Gözlerimizi kırpmanın inanılmaz işlevi keşfedildi! Rüyalarla bağlantısı...
İnsan vücudu ve sağlığıyla ilgili çözülemeyen pek çok soru var. Beynin birçok işlevi, rüyalar ve göz kırpma... Özellikle göz için bir koruma sağldığı düşünülen göz kırpma eyleminin ardından inanılmaz bir neden yatıyormuş. Yeni keşif, gözlerimizi neden kırparız sorusunun cevabını veriyor.

New York'da bir üniversitenin araştırmasına göre göz kırpma eyleminin ardında kimsenin aklına bile gelmeyen görsel bilgiyi işlememize yardımcı olduğu keşfedildi.

Gözleri nemli tutmak, enfeksiyon ve yaralanmayı önleme amacını bildiğimiz göz kırpma, toz ve kalıntıları da temizlemeye yarıyordu.

Ancak göz kırpmanın tek fonksiyonu göz kuruması değilmiş. Bilim insanları ilginç bir sebep daha keşfetti.

İnsanoğlu, dakikada 14-17 kez göz kırpıyor bu da günde 20 binden fazla olduğu anlamına geliyor. Göz kırpma 0,1 ve 0,4 saniye sürüyor ancak uyanık olduğumuz saatlerin yüzde 8'ini gözlerimiz kapalı geçiriyoruz.

Yeni yapılan bir çalışmada ise pek çlok ayrıntıya dikkat eden araştırmacılar, insanların göz hareketlerini inceledi.

Sonrasında bilgisayar modelleri ve sinyaller gücünü analizle birleştirdiler ve göz kırpmanın görmeyi nasıl etkilediği ve beynin bunu nasıl işlediği konusunda yeni bir keşif yapıldı.

Göz kırpmak, sahnenin büüyk resmini görmeye ve büyükk ölçekli, yavaş yavaş değişen desenleri fark etmelerine yardımcı olduğu keşfedildi.

Profesör Rucci, "Göz kırpmak, gözün retinasına gelen görsel uyaranları modüle etmeye yarıyor" dedi.

Araştırmacılar, göz kırpma sırasında göz kapağının hızlı hareketinin, retinayı uyaran ışık düzenlerini değiştirdiğini keşfettiler.

Dolayısıyla göz kırpmak, görsel işlemeyi bozmak yerine onları iyilleştiriyor ve uyarana maruz kalmadaki kaybı telafi ediyor.