Putin'in korktuğu başına geldi! Rusya'ya yaptırım dalgası başladı
Dünyanın en büyük korkusu Putin'in açıklamalarıyla gerçeğe dönüştü. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'nın Kuzey Akım 2 projesini durdurduğunu açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararname ile Rus askeri Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nde göreve başlayacak. Bu karardan sonra bölgede askeri hareketlilik hız kazanırken görgü tanıkları Rus birliklerinin sınırı geçtiğini belirtiyor. Ancak konu hakkında henüz resmi açıklama bulunmuyor. Lavrov, 'Ukrayna'nın egemenlik hakkı olmadığını' savundu. Lavrov'un sözlerini uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla dünyaya geçti.


Rusya Ukrayna krizinde peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Edinilen son dakika habere göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den bir açıklama daha geldi. Putin, "Rusya Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin egemenliğini destekliyor, Ukrayna'daki durum istisna" dedi. Putin, Ukrayna topraklarının üçüncü ülkeler tarafından Rusya'ya karşı tehdit oluşturmak için kullanıldığını belirtti.

Rusya'ya ilk somut yaptırım
Almanya, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlıklarını tanımasının ardından Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesini durdurdu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’daki ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararının uluslararası hukukun bir ihlali olduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'da bağımsızlık ilan eden ayrılıkçı yönetimleri tanıması sonrasında konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesinin sertifikasyon sürecini askıya aldıklarını açıkladı. Scholz, “Kuzey Akım 2 boru hattının sertifikalandırılması ve bu sertifika olmadan boru hattının faaliyete geçmemesi için gerekli idari adımları attık” şeklinde konuştu.

Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı'nın, son birkaç gün içinde nelerin değiştiğini dikkate alarak bir değerlendirme yapacağını dile getiren Scholz, "Bu aşamada, ilk yaptırımlara ek olarak, daha fazla tırmanmayı ve dolayısıyla bir felaketi önlemek artık önemli. Tüm diplomatik çabalarımızın amacı bu” dedi.

“Putin'in adımı uluslararası hukukun ihlalidir”
"Böyle bir felaketi önlemek bizim işimiz ve yardım için Rusya'ya tekrar çağrıda bulunuyorum" ifadelerini kullanan Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerini bağımsız devletler olarak tanıma kararının uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu söyledi. Scholz, "Bugünkü durum temelde farklı. Putin, Ukrayna'nın doğusundaki eylemleriyle sadece Minsk Anlaşması'nı değil, devletlerin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasını sağlayan BM şartını da ihlal ediyor” şeklinde ifade etti.

İNGİLTERE'DEN RUSYA'YA YAPTIRIM KARARI
Avam Kamarası'nda konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya merkezli 5 bankaya ve 3 kişiye yaptırım kararı alındığını açıkladı.

Başbakan Johnson'ın yaptırım kapsamına aldığı Rus bankaları "Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank" olarak açıklandı. Yaptırım uygulanan kişiler arasında ise milyarder iş insanı Gennadi Timçenko da var.

Johnson, kritik kararı açıklarken şu ifadeleri kullandı:'Müttefiklerimiz sayısız kez dünyayı uyardı. Kiev'e elimizden gelen her desteği verdik. Putin'in açıklamasından sonra Zelenskiy ile görüştük, kendisine desteğimizi bir kez daha teyit ettim. Yaptırımları zaten hazırlamıştık şimdi bunlar uygulanmaya başlanacak. Bugün İngiltere 5 Rus bankasına ve 3 kişiye yaptırım kararı aldı. Bu kişilerin İngiltere'deki varlıkları dondurulacak. İngiltere'de ticaret yapmalarına izin verilmeyecek.'

BU DAHA İLK ADIM
'Bu yaptırım listesinin ilk adımı geri kalanını her an uygulanabilir şekilde bekletiyoruz. Dün BM Konseyi ve AGİT'teki ortaklarımızla görüştük. İhtiyaç olursa daha fazla asker gönderebileceğimizi söyledik. Kendimizi uzayan bir krize hazırlamamız gerek...

Von Der Leyen: İlk yaptırım paketi bugün resmen masaya yatırılacak
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusyaya yönelik ilk yaptırım paketinin bugün masaya yatırılacağını duyurdu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı yasadışı ve kabul edilemez. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destekte birlik olmaya devam ediyoruz. İlk yaptırım paketi bugün resmen masaya yatırılacak dedi.

