EYT kalifiye işçi sorununu ortaya çıkardı! Bir an önce önlem alınması gerek
Emeklilik vakti gelen aktif iş hayatına devam eden vatandaşların emekliye ayrılmasının ardında iş kolunda ara eleman ve istihdam krizi ortaya çıktı. EYT’nin iş yaşamında bazı aksaklıkları meydana getirdiğini aktaran uzmanlar önlem alınmazsa bu durumun üretime ve iş kolunda bozulmalar yaratabileceğini dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) teklifinin yasalaşmasının ardından yaklaşık 2 milyon kişi emekliliğe hak kazanmıştı. Mevcut çalışma ortamında kalifiye olarak iş gücüne katkıda bulunana vatandaşların emekliliğe hak kazanmasının hemen ardından iş hayatından çekilmesi üretim alanında hem ara eleman hem de kalifiye işçi sıkıntısını da beraberinde getirdi.

EYT SORUNU UZUN YILLAR ÇÖZÜLEMEDİ
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Serbest Mali Müşavir Muhammet Bayram, "EYT probleminin çok uzun zamandır tartışılan bir konu olduğunu hatırlatarak, “8 Eylül 1999 gününe kadar Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kapsamındaki işçilerin emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu. Bunlar ise Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim ödeme gün sayısı. 1999’dan sonra ise yaş koşulu getirildiğiydi.

EYT sorunu 1999’da kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kapsamındaki işçilerin emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim ödeme gün sayısı.

1999’dan sonra ise yaş koşulu getirildi. Yaş şartının 4447 sayılı yasa çıktığında (8 Eylül 1999) halen çalışanlara geçmişe dönük uygulanması nedeniyle sigortalılık süresi ve prim gün şartlarını yerine getirenler ama yaş şartını yerine getiremeyenler emeklilik için yaş koşulunu beklemek zorunda kaldı. İşte EYT de tam bu noktada bir sorun haline geldi” ifadelerini kullandı.

2 MİLYON KİŞİNİN Şİ BIRAKMASI İSTİHDAM EKSİĞİ OLUŞTURDU
Bayram, geçtiğimiz yıl EYT’nin yasalaşmasının ardından emekli olan 2 milyon kişinin çoğunluğunun deneyimli olduğunu ve bu kişilerin işi bırakmasının hem üretimde kaliteyi düştüğünü hem de istihdamda boşluklar yarattığını dile getirdi. Bayram, “EYT bir anlamda işveren tarafından çok büyük bir sorun haline geldi. Çünkü firmalar burada çalışanlara yıllar boyu yatırım yaparak yetiştiriyor ve kalifiye olmasını sağlıyor. İnsanların gümüş kuşak olarak da bilinen en verimli çalışma çağında emekli olunabildiğine şahit olduk. Bir kısmı emekli olduktan sonra çalışmaya devam etseler de bir kısmı çalışmayı tamamen bıraktı.

KALİFİYE ELEMAN SORUNU ORTAYA ÇIKTI
Bazıları mental durulardan ötürü çalışmaya devam etmediler. Geri dönülmemesiyle birlikte mesleki yetersizlik ortaya çıktı Bu da işveren tarafından yeni bir eleman arama ihtiyacını doğurdu” açıklamalarına yer verdi.

KALİFİYE İŞÇİ EKSİKLİĞİ KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ
Bayram, ara eleman ihtiyacı sorununu yanı sıra yeni yapılan işlerin de eskisine nazaran kalitesinin düştüğünü de ifade ederek, “ Bu noktada meslek liselerinin önemi arttı ancak EYT ile boşalan işçi kadrolarında daha büyük sorunlar ortaya çıktı. Ara eleman bulamama durumu da işveren açısından bir sorun haline geldi” diyerek bu duruma karşı önlem alınmazsa daha büyük sorunlarla karşılaşılabileceğini vurguladı.

Bayram, EYT ile alakalı sorunları ortadan kaldırmak için yapılan çalışmalardan bazıları da kişilerin tekrar emeklilik hayatına dönmesi gerektiğini vurguladı.

Bayram, "Emekliler maaş alırken bir yandan da çalışma hayatına devam ederek maaş almaya devam edenler de oldu.

BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMASI GEREK
Bu yüzden EYT’nin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için sosyal güvenlik destek payının bir miktar daha düşürülerek işverenin emekli olan kişilerin çalışmasında yolunun açılması daha önemli olacaktır.” Açıklamalarına yer verdi.