İkinci el araba fiyatları ile ilgili yeni gelişme! Araçlar elde kaldı, süre uzadı
Araba alma planı yapanları çok yakından ilgilendiriyor. Sıfır ve ikinci el araç piyasasında yeni gelişmeler yaşanıyor. Piyasaya durgunluk hakim. Arabasını satmak isteyen kişi sayısı artarken satış süreci uzadı. Aracı elinde kalanlar galerilerin yolunu tutuyor. Peki araba fiyatları düşecek mi? Sektör temsilcileri değerlendirdi.

İkinci el araç piyasasında durgunluk devam ediyor. Online ikinci el araç platformunun fiyat endeksine göre, eylül ayında yüzde 8 düşen fiyatlar, ekim ayında yüzde 4 geriledi. Böylece son iki ayda, ikinci el araç piyasasındaki toplam fiyat düşüşü yüzde 12’ye ulaştı. İkinci el araç piyasasında satış gün sürelerinde ise sektör ortalaması 60-75 günlere kadar çıktı.

Konuyla ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Ekim ayında fiyatlarda düşüş hızı biraz yavaşladı. Şu anda piyasada pandemiden bu yana süren biriken talebin de etkisiyle sıfır araçlara ilgi devam ediyor. İkinci el araç piyasasında satış gün sürelerinde ise sektör ortalaması 60-75 günlere kadar çıktı. Premium yani lüks sınıftaki araçlarda bu süre 90 günü bile buluyor. Sürelerin uzaması bizim gibi hızlı şekilde nakit alım yapan online platformlara olan ilgiyi arttırdı” ifadelerini kullandı.

‘2024 İKİNCİ EL YILI OLUR’
Tüketicilerin bu sıralar sıfır otomobil özlemini giderdiğini belirten Gözelekli, “Şimdi de ikinci el araç için biriken talep söz konusu. Sıfırdaki talebin azalmasıyla birlikte ikinci el araca yönelme bekliyorum. Benim öngörüm aralık ayı ile seçimlerin gerçekleşeceği mart ayına kadar olan süreçte ikinci el piyasası hareketlenebilir.

Mevcut zorlu kredi koşulları ve yüksek fiyatlar nedeniyle sıfır otomobile olan talebin 2024 yılında azalacağı tahmin ediliyor. Bu noktada, 2024 yılının ikinci el araç yılı olacağını düşünüyorum. Bir talep patlaması olacaktır.

Ticaret Bakanlığı’nın attığı önemli adımlar doğrultusunda normalleşen piyasa koşullarıyla ikinci el araçlar tekrardan sıfır araçlardan yüzde 15-20 daha uygun konumlanmaya başladı. Önümüzdeki yıl tüketici bunun farkına giderek daha da varacak ve talebi arttıracaktır diye tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu.

30 BİN SAHTE İLAN HEMEN SİLİNDİ
İkinci el araç ve gayrimenkul satışı yapan ilan sitelerine getirilen kimlik doğrulama zorunluluğunun etkileri ise görülmeye devam ediyor. 1 Kasım 2023 itibarıyla devreye alınan uygulamanın ikinci haftasında Türkiye’nin en büyük ikinci el araç ilan sitesindeki 30 bine yakın “satılık ikinci el vasıta” ilanı silindi.

Söz konusu sitede ekim sonu itibarıyla 955 bin adedi bulan toplam ikinci el araç ilanı sayısı, 12 Kasım 2023 itibarıyla 928 bin adede kadar geriledi. Aynı şekilde ikinci el araç ilanı gerçekleştirilen diğer sitelerin ilan sayılarında da gerileme var.

Ticaret Bakanlığı’nın gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında, sahte ilanlarla dolandırıcılığa ve spekülatif fiyat artışlarına engel olmak için getirdiği kimlik doğrulama uygulaması kapsamında, söz konusu platformlarda gayrimenkul veya ikinci el araç satışı gerçekleştirmek isteyen kişilerin artık ‘e-devlet’ üzerinden kimlik doğrulaması yapıyor. Kurala uymayana 100 bin TL’ye kadar ceza uygulanıyor.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise şu ifadeleri kullandı:

“Yeni yönetmelik kapsamına giren 700 bin araç olduğu ve bu araçların otomobil piyasası fiyatlarına etki edeceğine dair genel bir görüş oluşmuş durumda.700 bin adet ya da bu adede yakın rakamlar olsa dahi, bu araçların sadece otomobil değil ATV, deniz araçları, traktör gibi vasıtalardan oluştuğunu hatırlatmakta fayda var.

Bu doğrultuda düşünülürse, araçların 5’te 1’inin otomobil olduğu öngörülebilir. Öte yandan bu araçlar çok uzun yıllardır yedieminlerde muhafaza edilen ve çoğu bu uzun süre sebebiyle kötü kondisyonda olan araçlar.

‘ALICI BULAN ARAÇ ADEDİ DÜŞÜK OLACAK’ Pek çoğunun değişen/boya bilgisi, varsa mekanik arızaları ve eksikleri gibi bilgiye sahip değiliz.
xPek çoğunun değişen/boya bilgisi, varsa mekanik arızaları ve eksikleri gibi bilgiye sahip değiliz. Bu faktörler de göz önünde bulundurulduğunda, alıcı bulabilir araç adedi oldukça düşük olacaktır.Dolayısı ile bu gibi sebepler neticesinde, satışa sunulan bu araçların, ikinci el fiyatlarına etki etmeyeceği kanaatindeyiz.

İHALE ÖNCESİ ARAÇLARA EKSPERTİZ YAPILABİLİYOR MU?
Ayrıca aynı sebeplerden dolayı, satılan araç fiyatlarının piyasa fiyatından düşük olacağı da göreceli olacaktır. Yeni yönetmeliğin amacı otomobil satmaktan ziyade, çürüyen bu değerlerimizi sisteme geri kazandırmak.

Bu araçlar Türkiye’nin dört bir yanında dağınık halde bulunan vasıtalar.Eksper yapılarak satılmak istense dahi, özellikle mekanik eksper noktasında bu araçların kontrol edilip geri getirilmesi aylarca süren ve çok meşakkatli bir uygulama olacaktır.

‘BOYA, DEĞİŞEN, TRAMER BİLGİSİ YOK’
Dolayısı ile bu araçları detaylı bir eksper sürecinden geçirme şansımız yok. Satışa sunulan araçların bazılarında boya/değişen ve tramer gibi dışardan ulaşılabilir bilgiler olmasına rağmen pek çoğunda bu bilgiler mevcut değildir.

Öte yandan mekanik eksik ve arıza gibi gerekli bilgilen bulunmamaktadır.Bu sistem üzerinden araç almayı düşünen vatandaşlarımızın bu ihtimalleri mutlaka göz önünde bulundurarak karar vermeleri gerekmektedir.

SATIN ALINAN ARAÇTA SORUN ÇIKARSA İADE EDİLEBİLİR Mİ?
İhale öncesi kanunun belirttiği üzere belirli bir miktar teminat yatırılmaktadır. Aracın alınmaması durumunda bu teminatlar iade edilmektedir. Ancak alındığı takdirde tüm noksanlar kabul edilmiş sayılmaktadır.

Dolayısı ile bu araçları alırken tüm bu unsurlar göz önünde bulundurularak teklif verilmesini tavsiye ederiz.”