Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına büyük zam! En düşük zam miktarı 2.259 TL olacak, işte kuruşu kuruşuna yeni maaşlar
Memur maaşlarına ve emekli aylıklarına büyük zam geliyor. Yeni maaşlar belli oluyor. Zam oranı netlik kazanıyor. En düşüğü 2.259 TL olacak. Milyonlarca memur ve emeklinin gözü 3600 ek gösterge düzenlemesi ile temmuz zamlarında. 3600 ek gösterge düzenlemesi tamamlandı. Düzenleme ile ilgili detaylar açıklandı. Ancak ek gösterge düzenlemesi ile ilgili yeni talepler ve açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ek gösterge düzenlemesi ile maaşlarda en az 1.234 TL fark olacak. Emekli ikramiyelerindeki en düşük artış miktarı ise 44.500 TL olacak. Kapsamı genişletilen 3600 ek gösterge ile sadece maaş ve ikramiyeler artmayacak. Ayın zamanda memurlara ödenen ek ödemelerin ve nakit ödül miktarının da artmasını sağlayacak. Ölüm yardımı ve kıdem tazminatı da 3600 ek gösterge sonrası yükselecek. Öte yandan temmuz zammı ile ilgili de açıklamalar gelmeye devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur - emekli temmuz zammı dönemini işaret ederek, enflasyon farkı ve ücretlerde yeni düzenlemelerle tüm kesimlerin rahatlayacağını açıkladı. Bilgin, emeklilere sadece enflasyon farkı değil, sosyal korumalarını destekleyecek bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Kamu çalışanlarının da alım gücünü yükseltmek için toplu sözleşmede yer alan enflasyon farkının üzerinde bir sosyal refah düzenlemesi bekleniyor. İşte 3600 ek gösterge düzenlemesi ve temmuz zammı ile ilgili son dakika gelişmelerinin dikkat çekici ayrıntıları...

Son günlerin en çok konuşulan konularından birisi 3600 ek göstergeydi. Merakla beklenen haber geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamayla resmen duyurulmuş oldu. Açıklamanın ardından birçok kişi 3600 ek göstergeyle ilgilii araştırma yapmaya başladı. Hürriyet gaetesinden Noyan Doğan da yeni düzenleme ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Kamuda teknik hizmetler sınıfında çalışıyorum. Bu yılın ağustos başında emekliliğim geliyor. Ek göstergem 3000. 3600 ek gösterge düzenlemesi çıkacak, 2023’ün başında uygulamaya gireceği açıklandı. Ağustos ayında emekliliğimi verirsem ek gösterge düzenlemesinden yararlanabilir miyim? Maaşım ve ikramiyem 3600 üzerinden mi olur, yoksa ocak ayını mı beklemeliyim?
3600 ek gösterge düzenlemesi temmuz ayında yasalaşacak ancak uygulama 15 Ocak 2023’de başlayacak ve ek gösterge ödemeleri de bu tarihten itibaren yatırılacak. Emekliliğinizi şimdi isterseniz ikramiye ve maaşınızın ek gösterge olmadan hesaplanacak. Emekliliğiniz için 15 Ocak tarihini beklemeyi öneririm.

Babam 3000 ek gösterge üzerinden emekli olmuştu. Ben ondan yetim maaşı alıyorum. Ek gösterge artışından ben de yararlanabilecek miyim?
3600 ek gösterge asıl memur emekli maaşlarını ve emekli ikramiyelerini olumlu etkileyeceğinden sigortalının vefatı nedeniyle ödenen dul ve yetim aylıkları da artacak.

Öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ek göstergesinin 3600’e çıkarılırken şube müdürlerinin ek göstergesinin 3000 olacağı açıklandı. Şube müdürlüğüne bağlı olarak çalışan personellerin ek göstergesi 3600’e çıkarılırken bu unvanların amiri konumunda çalışan şube müdürlerinin ek göstergesinin 3000’e çıkarılması adalet ilkesine aykırı değil mi?
Yapılan açıklamaya göre il müdür yardımcısı, şube müdürü gibi yöneticilerin ek göstergeleri 2200’den 3000’e çıkarılacak. Ancak 3600 ek göstergenin detayları önümüzdeki günlerde Meclis’e gelecek kanun tasarısında netleşecek. Bu sürede bazı değişiklikler yapılabilir. Kanun tasarısını beklemekte fayda var.

Adı ve konumu memur olsa da 5510 memurların 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanamayacağı söyleniyor. Bizler de yeni düzenlemeden yararlanabilecek miyiz?
Adı ve konumu memur olsa da 5510 memurların 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanamayacağı söyleniyor. Bizler de yeni düzenlemeden yararlanabilecek miyiz?

5 yıllık özel sektör çalışanıyım. Bu sene sonu itibarı ile emekli olacağım. Ek gösterge çalışması ile ilgili özel sektör için bir duyum aldınız mı?
3600 ek gösterge çalışması sadece memur ve memur emeklilerini ilgilendiriyor, özel sektör çalışanlarını ya da SSK’lıları kapsamıyor.

Emekli öğretmenin 3600 ek göstergeden yararlanabilmesi için 1/4 olmak yeterli mi?
Düzenlemeyle, birinci derece memur olmak kaydıyla tüm öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e yükseltilecek. Bu kapsamda siz de düzenlemeden yararlanacaksınız.

Kamu görevlisiyim, üniversitede enstitü sekreteri olarak görev yapmaktayım. Açılımı idareci. Ek göstergem 2200. Emekliliğimde 3600’den yararlanabilecek miyim? Açıklanan mesleklerde enstitü sekreteri ismi geçmemektedir. Şube müdürüyle eş değerdedir.
3600 ek göstergenin kapsamı genişledi ve tüm memurları kapsadı. Bu kapsamda düzenleme ile üniversite genel sekreteri, genel sekreter yardımcısı, il müdürü, bölge müdürü, şube müdürü gibi unvanların da ek göstergeleri yükselecek.

3600 ek gösterge düzenlemesi tamamladı. Peki son şekini alan düzenleme kimleri kapsıyor? Ek gösterge düzenlemesi ile kimlerin maaşı ne kadar artıyor? 3600 ek gösterge düzenlemesinin detaylarına daha yakından bakalım...

