EYT Bağkur primi düşecek mi, BAĞKUR EYT prim gün sayısı eşitlenecek mi? EYT Bağkur primi kaç gün, Bağkur sigorta primi 7200 güne düşecek?
EYT yasası yürürlüğe girdi ve milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti. Bağ-Kur'luya pirim gün eşitliği ise milyonlarca küçük esnafın gündeminde yer aldı. Peki, EYT Bağkur primi düşecek mi, EYT Bağkur primi eşitlenecek mi? EYT Bağkur primi kaç gün, Bağkur sigorta primi 7200 güne düşecek?

EYT Bağkur prim gün sayısına yönelik araştırmalar devam ediyor. EYT yasasının Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra karar Resmi Gazete'de yayımlanınca esnaf prim gün sayısının eşitlenmesini talep etti. Peki, EYT Bağkur primi düşecek mi, EYT Bağkur primi eşitlenecek mi? EYT Bağkur primi kaç gün, Bağkur sigorta primi 7200 güne düşecek?

BAĞKUR EYT PRİM GÜN SAYISI DÜŞECEK Mİ, EYT BAĞKUR PRİMİ 7200 GÜNE DÜŞECEK Mİ?
Eski kanuna göre EYT’li Bağkur primi 5400 gündü. Fazladan Bağkur primi yüzünden Bağkurlular EYT hakkından yararlanamadılar. Bagkurlu esnaflar da prim borçlarının eşitlenmesini istiyor. Sigortalı emekli olurken 5.400 prim günü ile Bağkur primi 8.600 olan emekli olamıyor. Sabah’ın haberine göre Yasa teklifi için çalışmalar devam ederken, 9.000 prim günü ile emekli şartı aranan Bağ-Kur’lular için tıpkı SSK’lı çalışanlar gibi 7.200 prim günü ile emekli olmasına imkan tanınacak.

Berber, kuaför, marangoz, bakkal, terzilerin de aralarında yer aldığı milyonlarca Bağ-Kur’lu küçük esnafın emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Bu sayede Bağ-Kur'lular 9 bin prim günü yerine 7 bin 200 günde emekli olabilecek. Yapılacak düzenlemeyle iki sigorta kolu arasındaki bin 1800 günlük süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenmiş olacak.

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre, 2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edildi. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Normal koşullarda SGK'lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş, sigorta tescil tarihi esas alınırken, Bağ-Kur da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor.

BAĞKURLULAR SSK’YA GEÇERSE AYLIKLARI YÜZDE Pi15-20 ARTIYOR
Emeklilik için 25 yıl, 9 bin gün şartını yerine getirmesine 3.5 yıl kalan Bağ-Kur'lu kalan 3.5 yılı (1261 günü) prim ödemelerini SSK'lı olarak tamamlarsa emeklilik statüsünü SGK'ya çevirmiş olur. Böylece daha az prim ödeme ve daha yüksek emekli aylığı alma avantajı elde edilir. 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SSK'ya geçmesi durumunda emekli aylığı yüzde 15-20 civarında artıyor. 1 Ekim 2008 ve sonrasında ilk defa sigortalı olanlar çalışma hayatı boyunca en fazla hizmetinin bulunduğu statüden emekliliğe hak kazanıyor. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden bağlanıyor.