Geline fitre düşer mi? Aynı evde yaşayan (uzakta olan) damat ve geline fitre verilir mi? 2023 fitre kimlere verilir?
Geline fitre düşer mi sorusunun yanıtı merak ediliyor. Ramazan ayı içerisinde verilen fitre ve zekat hakkında araştırmalar başladı. Damat ve geline fitre verilir mi sorusu ebeveynlerin merak ettiği soruların başında geldi. Özellikle fakir ve ihtiyaç sahibi olduklarından dolayı aynı evde yaşayan damat ve geline fitre düşer mi? 2023 fitre kimlere verilir? İşte detaylar...

Fitre miktarı 2023 yılında 70 TL olarak açıklandı. Aynı zamanda bir günlük oruç bedeli de 70 TL'dir. Ramazan ayı içerisinde tutmadıkları her bir oruçun cezası olarak 70 TL fitre ödeyecekler fitrenin kimlere verileceğini de araştırmaya başladı. Özellikle geline fitre düşer mi, fakir olan damat ve geline fitre, zekat verilir mi soruları merak edildi.

FİTRE GELİNE VERİLİR Mİ?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurului fitrenin kimlere verileceğini açıkladı. Fakir olan damada fitre verilebilir. Koca eşe bakmakla yükümlü olduğu için geline fitre vermek kişinin kendi oğluna vermesi gibidir. ANcak geline zekat vermekl geçerli olduğu gibi uygun da değildir. Fakir olan, aynı evde yaşayan damat ve geline zekat verilebilir. Bunlar arasında usul ve füru ilişkisi yoktur. Birbirlerine bakmakla yükümlü de değillerdir.

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?
Ramazan 2023'te fitre miktarı 70 TL'dir. Bir kişinin günlük doyum miktarı kadardır. Diyanet kimlere fitre verilmeyeceğini belirlemiştir.

DAMAT VE GELİNE FİTRE VERİLİR Mİ?
Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:
a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223). Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).