Kamu çalışanları uzun süredir 3600 ek göstere düzenlemesini bekliyordu. Düzenleme tamalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan memurların emekli ikramiyesi ve maaşını büyük oranda artıracak ek gösterge düzenlemesi için en geniş kapsamlı olanına onay verdi. Düzenleme ile ilgili ayrıntılar belli oldu. 3600 ek gösterge düzenlemesinin tamamlanmasının ardından ise açıklamalar ve talepler gelmeye devam ediyor. Memur-Sen bugün konu ile ilgili bir açıklamada bulundu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın 3600 ek gösterge düzenlemesi ve sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yalçın resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda şu ifadeler yer verdi:
Hem ek gösterge düzenlemesi hem sözleşmeli kamu görevlilerinin kadro meselesi son derece önemli adımlardır kamu açısından.
Konfederasyonumuz,sendikalarımız elinden gelen gayreti sürdürmekte,sahanın taleplerini görmekte ve memnuniyet düzeyini daha da yükseltmeye çalışmaktadır.

Ek Gösterge Düzenlemesi 1992’den bu güne çalışanı-emekliyi ilgilendiren en kapsayıcı düzenlemelerden biridir.
Yıllardır emek verdiğimiz bu konuda,Cumhurbaşkanımızın vaadi yolumuzu açtığı gibi vaadin ötesine geçen talimatıyla 5.3 Milyon insanı kapsaması kıymetli bir adım olmuştur

EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN DETAYLAR...
2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine 3600 ek gösterge imkanı verileceği açıklanmıştı.

Aradan geçen zaman zarfında 3600 ek gösterge ile ilgili ilk somut adım Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, 14 Şubat 2022 günü Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte tüm memur ve kamu görevlilerinde ek gösterge beklentisi oluştu.

Nitekim geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışmada, kapsamın genişletilerek tüm kamu personelinin ek gösterge düzenlemesinden faydalanmasının sağlanacağı açıklandı.

Yapılacak bu düzenlemelerde genel olarak kamu personelinin mevcut ek gösterge durumlarına göre oranların belirlendiği anlaşılıyor. Türkiye gazetesinden İsa Karakaş ek gösterge düzenlemesi ile ilgili detayları yazdı. İşte Karakaş'ın 3600 ek gösterge ile ilgili aktardıkları;

Ek göstergede artış formülü netleşti
Devlet Memurları Kanunu’nda memurların hizmet sınıfları, unvanları, aylık dereceleri, hiyerarşik yapı ve görev ve sorumlulukları nazara alınarak sadece nicelik olarak fazla olan 4 meslek mensubu değil, tüm kamu çalışanlarının ek gösterge düzenlemesinde faydalanmaları gerektiğini altını çizerek vurgulamıştık. Bu meyanda 5,3 milyon kamu personelinin ek gösterge düzenlemesinden faydalanacak olmasını olumlu bulduğumu ifade etmek isterim.

Henüz TBMM’ye yasa teklifi intikal etmemekle birlikte Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre ek gösterge düzenlemesiyle 1. dereceye gelmiş olmak kaydıyla; tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, alan sınırlaması olmaksızın 4 yıllık yükseköğrenim mezunu sağlık çalışanları ile din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltilecektir.

Bu meslek gruplarının yanı sıra avukat, il müdürü, ilçe müftüsü, bekçi, uzman erbaş/jandarma, matematikçi, istatistikçi gibi 3000 ek göstergeli tüm kamu görevlilerinin ve yüksek yargıdaki müdürlerin de ek göstergeleri 3600’e çıkarılacak. Ayrıca daha önce ek göstergeden yararlanmayan yardımcı hizmetler sınıfı da ek göstergeden faydalandırılarak tüm memurlara ilave 600 puan verilecek.

Kamudaki fonksiyonel hiyerarşinin bozulmamasını temin etmek amacıyla genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600’den 4400’e; il müdür yardımcısı, şube müdürü ve ilçe müdürü gibi yöneticilerin ek göstergeleri de 2200’den 3000’e çıkarılacak.

Emekli aylıklarına yanısması
Yapılacak düzenleme kapsamında ek göstergesi 3600’e çıkan ve 30 yıllık hizmeti olan bir memurun; emekli aylığında 1.234 TL ile 1.391 TL, emekli ikramiyesinde ise 44.500 TL ile 50.150 TL arasında bir artış olacak. Birinci dereceye gelmiş 3000 ek göstergeli öğretmenin, sağlık çalışanının ve din görevlisinin emekli aylığı 5.627 TL’den 6.861 TL’ye çıkacaktır. Mevcut emeklilik sistemi gereğince bu artışlar hâlihazırda emekli olanlara da yansıyacaktır.

Emeklilik ikramiyesinin yansımaları
Ek gösterge düzenlemesiyle emekli ikramiyesi 202.909 TL olan kamu personelinin ikramiyesi 247.408 TL’ye çıkacaktır. Polisler de yüzde 22’lik artıştan yararlanacak ve emekli aylıkları 5.727 TL’den 6.961 TL’ye, emekli ikramiyeleri ise 202.909 TL’den 247.408 TL’ye yükselecek. 2200 ek göstergeli 4 yıllık yükseköğrenim mezunu hemşire ve din görevlileri ise yüzde 25’lik bir artışla emekli aylıklarında 1.391 TL ve ikramiyelerinde 50.150 TL ilave ödeme alacak.

Meslekler bazında bakıldığında yapılacak düzenlemenin en fazla emeklilik ikramiyesinde 50.150 TL artışla 4 yıllık yükseköğrenim mezunu din görevlileri ile hemşirelerin en avantajlı oldukları bu meslek gruplarını bekçi, uzman erbaş/jandarma, polis, öğretmen, avukat, teknik hizmetler…sınıflarında yer alan grupların 44.500 TL farkla izledikleri görülmektedir. Belirtilen rakamlar en az 30 yıl hizmeti olan 1. dereceliler için söz konusudur.

2023’ten önce faydalanmak yok!
Öğretmenlerimizin kafalarının karışmaması için tekrar hatırlatalım. Öğretmenlerin ek göstergesi daha önceden Meslek Kanunu’nun 14 Şubat 2022 günü Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte kesinleşmiştir. Yeni yapılacak düzenlemeyle bir ilgisi yoktur. Bahse konu kanunda ek gösterge düzenlemesi yer almakta olup 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Netice itibarıyla kamu personeli ne zaman emekli olursa olsun ek gösterge artışından kaynaklanan farklar yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik aylıklarına yansıyacaktır. Ancak emekli ikramiyelerine yansımasından faydalanmak isteyenlerin ise 2023 Ocak ayından önce emekli olmamaları gerekmektedir.