İNGİLTERE: AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULUYORUZ
Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Daimi Müsteşara, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve Ukrayna'nın egemenliğini hiçe saydığını açıklamak için Rus Büyükelçisini çağırması talimatını verdim. Yanıt olarak ağır yaptırımlar uyguluyoruz dedi.

Rusya’nın, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanımasının ardından Ukrayna’dan tepkiler gelmeye devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Rusya’nın, Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanımasıyla Ukrayna’ya daha fazla saldırılar için zemin hazırlandı. Bu kararın uluslararası yasaları ihlal ettiğini düşünüyoruz. Bugün Cumhurbaşkanı Karis ile Ukrayna'ya karşı başka bir saldırgan eylem karşısında Rusya’ya derhal yaptırım uygulanması gerektiği konusunda anlaştık. Alınacak yaptırım kararlarında Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının tamamen durdurulmasına yönelik kararlar alınmadı” dedi. Zelenskiy Rusya ile ilişkilerin kesilmesi konusuna işaret ederek, “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan, Rusya ile diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi yönünde talep aldım. Aynı zamanda batılı liderlerden bugün çok hızlı yanıt, hızlı bir cevap ve daha fazla yardım istiyoruz” sözlerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Peskov: İstenmeyen bir durum
Rusya’nın, Donetsk ve Luhansk’ı tanıma kararının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile diplomatik ilişkileri kesebileceği yönünde talep aldığını ve bunu değerlendireceklerini söyledi. Buna karşı Rusya tarafından da art arda açıklamalar gelirken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Doğal olarak Rusya her düzeyde temaslara açık. Rusya - Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesi bizim açımızdan istenmeyen bir durum olur” dedi.

Peskov, Rus ordusunun Donbass bölgesine girip girmediğiyle ilgili soruya, "Hayır. Bu bilgiyi doğrulayamam. Bu konuda hiçbir bilgim yok" dedi. Peskov’un bu açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko da aynı yönde açıklama yaparak, “Bu, Kiev'in kararı olur. Biz böyle bir kararı düşünmüyoruz, bu bizim seçimimiz değil. Biz, her zaman Kiev'le diyaloğa hazırız” ifadelerini kullandı.

Rusya'daki Ukrayna Maslahatgüzarı geri çağırıldı
Ukrayna, bu gelişmelerin ardından Moskova’da tuttuğu maslahatgüzarını Kiev’e çağırdı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu liderliğinin, Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen topraklarındaki yarı kuruluşlar sözde 'Luhansk Halk Cumhuriyeti' ve 'Donetsk Halk Cumhuriyeti' 'bağımsızlığını' tanımaya yönelik yasadışı kararların kabul edilmesiyle bağlantılı olarak, Rusya Federasyonu'ndaki Ukrayna Maslahatgüzarı Vasyl Pokotylo istişareler için Ukrayna'ya çağrıldı” denildi.

Fransa ve İtalya dışişleri bakanları, Rusya'ya yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "Yaptırımlara alışığız" dedi ve Batı'nın tepkisini zaten beklediklerini belirtti.

"Avrupalı, Amerikalı, İngiliz meslektaşlarımız sözde 'Rusya'nın cezalandırılması' için tüm imkanları tükenene kadar sakinleşmeyecekler. Zaten bizi her türlü yaptırımla, şimdi 'bütün yaptırımların anası' dedikleri şeylerle tehdit ediyorlar" diyen Lavrov, "Ukrayna'nın egemenlik hakkı yok" açıklamasını yaptı.

'RUSYA GERÇEK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ'
Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov yaptığı açıklamada, "Sonuna kadar topraklarımızı koruyacağız. Rusya gerçek yüzünü gösterdi, biz bunu işgalden bu yana 8 yıldır biliyorduk şimdi dünya öğrenmiş oldu" dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanlarının bugün öğleden sonra toplanacaklarını ve Rusya'nın Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini tanıması ve bu bölgelere asker göndermesi nedeniyle yaptırım kararı alınacağını söyledi.

