Etna Yanardağı nerede, Türkiye'ye yakın mı? Etna Yanardağı patlaması asit yağmuruna neden olur mu, Etna Yanardağı hala aktif mi?
Etna Yanardağı haritada nerede, hangi ülkede? İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan Etna Yanardağı'nın yeniden faaliyete geçerek lav ve kül püskürtmesinin ardından bölgedeki tüm uçuşlar iptal edildi. İtalya'da bulunan Etna Yanardağı 21 Mayıs'ta aktif hale geldi. Sosyal medyada yanardağın faaliyete geçmesiyle kül bulutlarının Türkiye'ye doğru geldiği ve Çarşamba günü Ege ile kısmen de olsa Marmara bölgesinde asit yağmur riski olduğu iddia edildi. Peki, Etna Yanardağı nerede, hala aktif mi? Etna Yanardağı külleri Türkiye’yi etkileyecek mi, Türkiye’de asit yağmuru yağacak mı?

İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan ve dünyanın en aktif yanardağlarından olan Etna, dün yeniden faaliyete geçti. Yanardağın püskürttüğü volkanik küllerin bölgeye ulaşmasıyla yanardağın yakınındaki Catania-Fontanarossa Havaalanı’nda tüm uçuşlar askıya alındı. Havaalanı yetkilileri, uçak seferlerinin güvenlik sağlanana kadar gerçekleştirilmeyeceğini açıkladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü iddialara son noktayı koydu. Peki, Etna Yanardağı nerede, hala aktif mi? Etna Yanardağı külleri Türkiye’yi etkileyecek mi, asit yağmuru yağacak mı?

ETNA YANARDAĞI KÜLLERİ TÜRKİYE’Yİ ETKİLEYECEK Mİ?
İddialar üzerine Meteoroloji Genel Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Avrupa'nın en aktif yanardağı olan İtalya'daki Etna Yanardağı 21-22 Mayıs 2023 tarihlerinde yeniden faaliyete geçmiştir. Genel Müdürlüğümüzce son yapılan HYSPLIT Tahmin Modeli ileri yörünge analizlerine göre, Etna kaynaklı kül bulutlarının Yunanistan'ın güneyinden geçerek deniz üzerinden doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir. Söz konusu Etna kaynaklı kül bulutlarının ülkemizi etkilemesi beklenmemektedir. Genel Müdürlüğümüzce kül bulutlarının hareketi 7/24 esasına göre takip edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

ETNA YANARDAĞI NEREDE?
Etna Yanardağı, Sicilya'nın doğu kıyısında yer alır ve Catania şehrine yakındır.
Etna Yanardağı, Sicilya'nın doğu kıyısında, Messina ve Katanya'ya yakın aktif yanardağ. Avrupa kıtasındaki en yüksek yanardağdır. Şu anki yüksekliği 3.357 metre olmakla beraber zirvedeki püskürmelerle bu yükseklik zaman zaman değişmektedir.

1190 kilometre alan kaplamakta, taban çevresi 140 km'ye varmaktadır.
İtalya'nın en büyük üç aktif yanardağından biridir, yüksekliği en yakın rakibi Vezüv'ün üç katı, Stromboli'nin 3,5 katı kadardır.
2013'te Dünya Mirası ilan edilmiştir.