Emeklilik ikramiyesine ilişkin düzenlemeden bekledikleri artışı görememesi nedeniyle yakınan kamu şefleri ve diğer kamu çalışanı değerli okuyucularımıza düzenlemeye ilişkin kanun teklifinin TBMM’ye gelmesi ve yasalaşmasının zaman alacağını bu süre zarfında değişikliklerin muhtemel olduğunu belirtelim.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül de ek gösterge düzenlemesi ile ilgili çözüm bekleyen konulara dikkat çekti. Bülbül yazısınsa şu ifadeleri kullandı;

3600 ek göstergede Meclis'e gelecek kanun taslağının ana başlıkları geçtiğimiz hafta paylaşıldı. Ancak şube müdürleri, il ve ilçe yöneticilerinin durumuyla 3600'e geçişte aranan kriterler konusunda meslek gruplarının bazı talepleri var. Bu talepler, taslak Meclis'e geldiği zaman çözüme kavuşturulabilir. Bugün ek göstergede ilave olabilecek hususları ele alacağız. İşte Meclis'te kesinleşmesi beklenen talepler...

ÜNİVERSİTE ŞARTI ESNETİLEBİLİR
1. Tazminat yansıtma oranlarında bir artış olup olmayacağı kamuoyuyla paylaşılan bilgiler arasında olan bir husus değil. Tazminat yansıtma oranı artırılırsa birince dereceye ulaşamayan memurlar için de önemli bir artış olacaktır

2. Başta polisler olmak üzere din görevlileri ve sağlık çalışanları için 3600 ek göstergeye yükselmenin şartlarından üniversite mezunu olma şartı esnetilebilir. Pek çok polis üniversite mezunu olmadığı için endişe taşıyor.

ŞUBE MÜDÜRLERİ ADIM BEKLİYOR
3. Birinci dereceye kadro olmaması ya da hizmet yılı yetmediği için yükselemeden emekli olma ihtimali olan polis, din görevlisi, sağlık çalışanı ve öğretmenler düzenlemeden kısmi de olsa yararlanmak istiyor. Bu konuda da düzenleme yapılabilir.

4. Şube ve ilçe müdürlerinin ek göstergeleri 2200'den 3000'e çıkarılıyor. Ancak özellikle şube müdürlerinin altlarındaki kişilerden daha az ek göstergeye sahip olması itirazlara neden oldu. Özellikle şube müdürleri için Meclis'te düzenleme yapılacaktır.

1 EKİM 2008 SONRASI DA ÖNEMLİ
5. Öğretmenler için Milli Eğitim Bakanlığı emekli dilekçesi taleplerini 22 Nisan-22 Mayıs tarihleri arasında aldı. Hali hazırda taleplerini bakanlığa iletmiş olan öğretmenlerle birlikte, din görevlisi, sağlık çalışanı ve polislerden zorunlu haller nedeniyle 15 Ocak 2023'ü bekleyemeden emekli olmak zorunda olacaklar için bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusu.

6. İlk kez 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında memur olmuş kişilerin emekli aylıkları gösterge sistemine göre değil, brüt maaşlarına göre hesaplanıyor. Bu nedenle ek gösterge artışı bu grup için emekli aylığında 1 Ekim 2008 tarihi öncesi memur olmuş kişiler kadar fark yaratmıyor. Meclis'te bu gruba yönelik bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı da merak edilenler arasında.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ 14 OCAK ÖNCESİ VERİN
Ek gösterge artışından hali hazırda emekli olmuş memurlar da faydalanacak ve bu sayede emekli aylıkları artacak. Bu kapsamda rakamlar temmuz zamlarından sonra değişecek olmakla birlikte ortalama memur emeklilerinin aylıkları ek gösterge artışından dolayı 113 TL, yansıtma oranı artışından dolayı da 540 TL yani toplamda 650 TL artacak. Düzenleme yılsonu yasalaşacak. Bu nedenle emeklilik dilekçesini 14 Ocak 2023 ve öncesi verecek memurlar ek gösterge artışından yararlanamayacak.

15 OCAK MAAŞLARINA YANSIYACAK
Memurların beklediği 3600 ek gösterge uygulamasının yansıtıldığı ilk maaşlar 15 Ocak 2023'te hesaplarda olacak. Emeklilik planı olan memurlar için bu tarih çok önemli. Ayrıca bugün için 1400 lira olarak hesaplanan artış o tarihte daha da artacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası kamuoyunun 3600 ek gösterge olarak adlandırdığı düzenlemenin ayrıntıları netleşmeye başladı. Yasanın yaz tatiline girmeden önce yasalaşması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında düzenlemenin yılbaşı itibarıyla hayata geçeceği yer aldı. Memurların emekli aylıkları ve görev aylıkları ayın 15'i itibarıyla hesaplandığı için yeni ek göstergeyle ilk ödemeler 15 Ocak 2023'te yapılacak.

YENİ YILDA DEVREDE
Bu yüzden 15 Ocak 2023 itibarıyla emeklilik dilekçesi veren memurların aylıkları yeni ek göstergeye göre hesaplanabilecek. Diğer yandan 14 Ocak 2023 ve öncesinde dilekçe veren memurların emekli aylık ve ikramiye hesabı ise ek gösterge olmadan hesaplanarak ödeneceği için mecburi haller dışında emekli dilekçesinin bekletilmesinde fayda var. Düzenleme halihazırda emekli olmuş memurlar ile görevdeki memurların emekli aylıkları ve emekli ikramiyelerini değiştirecek.

Kamuda hiyerarşik farklılaşmanın göz önünde tutulduğu ve tüm memurları kapsadığı için 'devrim' niteliğinde olarak değerlendirilen ek göstergede ilk adım dört meslek grubu için; öğretmen, polis, din görevlisi ve sağlık çalışanları için atılmıştı.