Borrell, gazetecilere verdiği demeçte, Moskova'nın ayrılıkçı bölgelere asker göndermesini "tam teşekküllü bir işgal" olarak nitelendirmediğini, ancak AB'nin bu bölgeyi Ukrayna toprağı olarak gördüğünü ve "Rus birliklerinin Ukrayna topraklarında olduğunu” söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Kremlin'in 'yeni bir Varşova Paktı ve Berlin Duvarı'yla' Sovyetler Birliği'ni kurma amacı için bir adım daha attığını vurguladı. Reznikov, insanların duygusal olarak kaotik bir noktaya sürüklenebileceğini ancak buna izin vermeyeceklerini vurguladı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, 2008’de Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımak gibi zor bir karar aldıklarını, askeri güç ve siyasi iradesiyle Rusya’nın buralarda yüzbinlerce kişinin hayatının kurtarılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

“NATO ve ABD’ye, Rusya vatandaşlarına karşı saldırganca amaçları olan herkese örnek bir ders verdik” diyen Medvedev, ancak NATO’nun bu dersi pek iyi öğrenmeyip Rusya sınırlarına yaklaşmaya devam ettiğini kaydetti.

“Kimseden korkmuyoruz”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün akşam saatlerinde bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgesinden sonra Ukrayna başta olmak üzere tüm gözler yeniden Donbass bölgesine çevrildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’de konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Halka sesleniş yapan Zelenskiy, “Büyük ülkenin büyük halkı, bizim ve ülkemizin uzun konuşacak zamanı yok. Bu yüzden geçmişten konuşmak yerine şu anki durumla ve gelecekle ilgili konuşacağım. Biz sakin kalacağız ve kendimizden emin olacağız. Bunun için herkese minnettarım. Soğukkanlı ve sakin olacağız. Biz her şeye hazırız. Uykusuz kalmanız için bir sebep yok. Akşam saatlerinde Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısı gerçekleştirdik. Ukrayna, Rusya’nın son aldığı kararları egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı sayıyor. Bugün aldığı ve yarın alacağı kararlarla ordusunun 2014’ten beri bölgede oluşunu yasallaştırıyor” dedi.

Ukrayna’nın barışçıl ve diplomatik bir yolla ilerleyeceğini belirten Zelenskiy, “Kendi topraklarımızdayız, kimseden korkmuyoruz ve kimseye bir şey vermeyeceğiz. Bundan eminiz. Çünkü şimdi 2014’ün Şubat ayında değil 2022’deyiz. ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere ile görüştüm. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceğim. Partnerlerimizden net adımlar bekliyoruz. Ukrayna’nın gerçek dostunun kim olduğunu, kimlerin Rusya’yı kelimelerle tehdit etmeye devam edeceğini görmek için şu an önemli bir zaman. Diplomatik yolda ilerleyeceğiz ve provoke olmayacağız” şeklinde konuştu.

"Rusya'nın adımı karşılıksız kalmayacak"
ABD Başbakanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyan kararını kınayarak, bunun karşılıksız kalmayacağı konusunda anlaştı.

Rusya’nın açıklamalarının ardından NATO ve AB kanadında yoğun bir diplomasi trafiği beklenirken, NATO ve AB’ye ev sahipliği yapan Belçika’nın, Ukrayna krizinin devamında da AB ve NATO ekseninde hareket etmesi bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgesini bağımsız ülkeler olarak tanımasına tepkiler sürüyor. ABD Başbakanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dünyayı alarma geçiren tanıma kararına ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye dair Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk’ın bölgelerini 'bağımsız' olarak tanıma kararını şiddetle kınadı. Liderler, atılacak adımları nasıl koordine etmeye devam edeceklerini tartıştı" ifadeleri kullanıldı.

"Rusya'nın adımı karşılıksız kalmayacak"
Almanya Hükümet Sözcüsü Seteffen Hebestreit'ın açıklamasına göre de üç lider, Putin'in "tek taraflı" adımının Minsk anlaşmalarının açık bir ihlali olduğu konusunda görüş birliğine vardı ve bu adımın karşılıksız kalmayacağı konusunda anlaştı. Hebestreit, "Ortaklar, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını hafifletmeme konusunda kararlı olduklarını teyit ettiler" dedi.

