Hafta içi hafta sonu sokağa çıkma yasağı kararı! 20 gün resmen duyurdular...
Korona alarmı. Hafta içi hafta sonu sokağa çıkma yasakları geri döndü. Kararlar peş peşe açıklanıyor. Ülkeler alarma geçti. Avusturya'da 20 gün süresince ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Almanya, Hollandı gibi ülkelerde yeni yasakları uygulamak için harekete geçti. Uzmanlar Avrupa’da yaşanan vaka artışının Türkiye’yi de etkileyeceğini dile getiriyor. Havaların soğuması ile birlikte de bir kısıtlamanın olmaması için aşı çağrısı yapıyorlar. İşte ülkeler ve uygulanan kısıtlamaları.

Koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayılarının artışa geçtiği Avrupa ülkelerinde, sokağa çıkma yasağı geri döndü. Hafta içinde aşı olmayanların sokağa çıkmasını yasaklayan Avusturya, bugün 20 gün sürecek tam kapanmayı açıkladı.

Avusturya Başbakanı Alexander Schallenberg, sokağa çıkma kısıtlamasını duyurduğu basın toplantısında 1 Şubat tarihine kadar ülkedeki herkese aşı olma zorunluluğu getirildiğini de ilan etti.1 Şubat 2022’den itibaren geçerli olacakVakaların artışı ve sokağa çıkma kısıtlaması döngüsünden kurtulmak istediklerinin altını çizen Schallenberg, "Dün zor bir karar aldık. Ülke genelinde 1 Şubat 2022’den itibaren geçerli olacak şekilde aşı zorunluluğunun yürürlüğe girmesi için çalışmalar başlatıldı." dedi. Schallenberg, salgına ilişkin durumun ciddiyeti ve sağlık sisteminin korunması için eyalet başkanları ve uzmanlarla yapılan görüşme sonucunda ülke genelinde herkesi kapsayan sokağa çıkma kısıtlaması kararının alındığını bildirerek "Pazartesiden itibaren en fazla 20 gün süresince federal düzeyde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak." ifadesini kullandı.

Avusturya'daki sağlık uzmanları, hükümetten önlemleri daha da sertleştirmesini ve kapanmanın aşı olanları da kapsamasını istemişti. Ancak hükümet, böyle bir adımın insanları aşı olmaktan daha da soğutabileceği endişesiyle bu talebe yanaşmıyordu.

Viyana yönetimi, hafta başında Covid-19 aşısı olmayanların sokağa çıkmasını yasaklamış ve söz konusu düzenlemenin ülke nüfusunun beşte birini etkileyeceği kaydedilmişti. Sokağa çıkma kısıtlamalarını ihlal edenler için ise 1450 euroya varan para cezaları duyurulmuştu.

Kısıtlamaya herkes tabi tutulacak
Avusturya Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein da dördüncü dalganın kırılması için sokağa çıkma kısıtlamasının gerekli olduğunu vurgulayarak bazı koşullar dışında tüm gün uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasına herkesin tabi tutulacağını kaydetti. 20 günlük sürenin sonunda sokağa çıkma kısıtlamasının aşısızlar ve hastalığı geçirmemişlere yönelik devam edeceğini belirten Mückstein, aşı yaptırmış kişilerin oranının yükselmesi gerektiğini, bu nedenle aşı zorunluluğu getirme kararı aldıklarını kaydetti.Bu kapanma kararıyla market, eczane gibi zorunlu ihtiyaçların giderildiği alışveriş yerlerinin dışında her yer kapanırken uzaktan eğitime geçilecek.

Viyana yönetimi, daha önce yoğun bakımdaki hasta sayısı 600'ü aştığında aşısızlar için kapanma tedbirleri uygulayacağını duyurmuştu. Ancak vaka sayılarının tahmin edilenden daha hızlı artması, hükümeti daha çabuk harekete geçmeye itti.

Halk Sağlığı Kurumunun açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 57 kişinin yaşamını yitirmesiyle virüse bağlı can kaybı sayısı 118 bin 373'e çıktı.

Kovid-19 saptanan kişi sayısı 20 bin 366 artışla 7 milyon 351 bin 324 olarak kayıtlara geçti. Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 4,1'e yükseldi.

Hastanelerde 1333'ü yoğun bakımda olmak üzere 7 bin 787 kişinin tedavisine devam edilirken, son 7 günde hastanelerde tedaviye alınanların sayısı yüzde 13,72 arttı.

Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre, 27 Aralık 2020'den bu yana ilk doz Kovid-19 aşısı yapılanların sayısı 51 milyon 637 bin 414'e ulaştı, 50 milyon 559 bin 579 kişiye ikinci doz aşı uygulandı. 5 milyon 45 bin 41 kişi de üçüncü doz aşısını yaptırdı. Böylece ülke nüfusunun yüzde 75'i tamamen aşılanmış oldu.