KAPSAM GENİŞ
Ancak süreç içerisinde yalnızca bu gruba yönelik bir düzenlemenin fonksiyonel farklılaşmayı zedeleyici olacağı öngörülerek kapsam genişletildi. Ek gösterge ile ilgili düzenlemenin yalnızca 3.600 ek gösterge olarak nitelendirilmesi doğru değil. Hali hazırda 3.600 ek göstergenin üzerinde olan ve birinci dereceye gelmiş bütün memurlar için de ek göstergede düzenleme yapılacak ve bu sayede bütün memurlar düzenlemeden yararlanacaklar.

HİYERARŞİ GÖZETİLDİ
Bu noktadaki amaç kamudaki fonksiyonel hiyerarşiyi bozmamak. Örneğin din görevlisinin ek göstergesinin artırılması ve 3.600 olması sonrası müftünün ek göstergesi 3.600 olarak kalmayacak 4.400'e yükseltilecek. Konuya ilişkin kanun tasarısı Meclis'e sunulduğunda ek göstergenin unvan ve görev bazındaki farklılığı da net olarak ortaya çıkacak. Görev ve emekli aylıkları ile ikramiyedeki farklılıklar da netleşecek.

YARDIMCI HİZMETLERE EK GÖSTERGE
Düzenleme ile halihazırda hiç ek göstergesi olmayan yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan memurlar da kapsamdalar. Yaklaşık 500 bin yardımcı personel 600 ek göstergeye kavuşacak. Ek gösterge bugün düzenleme hayata geçseydi yardımcı hizmetlerdeki memurların görev aylıklarında 97 TL civarında bir azalışa neden olacakken, emekli aylıklarında 113 TL, emekli aylıklarında ise 45 bin TL artışa neden olacaktı.

MEVCUT EMEKLİYE 650 LİRA
Ek gösterge düzenlemesinden halihazırda emekli memurlar da yararlanacak. Ancak emekli memurlar ikramiye artışından değil, emekli aylığındaki artıştan faydalanabilecekler. Ancak 15 Ocak 2023 itibarıyla ek göstergeden kaynaklı 120 TL olarak artışın yansıtma oranı ile 650 lirayı bulması bekleniyor.

EK GÖSTERGE İLE EMEKLİ MAAŞI YÜZDE 25 ARTIYOR
Ek göstergedeki artışlar sonrasında memurlar için emekli aylık ve ikramiyelerde ortalama yüzde 22 ila 25 arasında artışlar yaşanacak. Rakamsal artışların ne kadar olacağını bugünden söylemek doğru değil. Çünkü görevdeki memur ve memur emeklileri için temmuz ayında artışlar var.

Bu artışlar sonrasındaki zamlı aylıklar üzerinden ek gösterge düzenlemesi hesaplanacağı ve 15 Ocak 2023'ten itibaren düzenleme hayata geçeceği için bugünkü rakamlar ancak düzenleme bugün hayata geçseydi artış ne olurdu sorusuna yanıt olabilir.

Bugün itibarıyla ek göstergesi 2200'den 3600'e çıkartılanların çalışırken aldıkları maaşlar 57 TL, emekli aylıkları 1.391 TL, emekli ikramiyeleri 50.145 TL artacak. Lisans mezunu hemşireler ve din görevlileri, şube müdürleri, ilçe müdürleri bu gruba giriyor.

Yeni Şafak yazarı Ahmet Ünlü ise 3600 ek gösterge ile memur maaşındaki artışın mali yansımalarını kaleme aldı. Dikkat çekici detaylara değinen Ünlü'lünün yazısı şöyle;

En yüksek devlet memuru aylığındaki artışın mali yansımaları
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı için En Yüksek Devlet Memuru ifadesi kullanılmaktadır. Buna ödenen gösterge ve ek gösterge tutarı olan 1500+8000 rakamı toplamının memur maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutara ise En Yüksek Devlet Memuru Aylığı ifadesi kullanılmaktadır.

Ek göstergelerin her kademede 600 puan artırılacağı ifadesi üzerine 8000 ek göstergeli Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın aylığının artacağı anlaşılmaktadır. Bu durum ise En Yüksek Devlet Memuru aylığına bağlı ödemelerin de artacağı anlamına gelmektedir.

Her kademedeki memurun ek göstergesinin 600 puan artması sonucunda En Yüksek Devlet Memuru aylığı (8600+1500)* 0,235445 = 2.377,99 TL olacaktır. Katsayılarda yapılan artış sonrasında bu rakam daha da artacaktır.

Dolayısıyla memurlara ve emeklilere yapılacak ödeme beklenenden daha da fazla olacaktır. Yani tazminat ve ek ödeme oranlarının uygulanacağı tutar 9500*0,235445 = 2.236,72 TL’den 10.100*0,235445 = 2.377,99 TL’ye yükselecek, böylelikle memur ve emeklilerin aylıklarına dolaylı yoldan ilave bir artış daha sağlanacaktır. Ümit ederiz ki 600 puan ilave ek göstergenin sonuçları iyi analiz edilmiştir. Çünkü bu artış En Yüksek Devlet Memuru aylığına bağlı bir çok ödemeyi etkileyecektir.

En yüksek makam sahiplerinin yanında çalışanların ilave ödemeleri de artacak
Yeni düzenleme sonrasında en yüksek makam sahiplerinin yanında çalışanların ilave ödemeleri En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artıştan dolayı artacak. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 14’üncü maddesinde yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabileceği belirtilmiştir. Buna göre; Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nın yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele En Yüksek Devlet Memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabilmektedir.

Bu personele yapılacak ek ödeme oranını belirlemeye ilgisine göre Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı yetkilidir. Bunlara, görevlendirilmelerinden dolayı mevzuatı uyarınca da herhangi bir ad altında ödeme yapılması halinde, bu ödemelerden yalnızca biri ödenir. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Makam hizmetleri oldukça geniş bir kavram olup, özel kalem müdüründen çaycıya ve hizmetliye kadar bu kapsamda değerlendirmek mümkündür. Yine bu ödeme için personel ifadesi kullanılarak memur veya diğer statüdeki personel ayrımı da yapılmamıştır. Ayrıca, yakın koruma hizmetlerinin neler olduğu da açıktır.

Bu ödeme, En Yüksek Devlet Memuru aylığının yani Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın gösterge ve ek gösterge toplamının (Gösterge:1500 + Ek Gösterge:8600 = 10.100) maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarın % 200’ünü geçmemek üzere yapılacaktır. Bu tutarın rakamsal karşılığı ise 10.100 * 0,235445 * % 200 = 4.755,98 TL ödenecek brüt tutardır. Bu ödemeden sadece binde 7,59 oranında damga vergisi alınmaktadır.