Biden, Rusya'nın tanıdığı Donetsk ve Lugansk'la ticareti yasaklayan kararnameyi imzaladı
Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgesini bağımsız ülkeler olarak tanımasının ardından Batı dünyasında yaptırım senaryoları konuşulmaya devam ederken, ilk somut adım ABD'den geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "barışı tesis etmek" üzere askeri güç gönderme emri verdiği Donetsk ve Luhansk'la ticari faaliyetleri yasaklayan kararnameyi imzaladı. Kararname ile birlikte Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerine" yatırım uygulanması ve bu bölgelerden ABD'ye doğrudan ya da dolaylı olarak ithalat ya da ihracat faaliyetinde bulunulması yasaklandı. Kararname hükümlerine uymayarak bölge ile ticari ilişkiler yürüten kişi ve kurumlara yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Beyaz Saray dün duyurmuştu
Beyaz Saray Putin'in dünyayı alarma geçiren tanıma kararının ardından dün açıklama yapmıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Biden’ın ambargo ile ilgili bir kararname imzalayacağını duyurmuştu. Psaki, “Başkan Biden yakında Amerikalıların Donetsk ve Luhansk bölgeleri ile yatırım, ticaret ve finansal faaliyetler yürütmesini yasaklayacak bir başkanlık kararnamesi imzalayacak” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya BM Özel Temsilcisi: 70 bin kişi Rusya'ya sığındı
Rusya'nın başkanlığını yürüttüğü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzia, Ukrayna Krizinin ele alındığı dünkü toplantıda açıklamalarda bulundu. Temsilci Nebenzia, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'nin tanınmasına ilişkin yürütme kararlarının imzalanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu günlerde tahliye edilen kadın, yaşlı ve çocuk sayısı yaklaşık 70.000'e ulaştı. Rusya onları alıyor ve konaklamaları için koşullar yaratıyor" dedi.

Daimi Temsilci Vasiliy Nebenzia konsey toplantısında açıklamalarına şöyle devam etti;"LPR ve DPR'nin 2014'te Ukrayna'dan bağımsızlık ilan ettiğini hatırlatmalıyız, ancak hem cumhuriyetlerde hem de Rus toplumunda en başta görülebilen bu adıma yönelik geniş desteğe rağmen, bu tanımayı bugün yaptık" dedi.

RUSYA TARAF DEĞİLDİR
Nebenzia oturumdaki konuşmasında "Minsk Anlaşmaları imzalandığı anda LPR ve DPR'nin zaten bağımsızlık ilan ettiğini hatırlatırım. Rusya'nın bugün bu bağımsızlığı tanıması, Minsk Anlaşmalarının tarafları listesinde herhangi bir değişiklik yapmamaktadır, çünkü Rusya taraf değildir. Bunu defalarca belirttik, yani bu anlamda değişen bir şey yok" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'YA DEĞİL RUSYA'YA SIĞINDILAR
Diplomatik çözüme açık olduklarını ve Donbass'ta bir kan gölüne daha izin vermeyeceklerini ifade eden Nebenzia, bölgedeki yükselen tansiyon sebebiyle Rusya'ya gelen sığınmacılar konusunda "Mülteciler Rusya'ya aktı Ukrayna'ya değil Rusya'ya aktıklarını vurguluyorum bu günlerde tahliye edilen kadın, yaşlı ve çocuk sayısı yaklaşık 70.000'e ulaştı. Rusya onları alıyor ve konaklamaları için koşullar yaratıyor. Ayrıca sınır bölgesine yakın Rus yerleşim birimleri de bombalandı" dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ BAŞKANLIĞI
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başkanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne liderlik etmekten sorumludur ve başkanlık, her ay konseyin 15 üye ülkesi arasında döner. 1 Şubat 2022 tarihi itibariyle başkanlık, daimi üye Rusyada bulunmaktadır.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi "veto yetkisi", BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin (Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD) herhangi bir "esaslı" kararı veto etme yetkisini ifade eder.

AB’den, Donetsk ve Luhansk’ın bağımsız olarak tanınma kararına kınama
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerini bağımsızlığını tanımasının ardından AB’den kınama geldi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından yapılan ortak açıklamada, Rusya’nın almış olduğu karar için, “Rusya Devlet Başkanı'nın Ukrayna hükümetinin kontrolü dışındaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsız varlıklar olarak tanınmasına yönelik aldığı kararı en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara, yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yinelemektedir" ifadeleri kullanıldı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell de sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir mesaj yayınlayarak, "Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Donetsk ve Luhansk bölgelerine barışı koruma misyonu emri veren kararnameleri, Ukrayna'ya karşı başka bir açık saldırganlık ve toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlalidir. BM Güvenlik Konseyi bir an önce toplanmalı" dedi.