5-12 yaş aralığındaki çocuklar Şubat 2022'den önce aşılanmayacak
Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, yaptığı açıklamada, 65 yaş üstü kişilerin üçüncü doz aşılarını yaptırabilmesi için daha önce kapatılan aşı merkezlerinin yeniden açılacağını bildirdi.

Attal, 5-12 yaş aralığındaki çocukların Şubat 2022'den önce aşılanamayacağını, bunun için Avrupa İlaç Ajansı'nın onayını beklediklerini söyledi.

Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de sadece aşılı olmayanlara karşı sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesine karşı olduğunu kaydetti. Bu uygulamanın ayrımcılığa neden olduğunu belirten Le Maire, ülkede herkese yönelik sokağa çıkma kısıtlaması kararı alınmasını istemediğini belirtti.

Almanya'da bir günde tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının sayısı, 65 bin 371 ile salgının başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Robert Koch Enstitüsünden (RKI) yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde son 24 saatte 65 bin 371 yeni vaka tespit edildi.

Bu, salgının başlangıcından beri tespit edilen "en yüksek günlük vaka sayısı" olarak kayıtlara geçti.

Çarşamba günü de 52 bin 826 vaka bildirilmişti.

Toplam Kovid-19 vakalarının 5 milyon 195 bin 321'e yükseldiği ülkede, aktif vaka sayısı da 532 bin 600'e çıkarak salgının dördüncü dalgasında zirveye ulaştı.

Son 24 saatte 264 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı 98 bin 538'e çıktı. Haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayısı 336,9 olarak belirlendi.

İki doz Kovid-19 aşısı olanların sayısı 56 milyon 300 bine yükseldi. Buna göre, ülkede tam aşılananların oranı yüzde 67,7'ye çıktı.

Almanya'nın güneyindeki Bavyera eyaletinde birçok hastanenin tam kapasite çalıştığı ve yeni hastaları diğer eyaletlere transfer etmeye başladığı açıklandı.

Almanya federal ve eyalet hükümetleri, aşı kampanyasını hızlandırmayı ve aşısızlar için daha sert kısıtlamalar getirmeyi planlıyor.

Almanya'da Federal Meclis'te (Bundestag) yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede yerel yönetimlerin karar almasında temel oluşturacak yeni tedbirler kabul edildi.

Meclis’te çoğunluğu bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından hazırlanan ve Enfeksiyon Yasası’nda değişikleri öngören yasa tasarısı 254’e karşı 398 milletvekilinin oylarıyla meclisten geçti. Oylamada 36 milletvekili çekimser kaldı.

Böylelikle 19 Mart 2022’ye kadar geçerli olacak düzenleme eyaletlerin Kovid-19 salgınına karşı mücadelede alacağı önlemler için bir temel oluşturacak.

Yeni düzenlemeye göre, eyaletler, somut salgın tehdidi oluştuğu durumlarda kamusal alanlarda kısıtlamalara gidebilecek ancak mağazaların ve okulların kapatılması gibi tedbirler alınamayacak. Söz konusu düzenleme, eyaletlere, iş yerlerinde ve toplu taşıma araçlarında "3G kuralı" (aşılanmış, test yaptırmış, iyileşmiş) getirmeyle restoranlara, barlara ve etkinliklere sadece aşılanmış ve iyileşmiş (2G kuralı) olanların girebilmesini öngören tedbirler alabilme imkanı tanıyor.

Bu kapsamda ayrıca, huzurevleriyle hastanelerde çalışan ve ziyaretçilere test zorunluluğu getirilebilecek. Öte yandan, sahte aşı sertifikaları düzenlenmesi veya kullanılması da ceza kapsamına alınacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Federal Eyalet Temsilciler Meclisinin (Bundesrat) de onayı gerekiyor.

Havaların soğumasıyla birlikte Avrupa Kovid-19 vaka yeniden artışa geçti. Salgının yeniden merkez üssü haline gelen yaşlı kıtada bazı ülkeler kısmi kapanmadan aşı pasaportlarına farklı tedbirleri hayata geçirmeye başladı. Avrupa’da yaşanan vaka artışının Türkiye’yi de etkilemesi bekleniyor. Uzmanlar, benzer durumun aralık ayında Türkiye için de risk teşkil ettiği uyarısı yapıldı

‘40 BİNİ GÖREBİLİRİZ’
İstanbul’un nüfus bazlı olarak Kovid-19’da başı çektiğini belirten İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek dün attığı bir tweet’te bir haftadır Kovid nedeniyle ailece evde olduklarını belirtti ve “Hepimizin aşıları tam olduğu için hiç endişe etmedik.