İHA uçuş ekibinin de tazminatları artacak
375 sayılı KHK’nin Ek 19’uncu maddesinde insansız hava aracı ekibinde görev yapanlara yapılan ödemeler de En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artış nedeniyle artacaktır.

İHA uçuş ekibine, En Yüksek Devlet Memuru aylığına (ek gösterge dahil) belirli oranlarda İHA tazminatı ödenmektedir. İHA pilotları için Cetvelde gösterilen tazminat oranları yüzde on artırımlı olarak uygulanmaktadır. Tazminatın ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanarak ödenen tazminattan damga vergisi hariç hiçbir vergi kesilmemektedir.

Sözleşmeli teknik personele ödenen ilave ücret de artacak2022 ve 2023 yıllarında kamu personeline aylıklarına uygulanacak olan artışı içeren 6. dönem toplu sözleşme metnine göre; KİT’lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sözleşmeli personel olarak istihdam edilen ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvelin “E- Teknik Hizmetler” bölümünün 6 ncı sırasında ek özel hizmet tazminatı ödenmesi öngörülen yerlerde fiilen çalışanlardan belirlenen unvanlardaki personele En Yüksek Devlet Memuru aylığının belirli oranlarında çalıştıkları her gün için ilave ücret ödenmektedir.Bu nedenle en yüksek devlet memuru aylığındaki artış bu ödemeyi de arttıracaktır.

Havacılık tazminatı da artacak
En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artış Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline ödenen havacılık tazminatını da arttıracaktır.

Buna göre makam tazminatı öngörülen kadrolarda bulunanlar hariç olmak üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kadro ve pozisyonlarında görev yapan memur ve sözleşmeli personelden Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı prensipleri çerçevesinde personel maliyetleri tamamen karşılananlara En Yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının % 45’ini, kısmen karşılananlara %30’unu, bunların dışında kalanlara %15’ini geçmemek üzere; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine bağlı bulunulan Bakan onayı ile belirlenecek oran, esas ve usullere göre her ay havacılık tazminatı ödenmektedir.

Sosyal denge tazminatı da artacak
En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artış sosyal denge tazminatında da artış sağlayacaktır. Buna göre, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, 4688 sayılı Kanun’un 32’nci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı, En Yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) %120’sidir.

Buna göre 10.100*0,235445*%120 = 2.853,59 TL olarak ödenecektir. Brüt fark ise 169,59 TL’dir.Görüleceği üzere, En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artış yukarıda yer verdiğimiz birçok ödemeyi etkileyecektir. Yukarıda yer vermediğimiz başka ödemelerin de etkileneceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle yapılan her düzenlemenin çok iyi düşünülmesi ve neleri etkileyeceğinin çok iyi hesaplanması gerektiğini söylememiz gerekmektedir.

600 puanlık ilave ek gösterge dolaylı olarak hangi ödemeleri etkileyecek?
Ek göstergelerin her kademede 600 puan artırılacağı ifadesi üzerine Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı'nın maaşı artacağı için buna bağlı birçok ödemenin de artacağı anlaşılmaktadır.

Ölüm yardımı tutarları artacak
Buna 600 puanlık ek gösterge artışı sonrasında ölüm yardımı tutarları da artacaktır. Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz üzere bu yardım ölenin statüsüne göre değişmektedir.

Bu çerçevede, 3671 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun’un Ölüm Yardımı başlıklı 7’nci maddesinde; “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ölümleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ek ve değişikliklerine göre en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylığın (ek gösterge dahil) on iki aylık tutarı ölüm yardımı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden usulü dairesinde ve re’sen ödenir.

Bu hükme göre milletvekili iken vefat edenler için 10.100 * 0,23545469 = 2.377,99 *12 = 28.535,88 TL ölüm yardımı yapılacaktır. Ancak, milletvekilliği sona erenlerin ölmesi halinde ise 28.535,88/2 = 14.267,94 TL’dir.

Ölen devlet memuruna ise 10.100* 0,23545469 = 2.377,99 * 2 = 4.755,98 TL tutarında ölüm yardımı ödenecektir. Bu ödemeden herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.

Mahalli idare personeline ödenen sosyal denge tazminatı tutarı da artacak
Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, 4688 sayılı Kanun’un 32’nci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 120’dir. Yani 10.100* 0,23545469 *% 120= 2.853,59 TL’dir.

Ek gösterge artışı sonrasında kıdem tazminatı tavanı tutarı da artacak
1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesinin 2762 Sayılı Kanun’la değişik 13’üncü Fıkrası gereğince; bu kanuna tabi işçilerin kıdem tazminatlarının yıllık miktarı en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçememektedir.

Bu çerçevede, kıdem tazminatı tavanının hesabında bir hizmet yılı için Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’na yapılan emekli ikramiyesi ödemesi esas alınmakta olup, maaş katsayısındaki artışlar, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’na yapılacak emekli ikramiyesini de arttıracaktır.

Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın emekli ikramiyesine paralel artış gösteren işçilere ödenecek kıdem tazminatı tavanı tutarı da artacaktır. Hesaplama ise şu şekilde yapılmaktadır:

1 - Aylık Göstergesi: 1500, Aylık Katsayısı: 0,235445
1500 x 0,235445= 353,16
2- Ek Göstergesi: 8600, Aylık Katsayısı: 0,2354458600 x 0,235445 = 2.024,82
3- Kıdem Aylığı Toplam Göstergesi: 500, Aylık Katsayısı: 0,235445500 x 0,235445 = 117,727

4- Taban Aylığı Göstergesi: 1000, Taban Aylık Katsayısı:1000 x 3,68518 = 3.685,18
5- (Aylık Gösterge + Ek Gösterge) X Aylık Katsayısı X 2,55 (% 215)1500 + 8600 = 10.100
10.100 x 0,235445 = 2.377,99
2.377,99 x 2,55 (% 255) = 6.063,87

Buna göre kıdem tazminatı tavanı tutarı = 353,16+ 2.024,82 + 117,72 + 3.685,18 + 6.063,87 = 12.244,75 TL olacaktır.

Memura verilecek ödül tutarı da artacak
Memura yapılacak ödülde esas alınan unsur üstün başarı belgesi almaktadır. Üstün başarı belgesi verilenlere, merkezde bağlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi halinde en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 200’üne kadar ödül verilebilmektedir.