İran, Ukrayna krizinde NATO’yu suçladı
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, ABD öncülüğündeki NATO’nun Ukrayna ve Rusya krizine müdahalesinin sorunu daha da derinleştirdiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri gerilime ilişkin tarafları sağduyulu olmaya çağıran bir açıklama yaptı. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi yakından takip ettiklerini belirten Hatipzade, ABD öncülüğündeki NATO’nun bölgeye müdahalelerinin sorunu daha da derinleştirdiğini ifade etti. Sorunun diyalog yolu ile çözülmesi gerektiğini belirten Hatipzatede, taraflara gerilimi artıracak her türlü adımdan uzak durması çağrısında bulundu.

Belçika’dan Rusya’ya kınama
Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından Belçika’dan da Rusya’ya kınama geldi. Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir kınama mesajı yayınlayarak, “Belçika, Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin tanınmasını kınamaktadır. Bu karar uluslararası hukukun, Minsk anlaşmalarının ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ihlalidir. Güçlü ve birleşik bir tepki için AB ve NATO ortaklarımızla yakın çalışacağız" ifadelerine yer verdi.

Hindistan, Ukrayna’daki vatandaşlarını tahliye ediyor
Hindistan, Rusya ve Ukrayna arasında artan savaş gerginliği nedeniyle vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı. Bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev'e gönderilen özel uçakla Hindistan vatandaşları ülkeye getirilecek. Hindistan havayollarına ait 200 yolcu kapasiteli Dreamliner B-787 uçağının tahliye edilen Hindistanlılarla birlikte bu akşam ülkeye dönmesi bekleniyor.

BMGK acil toplantı gerçekleştirdi
Rusya’nın, Donbass Bölgesi’ndeki ayrılıkçı bölgeler olan Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlıklarını tanımasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilan etti. Putin’in bu hamlesinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil koduyla toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, “Ukrayna ve Rusya arasındaki gelinen nokta son derece tehlikelidir. Bölgedeki gelişmelerden son derece endişe duyuyoruz. Önümüzdeki saatler ve günler kritik olacak. Büyük çatışma riski gerçektir ve ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerekir. Rusya’nın bölgeye ‘barış misyonu’ adı altında birliklerini gönderme kararından dolayı derin endişe duyuyor ve büyük üzüntü duyuyoruz” derken bölgedeki gerilimden en çok sivillerin zarar gördüğünü ve bölgesel güvenlik konusunda diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

“Rusya çok sert tepkiyle karşılaşacak”
Toplantıda söz alan ABD’nin BM Temsilcisi Linda Greenfield, Rusya’ya aldığı karar nedeniyle tepki göstererek, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü provoke edilemez. Putin tüm dünyanın zamanda geri gitmesini istiyor. Dünya artık ilerledi. Artık 90’larda değiliz. BM sömürgeciliğin sona ermesi için kurumlu bir örgüttür. Biz BM üyeleri olarak zamanda geri gidilmemesi için bir aradayız. Ukrayna konusunda 3 milyon Ukraynalının barınma ve gıdaya ihtiyaç duyuyor. Rusya’nın saldırıları arttı ve siviller öldürüldü. Bunun daha da artacağını düşünüyoruz. Rusya işgale devam ederse daha çok yıkım ve acı göreceğiz. Rusya defalarca uyarılmasına rağmen geri adım atmadı. Putin, uluslararası sistemi test ediyor. Bizi güç yoluyla BM ile dalga geçebileceğini düşüyor. Son birkaç haftada BM Güvenlik Konseyi’nde ortak çağrılar duyduk. Rusya ile işbirliği yapan ülkeler de dahil BM’ye saygı duyulmasını söyledi. Yarın ABD, Rusya’nın hesap vermesi için daha da ağır kararlar alacak. Biz en baştan beri ifade ettik. Rusya çok sert tepkiyle karşılaşacak. Ukrayna’ya yapılacak bir saldırı her BM ülkesine yapılan bir saldırıdır” diye konuştu.

“Rusya bizi yolun sonuna getirdi”
Fransa’nın BM temsilcisi Nicolas de Riviere, Rusya’nın kararını kınadıklarını söyleyerek, “Ukrayna’nın varlığını takdir ediyorum. Fransa, Rusya’nın ayrılıkçı cumhuriyetlerini tanımasını kınıyor. Bu Ukrayna topraklarının işgal edilmesi değil aynı zamanda BM kararlarının da ihlalidir. Aynı zamanda Minsk anlaşmalarının da ihlalidir” dedi.

