajlı indirimler gibi kampanyalar düzenlemesine yol açabilir.

İkinci el otomobil piyasasında da düşük talebin devam etmesi durumunda, fiyatlar üzerinde daha fazla kolaylık sağlanması bekleniyor.

Yatırım veya kayıt dışı ticaret amacıyla otomobil alanların sektörden çekilmesi, talebi etkiledi. Krediye erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle reel kullanıcılar da beklemeye geçmiş durumda.

Önümüzdeki dönemde, krediye erişimin kolaylaşması ve bakanlıklar tarafından alınan kararların etkisiyle piyasanın daha sağlıklı bir şekilde seyrine devam etmesi bekleniyor.

Bu gelişmeler ışığında, otomobil sektörü, hem sıfır hem de ikinci el piyasalarında önemli bir dönüşüm sürecinden geçmekte ve bu durum, tüketiciler için olumlu sonuçlar doğuruyor.

YENİ YIL İLE BİRLİKTE TALEP ARTABİLİR
Fiyatları takip ederek en doğru zamanda otomobil almak için piyasayı takip ederek bekleyen bir talep söz konusu. Yeni yıl itibarıyla bekleyen bu talep harekete geçerek, piyasamızdaki hareketlilik tekrar başlayacaktır.

Otomobil fiyatları hem sıfırlarda hem de ikinci ellerde düşüşünü sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'yla Merkez Bankası'nın eşgüdüm içinde yürüttüğü para ve maliye politikaları vatandaşları yatırıma yönlendirdi.

KREDİ FAİZLERİ YÜKSEK
Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; Taşıt kredilerinin yüzde 3 ve üzerinde faize ulaşması otomobil almayı zorlaştırırken ihtiyaç kredisi faizleri de taşıt kredisi faizleri oranında seyrediyor.

Birkaç ay önce ikinci el otomobiller sıfır otomobillerden çok daha yüksek fiyata satılırken günümüzde sıfır ve ikinci el otomobillerde kampanyalar ve sert fiyat indirimleri görülüyor.

FAVORİYE ATILAN İLANLARDA FİYATLAR HIZLA DÜŞÜYOR
İlan sitelerinde fiyat incelemeleri yapılırken favoriye eklenen ilanlardaki fiyat düşüşleri gözlerden kaçmazken araç sahipleriyle iletişim kurulduğunda uzun zamandır satamadıkları için 100 bin lira civarında indirimleri telefonda verebiliyorlar.

SIKI PAZARLIK YAPIN
Elinde nakti olan kişiler otomobil almak istiyorsa çok iyi pazarlık yaparak fiyatı daha da düşürebilir. Sadece tek otomobile odaklanmak yerine farklı şehirlerde de olsa diğer araçları da favoriye ekleyerek fiyat indirmek için uygun anı kollayabilirsiniz. Takip ettiğiniz araçlar uzun zamandır satılmadığı için sahiplerinin fiyat kırdıklarına şahit olacaksınız.

BAYİLER HEMEN TESLİM EDİYOR
Sıfır otomobil satışı yapan bayiler ellerindeki otomobilleri hemen teslim edebiliyor. Eskiden aylar sonrasına gün verip ajandaya sıra yapan satış temsilcileri şimdilerde telefonları çalmadığı için aylardır haber vermedikleri potansiyel alıcılara dönüp fiyat indirimi de uygulayarak otomobilleri satmaya çalışıyorlar.

2024 MODELLER GELECEK
girecek olan otomobilleri bitirmek için can atarken 2024 model araçların ülkemize gelmesi de Mart ayını bulabiliyor.

Yerli üretim araçlar Ocak ayının sonlarına doğru bayilerde yer alırken ithal 2024 modellerin gelmesi Mart ayına kadar sürebilir. Bu nedenle sıfır ya da ikinci el de olsa 2023 modelse 1 yaşında muamelesi yaparak pazarlık yapın.

"AYAĞIMI YERDEN KESSİN" DİYENLER İÇİN OTOMOBİLLER
"Ayağımı yerden kessin yeter" diyenler için ucuz otomobiller bulunuyor. 300-500 bin lira aralığında satılan otomobiller daha hızlı el değiştiriyor. Genelde piyasada en çok bulunan araçları kapsayan 300-500 bin liralık otomobillerin de fiyatları geriliyor.

BOYA, HASAR, MEKANİK DURUMU KONTROL EDİN
Alacağınız otomobilde kontrolleri gözden kaçırmayın. Boya, hasar ve mekanik aksamındaki sorunlara dikkat edin, tamir ve yedek parça masrafları oldukça yüksek. Aracı görmeden kapora talep edenlere itibar etmeyin ve göndermeyin, kapora göndermeyi göze alıyorsanız küçük miktarlar gönderin.

Kapora veriyorsanız elden değil EFT ya da havale yöntemiyle, aracın plakası ve ruhsatta yazan kişinin adı ve TC kimlik numarasını açıklama kısmına ekleyin ve kapora olduğunu belirtin.

Kapora gönderiyorsanız ruhsatın fotoğrafını talep edin, sorun yaşanırsa ruhsattaki bilgilerle savcılığa başvurabilirsiniz.