Bu tutar ise 10.100* 0,235445 * % 200 = 4.755,98 TL’dir. Ancak, yapılacak bu ödeme maksimum tutar olup, kurumlar bu ödemenin üstünde ödeme yapamazlarken altında ödeme yapabilirler.

Bazı memurlara yapılan ek özel hizmet tazminatı tutarı da artacak
Bazı memurların yaptığı iş ve bulunduğu unvan onun emsallerinden daha fazla ücret almasına sebep olur. Bu unvanlar ise Yüksek Mühendis, Yüksek Mimar, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı kariyerlerini haiz olup (Bunlardan müdür ve daha üst merkez ve taşra birim yöneticileri dahil) 1-4’üncü derecelerden aylık alan ve kurumlarınca belirlenen büyük yatırım projelerinde fiilen çalışanlardır.

Buna göre, bu unvandaki personelden belirli şartlara bağlı olarak % 20 ve % 30 oranında ek özel hizmet tazminatı ödenebileceği öngörülmüştür. Bu ödemenin tutarı Yüksek Mühendis, Yüksek Mimar, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı kariyerlerine sahip olanlardan Bölge Müdürü (belediyeler hariç), Daire Başkanı ve daha üst idari görevlerde bulunanlar için; 10.100 * 0,23445* % 30 = 713,39 TL ödenecektir.

Yüksek Mühendis, Yüksek Mimar, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı için; 10.100 * 0,235445* % 20 = 475,59 TL’dir. Bu tutardan sadece damga vergisi kesilecektir.

Bazı memurlara bölgelere göre ödenen ek tazminat tutarı da artacak
Unvanları aynı olsa da bazı personelin maaşları diğerlerinden daha fazla olabilmektedir. Memurların çalıştıkları bölgelere, unvanlara, okullara veya çalıştıkları projelere göre maaşlarında değişiklik olabilmektedir. Özellikle Teknik Hizmetler Sınıfı’nda görev yapan personeller ile Sağlık Hizmetleri Sınıfı’nda görev yapan personellerin maaşlarına Kalkınmada Öncelikli Bölgelere göre ödenen ek tazminat nedeniyle önemli tutarda maaş farkı sağlanmaktadır.

Ek tazminatların hangi unvanlı personele ve en yüksek devlet memuru maaşının yüzde kaçı oranında ödeneceği yan ödeme kararnamesinde tespit edilmiştir. Yan ödeme kararnamesinin ekinde yer alan Kalkınmada Öncelikli Yörelerin dereceleri 7 bölgeye ayrılmış ve tazminatlarda bölgelere göre farklılık oluşturulmuştur.

Buna göre; Sağlık Hizmetleri Sınıfı’nda görev yapan uzman tabiplere 7. Bölge için ödenen ek tazminat 10.100* 0,235445 % 90 = 2.140,19 TL, pratisyen tabiplere ise 10.100* 0,235445 *% 50 = 1.188,99 TL tutarındadır. Bu tutardan sadece damga vergisi kesilecektir.

Bu hizmet sınıfında çalışanlara ödenecek azami ek ödeme tutarı ek yüksek devlet memuru maaşının % 70’i oranında olup, bu tutar 10.100* 0,235445 * % 70 = 1.664,59 TL’dir. Ek tazminat ödemesinde en düşük tazminat 1. Bölge için en yüksek tazminat ise 7. Bölge için belirlenmiştir.

Yani bölge derecesi yükseldikçe ödenen ek tazminat oranı da yükselmektedir. Benzer ödemelerin niçin başka hizmet sınıfları için belirlenmediği sorusunun sorulması gerekmektedir. Özellikle öğretmenler için. Ümit ederiz ki bu soruyu soranlar çıkar.

3600 EK GÖSTERGE SONRASI KİMİN MAAŞI KAÇ LİRA OLACAK?
3600 ek gösterge düzenlemesinin hayata geçeceği 15 Ocak 2023 itibarı ile kimin maaşı ne kadar artacak? Bakanlık tarafından tek tek açıklandı.

VALİ
Mevcut ek gösterge: 7600
Mevcut emekli maaşı: 16.049
Mevcut emekli ikramiyesi: 322.632
Ek gösterge 7800
Düzenleme sonrası emekli maaşı:16.088
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi 324.045
Emekli aylığı farkı 39
Emekli ikramiyesi farkı 1.413

GENEL MÜDÜR
Mevcut ek gösterge: 6400
Mevcut emekli maaşı: 14.217
Mevcut emekli ikramiyesi:300.736
Ek gösterge 7000
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 14.335
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi 304.974
Emekli aylığı farkı: 118
Emekli ikramiyesi farkı 4.238

1. SINIF MÜLKİ İDARE AMİRİ
Mevcut ek gösterge: 5800
Mevcut emekli maaşı: 11.582
Mevcut emekli ikramiyesi :276.368
Ek gösterge: 6400 Düzenleme sonrası emekli maaşı: 11.700
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 280.606
Emekli aylığı farkı: 118
Emekli ikramiyesi farkı: 4.238

MİLLİ KÜTÜPHANE BAŞKANI
Mevcut ek gösterge: 4800
Mevcut emekli maaşı: 10.407
Mevcut emekli ikramiyesi :269.304
Ek gösterge: 5400
Düzenleme sonrası emekli maaşı:10.525
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 273.542
Emekli aylığı farkı: 118
Emekli ikramiyesi farkı: 4.238

GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
Mevcut ek gösterge:3600
Mevcut emekli maaşı: 9.800
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408
Ek gösterge: 4400
Düzenleme sonrası emekli maaşı:9.956
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 253.059
Emekli aylığı farkı: 156
Emekli ikramiyesi farkı: 5.651

DAİRE BAŞKANI
Mevcut ek gösterge:3600
Mevcut emekli maaşı: 9.310
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408
Ek gösterge: 4200
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 9.428
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 251.646
Emekli aylığı farkı: 118
Emekli ikramiyesi farkı: 4.238

KARİYER UZMAN
Mevcut ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 9.310
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408
Ek gösterge: 4200
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 9.428
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 251.646
Emekli aylığı farkı: 118
Emekli ikramiyesi farkı: 4.238