Toplantıda Rusya’ya karşı en sert açıklamayı İngiltere’nin BM Temsilcisi Barbara Woodward yaptı. İngiltere’nin, Rusya’ya çok sert yaptırımlar uygulayacağını belirten Woodward, “Değerli meslektaşlarım, Rusya’nın seçtiği eylemlerin çok ağır sonuçları olacak. Ukrayna topraklarının işgal edilmesinin insani etkileri korkunç olacak. Kadınlar ve çocukların ızdırap çekeceğini biliyoruz. Bir BM üye ülkesinin toprak bütünlüğünün hasarının sonuçları olacak. Daha önce belirtildiği gibi Rusya’nın kararları Ukrayna’nın egemenliğinin ihlalidir. Bugün atılan adımlar Rusya’nın Budapeşte muharebesi ve Minsk anlaşmalarının ihlalidir. Rusya güç yoluyla sorunu çözmeye çalışıyor ve uluslararası hukuku ihlal ediyor. Bunun çok ağır ekonomik bedelleri olacak. Bu konsey şimdi hiç olmadığı kadar sorumluluğu üstlenmeli. BM güvenlik konseyi barışı savunarak görevini yapmalı, konsey ortak bir çağrı yapmalıdır. Her ülke bu kararı kınamalı ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanımalıdır. Rusya bizi yolun sonuna getirdi” ifadelerini kullandı.

“Kimseden korkumuz yok”
Ukrayna’nın BM Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, toplantıda çok sert ifadeler kullanarak, “Ulusal güvenlik ve savunma toplantısının ardından uluslararası kabul gören sınırların değiştirilemeyeceğini söylemem gerekiyor. Rusya ne yaparsa yapsın bu değişmeyecek. Ukrayna, Rusya’nın kararlarını egemenliğinin ihlali olarak değerlendiriliyor. Donetsk ve Luhansk’ın tanınması Minsk anlaşmalarından çekilmesi anlamına gelinir. Ayrıca Rusya Normandiya formatında alınan kararları da geçersiz kılmıştır. Rusya 8 yıldır savaşı körüklüyor şuan ise sözde barış getiriyor. Provokasyonlara gelmeyeceğiz. Biz diplomatik ve barışçıl yolları izlemeye devam edeceğiz. Biz kendi topraklarımızdayız. Kimseden korkumuz yok. Biz kimseye hiçbir şey vermeyeceğiz. Biz artık 2014 Şubat’ında değil 2022’nin Şubat’ındayız. Elimizden gelen her şeyi yapmalıyız ve diplomatik yollarla yapmalıyız. Bunu da Minsk anlaşmalarıyla yapmalıyız. Bu konuda BM’nin 29 madde konusunda güvenlik konseyi adım atmalıdır. Ukrayna, buradaki konsey üyelerinden adım atmasını beklemektedir. Rusya’dan resmi tanıma kararlarını geri çekmesini ve diyalog masasına dönmesini talep ediyoruz. Rusya’dan bu bölgedeki askerlerini geri çekmesini istiyoruz. Rusya, 2008 yılında Gürcistan konusunda yaptığı açıklamanın aynısını bugün yaptı. Kopyala - Yapıştır yöntemiyle bunu yapıyor” dedi.

“Batılılar Ukrayna’ya silah yığdılar”
Toplantıda konuşan Rusya’nın BM temsilcisi Vassily Nebenzia, “Birkaç haftadır, Rusya'nın sözde Ukrayna'yı yakında işgal etmesi etrafındaki temelsiz panik körüklendi. Bu gerekçeyle batılı meslektaşlarımız utanmadan bu ülkeyi silahlarla doldurdular. Oraya Ukraynalıları eğitmek için askerler gönderdiler. Yaklaşık 120 bin kişilik Ukrayna ordusu Donbass’ta silahlı provokasyonlara itildi. Batı ve Ukrayna tarafından şişirilen balon sonunda patladı. Geçtiğimiz hafta sonu Ukrayna’nın bu bölgeye bombardıman saldırıları keskin bir şekilde artış gösterdi. Şimdi savaştan nasıl kaçınılacağına odaklanmak ve Ukrayna'yı Donetsk ve Luhansk'a yönelik bombardıman ve provokasyonları durdurmaya zorlamak önemli. Rusya olarak diplomatik çözümüne hala açığız, ancak artık Donbass'ta yeni bir kanlı katliama izin vermeyi düşünmüyoruz” dedi. Nebenziya konuşmasının sonunda Ukrayna’nın hala Minsk anlaşmalarına uyması gerektiğini ve bu bölgeye saldırılarını durdurması gerektiğini de belirtti.