Tahmin ettiğimiz gibi basit bir gribal infeksiyon şeklinde atlattık. Zaten tam da söylediğimiz bu. Aşı olun, kendinizi ve sevdiklerinizi tehlikeye atmayın” çağrısı yaptı. Tükek vaka artışıyla ilgili de şunları dedi:

“Birçok insan nezle olduğunu zannediyor ama nezle, grip semptomlu birçok kişinin Kovid-19 olduğunun altını çizmek isterim. Olumlu olan ise geçen seneye kıyasla yoğun bakım ve yatan hasta sayısının düşük seyretmesi. Tespit edilebilen vaka sayısından daha fazla Kovid-19 hastası olduğu bilinen bir gerçek. Avrupa’da yeniden yükselişe geçen vaka sayıları aralık ayından itibaren bizim ülkemizde de artacaktır.

Kışa girdik ve virüs kapalı ortamlarda hızla yayılıyor. Bu nedenle maske ve mesafedeki rehavetini bir kenara bırakıp, pandemiyi ciddiye almamız şart. Kapalı ortamlarda, toplu taşımadaki yoğunluğun yanı sıra kişisel tedbirlerden ödün vermemiz durumunda aralık ayının ikinci yarısında günlük 40 bin bandını görebiliriz.”

MASKE VE MESAFE UYARISI
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak da “Avrupa yeni yıla birtakım önlemlerle girecek. İstanbul özelinde konuşacak olursak havaların aralık ayında soğumasıyla Avrupa’dakine benzer riskler görebiliriz.

Aşılanma oranımız yüzde 85’i bulması çok önemli. ‘Her şey tamam’ diyoruz ama sokağa çıktığımızda birçok kişinin maske ve mesafeyi önemsemediğini görüyoruz.Şunu net söyleyebiliriz ki, yoğun bakım ve ciddi hastalık geçirenler aşısızlar veya eksik aşılı kişiler” dedi. ‘İstanbul’da ciddi bir artış olduğunu görüyoruz’ diyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok ise, “Türkiye’de kışın gelmesiyle birlikte özellikle ulaşım ve dolaşım ile kişisel tedbirlerde çok dikkatli davranmamız gerekiyor.

Avrupa’daki sıçramanın Türkiye’ye yansımaları olacaktır. Toplumda rehavet ve rahatlama açıkça görülüyor. Kapalı mekanlar adeta tıka, basa dolu ve toplu taşımadaki kalabalıklar da endişe verici boyuta” tespitlerini sıraladı.

‘MİSAFİRE DİKKAT’
İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ağaçfidan da uyarılarını şöyle dile getirdi:“İstanbul özelinde konuşacak olursak havaların soğumasıyla kapalı mekanlarda kalabalık öbekleri görüyoruz. Ev ortamlarında bulunmak, misafir ağırlamalarda da dikkatli olmamız gerekiyor.

Vatandaşlarımız maske ve mesafe kuralına mutlaka uymalı. Avrupa’da olumsuza dönen tablonun bizi etkilememesi diye bir durum olamaz. Aralık döneminden itibaren kış aylarında vaka sayılarında artışlar görebiliriz. Toplu taşıma, mekanlardaki doluluklara karşı önlemler alınmalı.”

BİLİM KURULU ÜYESİ AKIN: VAKALAR YÜKSELECEK
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, koronavirüs salgınında epidemiyolojik verilere göre Avrupa’da vaka artışı olduktan genellikle 2-3 hafta sonra Türkiye’de de vakaların arttığını belirtti. Akın, “Benim endişem; Türkiye’de de bir süre sonra özellikle aralık ayına doğru vaka artışını artık 25-30 binlerde tutamayacağız, biraz daha yükselmeye başlayacak” dedi.

TÜRKİYE'DE AŞI OLMAYANLARA YÖNELİK TEDBİRLER
Türkiye'de aşı zorunlu değil, ancak aşı olmayanlara yönelik bazı tedbirler bulunuyor. Aşı olmayan ya da hastalığı geçirmemiş olanlardan, okul, sinema, tiyatroya girişlerde ya da şehirlerarası toplu taşıma kullanırken negatif PCR test sonucu isteniyor.

Öğrencilerle irtibatlı öğretmen ve personelden düzenli PCR testi isteniyor. Buna göre aşı olmayan öğretmenler haftada 2 kez PCR testi yaptırıyor.

Uçak, tren, otobüs ve diğer toplu taşıma araçları için de PCR testi gerekiyor. Seyahat edecek 18 yaş üstü kişilerin aşı kartı veya son 48 saat içerisinde yapılmış PCR testi sonucu göstermesi gerekiyor. 18 yaş altındakiler ise HES kodu ile seyahat edebiliyor. Yalnızca trenlerde 2 yaş altı çocuklardan HES kodu istenmiyor.

Aşısızlara PCR testi şartı sinema, konser ve tiyatro gibi etkinliklerde de geçerli. Tek doz aşı olmuş, henüz ikinci dozunu yaptırmamış kişilerin de test vermesi gerekiyor. Koronavirüs aşısı olmayan işçilerden de zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri/işveren tarafından istenebiliyor.