MÜHENDİS
Mevcut ek gösterge:3600
Mevcut emekli maaşı: 6.861
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408
Ek gösterge: 4200
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.979
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 251.646
Emekli aylığı farkı: 118
Emekli ikramiyesi farkı: 4.238

AVUKAT
Mevcut ek gösterge:3000
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Emekli aylığı farkı: 1.234
Emekli ikramiyesi farkı: 44.499

BEKÇİ
Mevcut ek gösterge:3000
Mevcut emekli maaşı: 5.727
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.961
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Emekli aylığı farkı: 1.234
Emekli ikramiyesi farkı: 44.499

UZMAN ERBAŞ/JANDARMA
Mevcut ek gösterge: 3000
Mevcut emekli maaşı: 5.727
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.961
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Emekli aylığı farkı: 1.234
Emekli ikramiyesi farkı: 44.499

TEKNİK HİZMETLER (MAT., İST. VS)
Mevcut ek gösterge:3000
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Emekli aylığı farkı: 1.234
Emekli ikramiyesi farkı: 44.499

ÖĞRETMEN
Mevcut ek gösterge: 3000
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Emekli aylığı farkı: 1.234
Emekli ikramiyesi farkı: 44.499

HEMŞİRE (ALANINDA 4 YILLIK YÜKSEKÖĞRENİM MEZUNU)
Mevcut ek gösterge: 3000
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Emekli aylığı farkı: 1.234
Emekli ikramiyesi farkı: 44.499

DİN GÖR.(ALANINDA 4 YILLIK YÜKSEKÖĞRENİM MEZUNU)
Mevcut ek gösterge:3000
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Emekli aylığı farkı: 1.234
Emekli ikramiyesi farkı: 44.499

HEMŞİRE (4 YILLIK YÜKSEKÖĞRENİM MEZUNU)
Mevcut ek gösterge:2200
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258
Ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Emekli aylığı farkı: 1.391
Emekli ikramiyesi farkı: 50.150

DİN GÖR. (4 YILLIK YÜKSEKÖĞRENİM MEZUNU)
Mevcut ek gösterge: 2200
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258
Ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Emekli aylığı farkı: 1.391
Emekli ikramiyesi farkı: 50.150

ŞUBE MÜDÜRÜ
Mevcut ek gösterge: 2200
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258
Ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 5.627
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 202.909
Emekli aylığı farkı: 156
Emekli ikramiyesi farkı: 5.651

İL MÜD. YRD., İLÇE MÜD.
Mevcut ek gösterge: 2200
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258
Ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 5.627
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 202.909
Emekli aylığı farkı:156
Emekli ikramiyesi farkı: 5.651

ŞEF
Mevcut ek gösterge: 2200
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258
Ek gösterge: 2800
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 5.589
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 201.496
Emekli aylığı farkı: 118
Emekli ikramiyesi farkı: 4.238

MEMUR
Mevcut ek gösterge: 2200
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258
Ek gösterge: 2800
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 5.589
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 201.496
Emekli aylığı farkı: 118
Emekli ikramiyesi farkı: 4.238

LİSE VE ALTI ÖĞRENİMLİ MEMURLAR
Mevcut ek gösterge: 1500
Mevcut emekli maaşı: 4.775
Mevcut emekli ikramiyesi: 172.183
Ek gösterge: 2100
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 4.893
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 176.421
Emekli aylığı farkı: 118
Emekli ikramiyesi farkı: 4.238


3600 ek gösterge düzenlemenin netlik kazanmasının ardından memur ve emekliler gözünü temmuz zammına çevirdi. Zamda geri sayım başladı.

MEMUR VE EMEKLİYE TEMMUZ ZAMMI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilginyaptığı açıklamada memur - emekli temmuz zammı dönemini işaret ederek, enflasyon farkı ve ücretlerde yeni düzenlemelerle tüm kesimlerin rahatlayacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de temmuz ayında enflasyon farkı, ücretlerde yeni düzenlemelerle bütün kesimlerin rahatlayacağını açıkladı. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücretliye "ara zam" için de çalışma başlattı.

Bakan Bilgin, "Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, 'enflasyona karşı devletim benim yanımda' dedirtecek bir düzenlemeyi, Türkiye gerçekleştirecek durumdadır" dedi.

Bakan Vedat Bilgin, emeklilere sadece enflasyon farkı değil, sosyal korumalarını destekleyecek bir çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Temmuz ayında enflasyon farklarıyla, ocak ayında ücretlerdeki yeni düzenlemelerle her kesimi rahatlatacağız" açıklamasını yapmıştı.

Çalışma Ekonomisi Araştırma Topluluğu'nun programına katılan Bakan Bilgin de Türkiye'nin, çalışanlara enflasyona karşı "devletim benim yanımdadır" dedirtecek bir düzenlemeyi gerçekleştirecek durumda olduğunu söyledi.

"YENİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ"
Enflasyon tahribatına karşı çalışanları koruyacaklarını vurgulayan Bakan Vedat Bilgin, "Önümüzde temmuz dönemi var. Kamu emekli, çalışanları, özel sektör, Bağ-Kur ve çeşitli konumdaki emekliler de dahil hepsini kapsayan, sadece enflasyon farkını değil, sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışma yürütüyoruz" değerlendirmesini yaptı

SOSYAL REFAH DÜZENLEMESİ BEKLENİYOR
Kamu çalışanlarının alım gücünü yükseltmek için toplu sözleşmede yer alan enflasyon farkının üzerinde bir sosyal refah düzenlemesi bekleniyor.

Peki emekli ve memura yapılacak zamda son durum ne? Zam oranları netleşti mi?

ZAMDA YENİ RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI
Yapılana hesaba göre; en düşük memur maaşı 5 aylık kesinleşen rakamlarla 6.429 liradan 8.688 TL'ye yükselecekken, Haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından bu rakam daha da artacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon oranı Mayıs ayında beklentilerin altında aylık bazda ise yüzde 2,98 olarak gerçekleşti. Emekli zammı ve memur zammı için belirleyici olacak 5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 35,64 olarak kayıtlara geçti.

ERDOĞAN: HERKESİN GELİRİNİ ARTIRACAK DÜZENLEMELER HAZIRLIYORUZ
Milyonlarca emekli ve memur, Temmuz zammı için geri sayıma geçerken gelen açıklamalar dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen partisinin 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda, 'Ücretliler dahil herkesin gelirini artıracak düzenlemeler hazırlıyoruz' dedi.

