Faiz artırımı nedir? Merkez Bankası faiz artırırsa ne olur, Merkez Bankası faiz artırımı ne demek?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) sona erdi. Kurul, merakla beklenen politika faizi kararını açıkladı. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 15'e çıkardı. Peki, Faiz artırımı nedir? Merkez Bankası faiz artırırsa ne olur, Merkez Bankası faiz artırımı ne demek?

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Merkez Bankası, Mart 2021'den sonra ilk kez politika faizini artırdı. Yüzde 8,5 seviyesindeki faiz yüzde 15'e yükseltildi. Peki, Faiz artırımı nedir? Merkez Bankası faiz artırırsa ne olur, Merkez Bankası faiz artırımı ne demek?

FAİZ ARTIRIMI NEDİR?
Merkez Bankaları ülkelerin para politikalarını belirler. Hem ne kadar para basılacağına karar verir hem de bankalara verilen borç paraların faizlerini belirlerler. Faizler yukarı çıkınca ekonomik aktivite yavaşlar dolayısıyla enflasyonun gerilemesi beklenir.

Faiz artırımlarının altında yatan en büyük sebeplerden birisi ödemeler dengesinde açık veren ülkelerin dışarından sıcak para girişini sağlayıp iç piyasayı rahatlatmak olarak görülürken bunun yanında bir başka büyük etkisi ise Türk Lirasının değerlenmesi anlamına gelir.
Türk Lirası değerlendikçe kur yükselişinden kaynaklı maliyet enflasyonunun önüne geçilmiş olur. Sadece maliyet enflasyonu değil talep enflasyonunu da engellemiş olması beklenir.

Faiz artırıldığı zaman tüketimler azalırken tasarruflarda artış beklenir, kaynağın artmasıyla yatırımlar için kaynak bulmak oldukça kolaylaşır, tüketimlerde düşüş ile birlikte enflasyonda gerileme görülürken istihdam düşerken büyümenin de aynı şekilde düşmesi beklenir.

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?
Faiz artırımının enflasyonun yükselişini durdurma etkisi beklenir. Faizlerin artması ile birlikte piyasada talep azalır, harcama eğilimi düşmeye başlar.