EYT’de kıdem tazminatına düşük faizli kredi müjdesi! Detaylar belli oldu
EYT ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanacakların kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için işverene verilecek Hazine garantili düşük faizli kredi desteği başlıyor. KGF kefaletinin 50 milyara çıkarılmasıyla yaklaşık 68 milyar liralık kredi hacmi oluştu. Kıdem tazminatı kredisi kamu ve özel bankalar aracılığıyla kullandırılacak. Kredi 36 ay vadeli, 6 ay ödemesiz olacak. İşte EYT ile ilgili yeni gelişmenin detayları...

Son dakika haberi... EYT'le ilgili işverenlerin kıdem tazminatı ödemeleri için sağlanacak kredi desteğinin ayrıntıları ortaya çıktı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar’la ilgili bankalar, işletmelere kredi desteği için çalışmaları hızlandırırken ödemelerin bu hafta başlaması bekleniyor.

24 AYA KADAR FAİZ YÜZDE 10.32
Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil’in haberine göre; KGF kefaleti ile işverenlere kıdem tazminatı ödemesi için verilecek 50 milyar liranın 68 milyar liralık hacim yaratması bekleniyor. Paketin detaylarıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Altı ay ödemesiz 36 ay vadeli olması beklenen kredide faizler de netleşti. 24 aya kadar kredi faiz oranı TLREF(LREF Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı)+2; 24 aydan uzun vadelerde ise TLREF+3 olarak belirlendi. 13 Mart 2023 itibarıyla TLREF yüzde 8.32. Bu durumda 24 aya kadar kredi faizi yüzde 10.32, 24 aydan fazla ise yüzde 11.32 olacak.

ÖDEME İŞVERENE YAPILACAK
KGF kefaletli kıdem tazminatı kredisinin işverene mi yoksa EYT emeklisinin hesabına mı ödeneceği tartışılıyordu. İşverenin hesabına yatırılmasına karar verildiği kaydedildi. İşveren bankaya, EYT’li çalışan listesiyle başvuracak.

Para hesaba yattıktan sonra işveren, EYT’li çalışanının kıdem tazminatını ödeyecek. İşverenin bu krediyi EYT kıdem tazminatı ödemesine yönelik şartlar üzerinde çalışmaya devam edildiği vurgulandı.

PRİM BORCU OLANA DA KREDİ
Bankalar prim borcu olan çalışanlar için de kredi verecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeme kabul edilebilir prim borcu olan çalışanlar için EYT kredisi ürünü de bulunduğu belirtildi.

Söz konusu krediye başvuracak çalışanların emekliliğe esas SGK prim borçlanmasına ilişkin dokümanını ibraz etmesi yeterli olacak. Bankacılar böylece bankacılık sistemi içerisinde hem firmaları hem de çalışanların EYT kapsamında emekli olmasını sağlayabilecek koşulların oluşturulduğunu söylediler.

EYT'Lİ LİSTESİ SUNULACAK
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıdem tazminatı ödeyecek işletmelere 25 milyar kefalet limiti ile 34 milyar liralık kredi hacmi oluşturan EYT Destek Paketi'ni açıkladı. Daha sonra bu kefalet limiti 50 milyar liraya çıkarıldı. Böylece yaklaşık 68 milyar liralık bir kredi hacmi oluştu.

Bankalar da işletmelere kredi desteği için çalışmaları hızlandırırken ödemelerin bu hafta başlaması bekleniyor. Birinci adımda işletmeler çalışanlarının EYT başvurularıyla bankaya giderek, emekli olacak personele ödenecek kıdem tutarını bildirecek.

Banka da Hazine kefaleti ile kullandırılacak kredi tutarını belirleyecek. Kredinin kıdem tazminatı ödemelerinde kullanılması için işyerinde EYT nedeniyle istifa edip ayrılan bulunması koşulu aranacak. Kıdem tazminatı desteğinin doğrudan çalışanın hesabına yatırılması yönünde görüş ön plana çıkarken, işverenin alması seçeneği de tartışılıyor. İş Kanunu'na göre kıdem tazminatının peşin ödenmesi zorunluluğu bulunuyor, taksitli ödeme için çalışanın onayı gerekiyor.

KREDİ DESTEĞİ ALIP ÖDEMEZSE!
EYT Destek Paketi kapsamında kullandırılacak kredinin emekliliğe hak kazananların kıdem tazminatı olarak ödenmesi zorunlu olacak. Aksi bir durumda çalışanın arabulucu ya da mahkemeye gitme hakkı bulunuyor. Ödenmeyen kıdem tazminatına mevduata uygulanan en yüksek faiz işletilir. İşverenin aldığı krediyi başka bir hesaba transfer seçeneği olmayacak.

İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEYECEK
Normal koşulda iş akdini fesheden tarafın karşı tarafa, işyerindeki çalışma süresine bağlı olarak 2 hafta ile 2 aylık ücret tutarı arasında değişen ihbar tazminatı ödemesi gerekiyor. Emeklilik gerekçesiyle iş akdinin feshi durumunda ihbar tazminatı hakkı doğmuyor, çalışan böyle bir talepte bulunamıyor.