EYT fırsatı! Primi eksik olanlara güzel haber geldi, hak kaybı önlenecek
EYT ile ilgili son dakika gelişmesi! Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete’de yayınlandığı gecenin sabahında ilk emekliler, aylık bağlama belgelerini aldı. Emeklilikte yaşa takılanlardan emekli olanların büyük bölümü çalışmaya devam edecek. EYT yasasıyla birlikte emekli olup çalışmaya devam edecekler için sosyal sigorta prim teşviki de devreye alındı. Ayrıca EYT kapsamında ancak yeterli prim ve süreye sahip olmayanlar koşulları yerine getirdikleri tarih itibarıyla başvuru yapabilecek. SGK işe giriş-çıkış genelgesiyle emekli olanların hak kaybı yaşamasının önüne geçti

DÜŞÜK ÜCRET BİLDİRİLEMEYECEK
İşveren, EYT kapsamında emekli olduktan sonra 30 gün içinden yeniden işe aldığı personelin ücretini düşük bildirirse SGK tarafından teftişle karşı karşıya kalabilecek.

EYT kapsamında emekli olanlar SSK ve Bağ-Kur'lu çalışmaya devam ederken emekli aylıklarında herhangi bir kesinti olmayacak.

Kıdem tazminatı konusunda hak kaybına uğramamak için işverenle sözleşmesini emeklilik gerekçesiyle feshedildiğini bildirmekte fayda bulunuyor.

Çalışılan mevcut sistemde olduğu gibi her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı alacak.

ESNAFLIK YAPAN PRİM ÖDEMEYECEK
Bağ-Kur kapsamında çalışan emekli EYT'liler, emekli aylıkları kesilmeden ve hiçbir prim ödemeden faaliyetine devam edecek.

SSK, Emekli Sandığı'ndan emekli olduktan sonra Bağ-Kur'lu olarak çalışmaya başlayan EYT'liler de hiçbir prim ödemeden esnaflık yapabilecek. Taşerondan kadroya geçenler için de zorunlu emeklilik sona erdi.

ADIM ADIM BAŞVURU
EYT’li vatandaşlar, SGK merkezlerine bizzat gitmeden, süre sınırı olmaksızın e-Devlet kapısı üzerinden de emeklilik işlemlerini yapabilecek. E-Devlet’ten başvuru süreci ise şöyle olacak. *“turkiye.gov.tr” adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapılacak.

*Kurum bağlantısına gitmeye gerek kalmadan, arama kısmına “aylık”, “emekli”, “gelir” kelimelerinden herhangi biri yazılarak ekrana gelen “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” bağlantısına tıklanacak. Gelen ekranda “Yeni Başvuru” tıklanacak, tahsis talep türü olarak “Yaşlılık Aylığı” seçilecek.

*SSK kapsamında aylık talep ediliyorsa 4/A SSK; Bağ-Kur kapsamında aylık talep ediyorsa 4/B Bağ-Kur seçilip, altta yer alan “Başvuru” butonu tıklanacak.

*Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak, iletişim bilgileri kısmı doldurulacak.

*Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurt dışından aylık alınması durumunda “Aylık alıyor mu?” kutucuğunda yer alan “evet” ya da “hayır” seçeneklerinden herhangi biri mutlaka işaretlenecek. “İleri” butonu ile sonraki sayfaya geçiş yapılarak “başvur” kutucuğu tıklandığında başvuru, SGK’ya gönderilecek.

4 SAATTE MAAŞ BAĞLANDI
Kocaeli’de başvurusunu yapan 51 yaşındaki Ersel Efe, 4 saat sonra aylık maaşının bağlandığı belgeyi SGK İl Müdürlüğü’nden teslim alarak, Kocaeli’nin ilk EYT emeklisi oldu. Ersel Efe, “Bu anı dört gözle bekliyorduk. Sabah başvurdum, 4 saat gibi hızlı bir sürede emekli oldum” diye konuştu.

Efe’ye maaş bağlandığına dair belgeyi veren SGK Kocaeli İl Müdürü İsmail Ünlü de, “Vatandaşların e-Devlet üzerinden başvuru yapmış olmaları işlerini çok daha kolaylaştıracaktır. Fakat buraya gelen her vatandaşımızın başvurusuna da yardımcı oluyoruz” dedi.