Erkelerde 30'lu veya 40'lı yaşlarda başlıyor, ömür boyu devam ediyor! Libidoda azalma ve enerji düşüklüğü varsa dikkat!
Erkeklerde testosteron seviyelerindeki düşüşü tanımlayan andropoz, ‘’erkek menopozu“ olarak açıklanmaya çalışılsa da hala yeterince anlaşılmayan ve tanınmayan bir süreçtir. Andropozun etkileri bireyden bireye değişiklik gösterip, yaşam tarzı, genetik faktörler ve çevresel etmenlere de bağlıdır. Hormonal temelli olsa da kişiyi fiziksel ve psikolojik olarak da etkiler. Psikiyatri uzmanı Dr. Tuba Erdoğan andropozun erkeklerde hangi psikolojik değişikliklere yol açtığını sıralarken, andropozun yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olduğunu kadınlardaki menopoz gibi evrensel ve patalojik bir durum olmadığının da altınız çizdi.

Duygu Yeşilgöz/gazetevatan.com
Erkeklerde yaşlanmanın göz ardı edilen bir yönü var: Andropoz. Kadınlardaki menopoz kadar bilinmeyen ve tartışmalı olan bu süreç, erkeklerde hormon seviyelerindeki doğal düşüşü ve onunla ilişkili fiziksel-ruhsal etkileri tanımlar. Andropoz, genellikle 'erkek menopozu' olarak adlandırılır, ancak kadınlardaki gibi evrensel bir fenomen değildir. Hormonal değişimler, yaşa bağlı olarak erkeklerin yaşam kalitesini etkileyebilir ve çeşitli semptomlarla kendini gösterebilir.

Hem fiziksel hem de psikolojik etkiliyor
Psikiyatri uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, erkeklerde yaş aldıkça ortaya çıkan andropozun, 30'lu veya 40'lı yaşlarda başlayıp yaşam boyu devam etiğini söyledi ve testosterondaki bu düşüşün erkeleri hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkilendiğini ifade etti.

Andropozun belirtileri arasında azalmış libido, enerji düşüklüğü, ruh hali değişiklikleri, kas kütlesinde azalma ve uyku bozuklukları bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, tüm erkeklerin bu değişiklikleri yaşamayacağını, semptomların şiddetinin bir bireyden bireye değişiklik gösterebileceğini de vurguladı.

Cinsel performansta azalma
Andropozun temel belirtisinin azalmış libido olduğunu ifade eden Erdoğan, “testosteron seviyelerindeki düşüş cinsel istekte azalmaya yol açabilir ve erektil disfonksiyona veya cinsel performansın azalmasına katkıda bulunabilir.” Dedi.

Andropoz yaşayan erkeklerin kendilerini daha yorgun hissedip, enerjilerinde düşüş gözlemlediklerini de belirten Erdoğan, ruh halinde dalgalanmalar, sinirlilik ve hatta depresyon belirtilerinin de bu süreçte ortaya çıkabileceğini aktardı.

Hafıza kaybına da neden olabiliyor
Bilişsel değişiklikler ve uyku bozuklukları da yaşanabileceğine vurgu yapan Erdoğan “Bazı erkekler hafıza, konsantrasyon ve bilişsel işlevlerde zorluklar yaşayabilir. Andropoz, uykusuzluk veya uyku düzeninin bozulması gibi uyku sorunlarına yol açabilir.” İfadelerini kullandı.

Düşük testosteron seviyelerinin kas kütlesinde azalmaya ve vücut yağında artışa neden olduğunu belirten Erdoğan, andropozla birlikte kas kütlesinin azalıp, vücut yağının artabileceğini bununla birlikte kemik yoğunluğunda da azalmaya yol açarak osteoporoz riski oluşturabileceğini söyledi.

Patolojik bir durum değil
Erdoğan ayrıca andropozun yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olduğu ve kadınlardaki menopoz gibi evrensel veya patolojik bir durum olmadığı hatırlatması yaparak tüm erkeklerde bu belirtilerin yaşanmama ihtimaline de dikkat çekti. Erdoğan andropozla ilişkili semptomları yönetmek için hormon replasman tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri gibi tedavilerin de uygulanabileceğini söyledi.