Gayrimenkul piyasasında büyük düşüş! Satılık ev ve kira fiyatları tepetaklak oldu
Son açıklanan raporlara göre, Türkiye'deki konut satışları son 8 yılın en düşük seviyesine düşerken, konut fiyatlarındaki yıllık düşüş %122'ye ulaştı. Gayrimenkul uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, sektördeki bu ani düşüşün nedenlerini ve piyasa üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Türkiye gayrimenkul sektörü, son yılların en büyük durgunluk dönemlerinden birini yaşıyor. Yeni yayımlanan bir rapor, konut satışlarının son 8 yılın en düşük seviyesine indiğini ortaya koydu. Aynı zamanda, bir yıl içinde konut fiyatlarında yaşanan %122'lik düşüş, sektörde alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

gayrimenkul sektörü uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, mevsimsel etkenlerden günlük kiralamalara, satılık evlerin piyasada tutunamamasından manipüle edilen kira rakamlarına kadar birçok faktörün bu düşüşte etkili olduğunu belirtti.

Başaran vatandaşlara uyarılarda bulunarak şu değerlendirmelerde bulundu:

Nisan ve Eylül ayı arasında evlenmelerin, boşanmaların ve okul döneminin hareketli olduğu dönemler ve, kış aylarında konut sektöründe durgunluk gözlemlenir. Şu anda o sürece girdik. Mevsimsel etkenler birinci sırada ama diğer taraftan, üç madde de sıralarsak, birincisi günlük kiralamalarla ilgili sadece 20.000 konut şu anda piyasaya sürüldü.

İnsanlar aylık ve de yıllık kiralamalarda vazgeçip günlük kiralamalarda daha fazla gelir elde ediyorlardı. Bununla ilgili yaptırım gelince, insanlar artık yıllık kiralamaya döndü.

Dolayısıyla, arz noktasında bir geri dönüş aldık. İkinci sırada ise, satılık evlerin satılamıyor olması geliyor.

Artık, mal sahipleri istediği rakamı, istediği ilan portallarında, istediği şekilde yayınlama özgürlüğüne sahip değil. Bu durum fiyatları aşağıya çekmeye başladı.

Dolayısıyla, 4 yıl sonra ilk kez, konut kiraları enflasyon oranında kaldı. Buradaki Türkiye ortalamasına baktığımız zaman, düşünün ki, enflasyon oranı %67.7 olarak açıklanırken, şu an yıllık, cari kira artışı %65.2 oranında kaldı.

Öte yandan özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'da bu düşüşü gördük ve ortalama metrekare birim fiyatlarına baktığımız zaman da düşüşlerin gerçekleştiğini görüyoruz

Öte yandan kira fiyatlarında da gözle görülür bir düşüş söz konusu olmuş durumda.

Kira fiyatlarının azaldığı yerler, şehrin göbeğindeki yerler, olarak öne çıkıyor. Fiyatlardaki düşüş Kağıthane, Beşiktaş ve Bakırköy gibi ilçelerde etkisini gösteriyor. Diğer taraftan, İstanbul'da kira fiyatlarının arttığı ilçeler ise, şehir çeperlerinin dışında olan, yani, Silivri gibi, Çatalca, Sultanbeyli, Şile ve Sancaktepe gibi yerler.

Bunun yanında şu anda, ihtiyacı olan insanların harekete geçme zamanı diyebiliriz. Yani, eğer siz evinizden memnun değilseniz ve kiralık için bir manevra yapacaksanız, şu an tam zamanı.

Rakamlar inmiş durumda enflasyon oranının altında bir artış var. Yani, rakamlar, hem gerçeğe indi, hem günlük bu kiralama metoduyla 20.000 tane daire piyasaya sürüldü.

Arz-talep noktasında fazlalık olduğu zaman ev sahipleri otomatik olarak fiyatları düşürmek zorunda kaldılar. Fiyatların düşmesi Nisan, Mayıs'a kadar böyle devam eder. Fakat Eylül ayı gibi yeniden fiyatlar yükselecektir.

Öte yandan kredilerdeki faiz oranları yükselmiş durumda Merkez Bankası'nın bu 5 puan artışıyla beraber, birçok kişi paralarını bankalara yatırmış durumda yani kimse yatırım için ev almıyor.

Biz, %1.20 ve %1.50 faiz oranlarının açıklanmasını bir an önce bekliyoruz. Çünkü, piyasadaki özellikte satılık piyasasında büyük durgunluk var. Zaten kira fiyatlarının düşmesindeki sebep de evlerin satılmaması ve kiraya verilerek değerlendirilmesi.

Eğer satılık evlerdeki durgunluk ise hükümet tarafından açıklanacak kredi paketleriyle mümkün olacak gibi gözüküyor. Aksi taktirde bu faiz oranlarıyla birlikte durgunluğun devam edeceğini öngörüyoruz.

Kiralıkta ise, şu anda, mevcut stoklar, belli bir noktada sınırlı olduğundan dolayı, bu rakamların daha da aşağıya düşmeyeceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla, şu anda, harekete geçmek için, kiralıkta yer değiştirmek için doğru bir zaman.

Dolayısıyla, alıcı veya satıcı veya kiralıkta adaylar, bilinçli olduğu takdirde, şu an, istemiş oldukları evi, istemiş oldukları rakamda, hem satın alabilir, hem de kiralayabilir. Şu an, dönem, bu süreç..