Eyyam-ı Bahur’dan sonra yeni şiddetli sıcak hava dalgası kapıda! Meteoroloji illeri tek tek açıkladı, Hafta sonu plan yapanlar dikkat! İşte havaların serinleyeceği tarih
Şiddetli sıcaklar artarak devam edecek, El Nino ve Eyyam-ı Bahur’dan sonra yeni bir kavurucu sıcak hava dalgası ülkeye giriş yapacak. Hafta sonu plan yapacaklar dikkat, Meteoroloji illeri tek tek açıkladı. Hava sıcaklıkları aniden artacak, İstanbul, Ankara ve İzmir için son dakika uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelerde, “Ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz’in kıyı kesimleri ile Ordu, Artvin, Ardahan, Ağrı çevreleri ile Iğdır'ın güney, Van'ın doğu kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor” denildi. Peki bugün havalar nasıl olacak? Hafta sonu hava durumu ne olacak? Havalar serinleyecek mi? İşte son hava durumu raporunun detayları...

Hava durumu ile ilgili son dakika gelişmesi! Eyyam-ı Bahur ile kavrulurken, bir sıcak hava dalgası da Afrika’dan geliyor. Hafta sonunda tüm yurdu etkisi altına alacak olan Afrika sıcaklarıyla birlikte hava sıcaklığı mevsim normallerinin 4-8 derece üzerine çıkacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Abdullah Macit, Afrika’dan gelen sıcak hava dalgasının Türkiye’yi etkileyeceğini ve sıcaklıkların hafta sonu iç bölgelerde mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde seyredeceğini açıkladı.

Macit, Hürriyet’e şunları söyledi: “Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası ile sıcaklıklar iç bölgelerde 4 ila 8 derece, Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu’da mevsim normallerinin 2-4 derece üzerinde seyredecek. Akdeniz bölgesinin kıyı kesiminde yüksek nemle birlikte hissedilen sıcaklıkların daha da fazla olacağını tahmin ediyoruz

3 GÜN SÜRECEK
İstanbul’da bugün hava sıcaklığı 35 derece, hafta sonu ise 33-34 derece civarında olacak. Ankara’da bugün 34 derece ancak pazar günü 39 dereceye kadar çıkmasını bekliyoruz. İzmir’de bugün ve cumartesi hava sıcaklığı 36 derece.

Edirne bugün 40 derece olacak. Tekirdağ bugün 34 derece. Diyarbakır’da bugün hava 41 derece ancak pazartesi günü 43-44 dereceye kadar yükselecek. Antalya bugün 33 derece ama hissedilen sıcaklık nem nedeniyle 40 derece olacak.

Bugün havanın en sıcak olduğu iller ise 41 derece ile Diyarbakır ve Batman. En düşük sıcaklık ise 28 ile Van olacak.”

HAFTA BAŞI SERİNLİYORUZ
Hafta başından sonra kuzeybatı kesimlerde sıcaklıkların azalacağını ve mevsim normallerine dönüleceğini tahmin ediyoruz. Örneğin İstanbul’da salı günü hava 30 derece, Edirne’de 28, Tekirdağ 30 dereceye gerileyecek.

KUVVVETLİ RÜZGAR UYARISI
Rüzgarın Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya çevrelerinde kuzeyli, Hatay çevrelerinde batı yönlerden kuvvetli(40-60 km / saat) olarak eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek olumsuzlukları karşı(Ulaşımda aksamalar, Çadır uçması gibi) dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

BUGÜN HAVALAR NASIL OLACAK? İŞTE İL İL HAVA DURUMU RAPORU
Önemli bir değişiklik olmayacağı, Ülkemizin güney ve batı kesimlerinde mevsim normalleri üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyılarında güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya çevrelerinde kuzeyli, Hatay çevrelerinde batı yönlerden kuvvetli(40-60 km / saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

MARMARA
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.EDİRNE °C, 40°CAz bulutlu ve açıkİSTANBUL °C, 36°CAz bulutlu ve açıkKOCAELİ °C, 37°CAz bulutlu ve açıkTEKİRDAĞ °C, 35°CAz bulutlu ve açık

EGE
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.A.KARAHİSAR °C, 36°CAz bulutlu ve açıkDENİZLİ °C, 42°CAz bulutlu ve açıkİZMİR °C, 37°CAz bulutlu ve açıkMUĞLA °C, 39°CAz bulutlu ve açık

AKDENİZ
Az bulutlu ve açık, iç kesimleri yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Kahramanmaraş çevrelerinde kuzeyli, Hatay çevrelerinde Batılı yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km / sa) eseceği tahmin ediliyor.ADANA °C, 35°CAz bulutlu ve açık, iç kesimleri yer yer parçalı bulutluANTALYA °C, 33°CAz bulutlu ve açıkISPARTA °C, 37°CAz bulutlu ve açıkMERSİN °C, 34°CAz bulutlu ve açık