TEMMUZ ZAMMI İÇİN PAROLA: VATANDAŞLAR ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK
Erdoğan'ın talimatlarıyla hareket eden hükümet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' parolasıyla çalışmalarına çok önceden başlamıştı.

EK ZAMLAR GÜNDEMDE
HükümTemmuz zammına ilaveten ek zamlar gündemde bulunuyor. Ocak 2022 sosyal refah düzenlemesi adı altında ek zamların yapılabilmesinin önü açılmıştı. Nitekim o dönemde memur ve memur emeklisi için yüzde 2,5 ek zam yapılmış, en düşük emekli maaşı 1.500 liradan 2.500 liraya çıkarılmıştı.

PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR EK ZAM SİNYALİ VERDİ
Peş peşe gelen bu açıklamalar sonrası temmuz zammı döneminde SSK ve Bağ-Kur emeklilerin taban aylıklarının artırılması ve memurlar için de bir ek zam sinyali verilmiş oldu.

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı 2022 yılının ilk 6 ayındaki enflasyon oranı kadar zam alacak. Memur maaşları ise yılın ilk ayındaki enflasyon farkı ve toplu sözleşme zam oranının toplamı kadar artacak.

Memur ve memur emeklisi için Temmuz zammı döneminde yüzde 7 toplu sözleşme zammı belirlendi.

MAYIS AYI ENFLASYON ORANI SONRASI TÜM MAAŞLAR HESAPLANDI
Mayıs ayı enflasyon rakamları sonrası emekli ve memur Temmuz zammı büyük oranda netleşti. Açıklanan enflasyon oranı kullanılarak 5 aylık emekli ve memur zam oranı ile yeni maaşlar hesaplandı. 2022 yılı 5 aylık enflasyon oranı yüzde 35,64 olarak gerçekleşti. Buna göre;

5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 35,64,
5 aylık memur enflasyon farkı yüzde 28,14,
5 aylık memur ve memur emeklisi maaş zammı yüzde 35,14 olarak kesinleşti.

TÜİK'in açıkladığı yüzde 35,64 5 aylık Mayıs ayı enflasyon oranı sonrası kesinleşen emekli ve memur zammı ile beraber tüm maaşlar hesaplandı.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI TABLOSU 1
5 aylık enflasyon rakamlarına göre;
En düşük memur maaşı 6.429 liradan 8.688 liraya,
En düşük memur emeklisi maaşı 4.289 liradan 5.796 liraya,

Esnafta en düşük emekli aylığı 2.948 liradan 3.999 liraya,
2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 3.292 liradan 4.465 liraya çıkacak.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI TABLOSU 2
Bağ-Kur tarım emeklilerinde en düşük aylık 2.343 liradan 3.178 liraya
,2000'den sonra emekli olan en düşük SSK'lı maaşı ise 2.041 liradan 2.768 lira çıkacak.

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından zamlı maaşlar daha da yükselecek.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI TABLOSU 3
En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?
Memur - 6429 - 8688
Memur Emeklisi - 4289 - 5796

15 MESLEK GRUBUNDA MEMUR MAAŞLAR NE KADAR OLACAK?
Enflasyon farkı: Yüzde 28,14
Toplu sözleşme zammı: Yüzde 7

GENEL MÜDÜR
Mevcut maaş: 21330
Zam sonrası maaş: 28825

ŞUBE MÜDÜRÜ (Lisans mezunu)1/4
Mevcut maaş: 11188
Zam sonrası maaş:15119

ŞUBE MÜDÜRÜ (Lisans mezunu)1/4
Mevcut maaş: 11188
Zam sonrası maaş:15119

ÖĞRETMEN 1/4
Mevcut maaş: 8668
Zam sonrası maaş:11714

ÖĞRETMEN 1/4
Mevcut maaş: 8668
Zam sonrası maaş:11714

BAŞKOMİSER 3/1
Mevcut maaş: 11162
Zam sonrası maaş:15084

POLİS MEMURU 8/1
Mevcut maaş: 9706
Zam sonrası maaş: 13117

UZ. DOKTOR 1/4
Mevcut maaş:13312
Zam sonrası maaş:17990

HEMŞİRE (Lisans mezunu)5/1
Mevcut maaş: 8351
Zam sonrası maaş:11286

MÜHENDİS 1/4
Mevcut maaş: 11440
Zam sonrası maaş: 15460

TEKNİSYEN (Lise mezunu) 11/1
Mevcut maaş: 7132
Zam sonrası maaş: 9638

PROFESÖR 1/4
Mevcut maaş: 18369
Zam sonrası maaş: 24824

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ 7/1
Mevcut maaş: 10809
Zam sonrası maaş: 14607

VAİZ 1/4
Mevcut maaş: 9003
Zam sonrası maaş: 2167

AVUKAT 1/4
Mevcut maaş: 10934
Zam sonrası maaş: 14776

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI TABLOSU 5
Enflasyon farkı: Yüzde 28,14
Toplu sözleşme zammı: Yüzde 7

Müşteşar (1/1)
Mevcut maaş: 15459
Zam sonrası maaş: 20891

Genel Müdür (1/1)
Mevcut maaş: 13664
Zam sonrası maaş: 18466

Şube Müdürü (Lisans - 1/4)
Mevcut maaş: 5243
Zam sonrası maaş: 7085

Memur (Lisans - 1/4) -
Mevcut maaş: 5130
Zam sonrası maaş: 6933

Öğretmen (1/4)
Mevcut maaş: 5275
Zam sonrası maaş: 7129

Kaymakam 1. Sınıf (1/4)
Mevcut maaş: 8956
Zam sonrası maaş: 12103

Polis memuru (8/1)
Mevcut maaş: 5456
Zam sonrası maaş: 7373

Hemşire (Lisans - 1/4)
Mevcut maaş: 5128
Zam sonrası maaş: 6930

Hemşire (Lisans - 1/4)
Mevcut maaş: 5128
Zam sonrası maaş: 6930

Teknisyen (Lise-1/4)
Mevcut maaş: 4477
Zam sonrası maaş: 6050

Profesör (1/4)
Mevcut maaş: 12238
Zam sonrası maaş: 16538

İmam-hatip
Mevcut maaş: 5275
Zam sonrası maaş: 7129

Avukat (1/4)
Mevcut maaş: 5275
Zam sonrası maaş: 7129