İÇ ANADOLU
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.ANKARA °C, 34°CAz bulutlu ve açıkESKİŞEHİR °C, 37°CAz bulutlu ve açıkKAYSERİ °C, 33°CAz bulutlu ve açıkKONYA °C, 35°CAz bulutlu ve açık

BATI KARADENİZ
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.BOLU °C, 34°CAz bulutlu ve açıkKASTAMONU °C, 33°CAz bulutlu ve açıkSİNOP °C, 28°CAz bulutlu ve açıkZONGULDAK °C, 29°CAz bulutlu ve açık

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve az bulutlu, doğusunun yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz'in kıyı kesimleri ile Ordu ve Artvin çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.RİZE °C, 30°CParçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlıSAMSUN °C, 29°CParçalı ve az bulutluTOKAT °C, 33°CParçalı ve az bulutluTRABZON °C, 28°CParçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

DOĞU ANADOLU
Az bulutlu ve açık, yarın kuzeydoğu kesimlerinin yer yer parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Ardahan ve Ağrı çevreleri ile Iğdır'ın güney, Van'ın doğu kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Malatya çevrelerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km / sa) eseceği tahmin ediliyor.AĞRI °C, 29°CAz bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlıERZURUM °C, 28°CParçalı ve az bulutluMALATYA °C, 37°CAz bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutluVAN °C, 28°CAz bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra Doğu kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Adıyaman çevrelerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km / sa) eseceği tahmin ediliyor.DİYARBAKIR °C, 41°CAz bulutlu ve açıkGAZİANTEP °C, 39°CAz bulutlu ve açıkMARDİN °C, 38°CAz bulutlu ve açıkŞANLIURFA °C, 40°CAz bulutlu ve açık

ÇOCUKLAR İÇİN UYARI
Öte yandan Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nezir Özgün, aşırı sıcakların ve güneş ışığının epilepsi nöbetlerini artırabileceği uyarısında bulundu.

Son günlerde artan hava sıcaklıkları pek çok sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Epilepsi de sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken hastalıklar arasında yer alıyor. Dış ortamda yoğun güneş ışınlarına maruz kalınması, epilepsi hastalarının nöbetlerini tetikleyebiliyor. Doç. Dr. Nezir Özgün, artan sıcaklarla birlikte epilepsi çocuk hastalarını uyardı.

Özgün, "Yaz aylarında epilepsi hastalarının nöbet geçirme sıklığında artış oluyor, bunun temel sebebi de gözlemlerimize göre yaz aylarında suların ve besinlerin kontaminasyonu sonucu zehirlenmeleridir. Besin zehirlenmeleri ve ishallerin artması olarak görünüyor özellikle epilepsi hastalarının yazın daha dikkatli olması lazım bol bol sıvı alması, susuz kalmamaları lazım.

Çok sıcak günlerde özellikle saat 11.00 ile 16.00 arasında çok zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Açık renkli elbiseler giymelerini öneriyoruz. İlaçlarını düzgün almalarını, nöbet geçirme ihtimalleri daha da düşük olacaktır" şeklinde konuştu.

Dirençli epilepsi dediğimiz bir epilepsi grubu olduğunu dile getiren Özgün, "Epilepsi hastalarının yüzde 30'u iyi yanıt vermeyen çoklu ilaç tedavisine rağmen sık nöbet geçiren dirençli epilepsi hastalarından oluşmaktadır. Özellikle bu hasta grubunda enfeksiyon var startus dediğimiz durmayan nöbetleri tetikleyebilir ve hayret edici boyutlara ulaşabilir. Yani epilepsi hastalarında ve nöbet geçiren tüm hastalarda önerdiğimiz şey öncelikle hastaya eşlik eden anne ve babanın hastaya herhangi bir şekilde ağzını açma, bir şey koklatma bir şey içirmeye çalışmamaları, dişini açmaya çalışmamalarını öneriyoruz. Hastanın eğer etrafında kesici delici bir alet varsa onlardan uzak tutmalarını ve yan yatırmalarını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

5 dakikayı aşan nöbetlerde sağlık çalışanlarına haber verilmesini gerektiğini aktaran Özgün, "Nöbet 5 dakikayı aştığı zaman sağlık çalışanlarına haber vermelerini tavsiye ediyorum. Hastayı korumak, gözlemlemek, rahatlatmak gerekir. Kravat, gömlek gibi onları sıkan kıyafetleri gevşetmek ve nöbetin geçmesini beklemeleri gerekiyor. 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde de sağlık çalışanlarına haber verilmelidir" dedi.