BM Güvenlik Konseyi toplantısı katılımcı ülkelerin temsilcilerinin yaptığı açıklamalardan sonra tamamlanırken toplantıdan herhangi bir somut karar çıkmadı. Birçok ülke Rusya’nın kararını protesto eden ifadeler ve kınama mesajları yayınlarken, Brezilya, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, diplomasi ve itidal çağrısı yaptı. Ülkeler tarafından taraflara Minsk anlaşmasına uyulması gerektiği belirtilirken, bu ülkeler Rusya’yı kınayan ifadeler kullanmadı.

"Rusya'nın eylemleri, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmektedir"
Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanımasının Ukrayna'nın egemenlik haklarının ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi. Kishida, verilecek tepki konusunda yaptırımlar da dahil olmak üzere G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla iş birliği yapacaklarını ifade etti.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların yönetimindeki Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız olarak tanımasına tepkiler sürerken, Japonya hükümetinden konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, "Rusya'nın eylemleri, asla tasvip etmediğimiz ve karşı çıktığımız şekilde Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmektedir" ifadelerini kullandı. Rusya'nın kararının uluslararası hukuku ve Minsk anlaşmasını da ihlal ettiğini belirten Kishida, gelişmeleri yakından takip ederek yaptırımlar da dahil verilecek tepki konusunda G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla iş birliği yapacaklarını ifade etti. Kishida, bölgedeki Japon vatandaşlarının tahliyesi için gerekli adımları attıklarını da kaydetti.

Dışişleri Bakanı Hayashi de tepki gösterdi
Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi de Rusya'nın adımının Ukrayna'nın egemenlik haklarını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini yineledi. Ülkesinin uluslararası toplumla birlikte hareket edeceğinin altını çizen Hayashi, durumu endişe ile izlemeyi sürdürdüklerini ifade etti. Hayashi, yaptırımlar da dahil gerekli yanıtın verilmesi için G7 ülkeleri ve diğer ülkelerle iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.

Ukrayna - Rusya savaşı adım adım gelirken, bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sputnik'e verdiği demeçte, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bu hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşme planlarındaki olası değişiklikler hakkında 'henüz açıklayacak bir şeyi yok' dedi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) lideri Denis Pushilin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e DPR'nin bağımsızlığını tanıdığı için teşekkür etti ve kararın ulusun geleceğini belirleyen tarihi bir karar olduğunu söyledi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Moskova’nın “diplomasiye açık” olduğunu söyledi ancak Ukrayna’yı saldırganlıkla suçlayarak ayrılıkçı bölgeleri bu saldırganlık karşısında savunmak gerektiğini vurguladı. Nebenzya, 'Donbas'ta yeni bir kan banyosuna izin vermek niyetinde olmadıklarını' söyledi.

Fransa, Rusya'yı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasını gözden geçirmeye çağırdı

ABD, Rusya'ya yönelik yenş yaptırımlarını salı günü açıklayacağını duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada 'Müttefikler ve ortaklarla birlikte açıklama üzerinde ortak bir çalışma yürütüyoruz' ifadesine yer verildi.

Çin’in BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi görüşmelerinde Ukrayna konusunda tüm tarafların itidalli davranması ve olayları tırmandırabilecek herhangi bir eylemden kaçınması gerektiğini söyledi.

Rusya'nın BM Elçisi 'Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin tanınması ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı Minsk Anlaşması'nın taraflarını değiştirmez' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararname ile Rus askeri Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nde göreve başlayacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıma kararını aldıklarını duyururken ayrıca Rus ordusunun Donetsk ve Luhansk’ta barışın sağlanması yönünde kararname imzaladı. Putin’in imzaladığı kararnamede, “Lugansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Lugansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek” ifadeleri yer alırken Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Donetsk ve Luhansk ile diplomatik ilişkiler kurulması talimatı verildi.

Donetsk ve Luhansk liderleri de kararnameyi imzaladı
Putin’in imzaladığı kararnameden sonra Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Puşilin ve Luhansk Halk Cumhuriyeti Leonid Paseçnik’te kararnameler imzaladı. Rusya’nın, Donetsk ve Luhansk’a barışı koruma birliği göndermesine olanak tanıyan kararnameleri imzalayan ayrılıkçıların liderleri aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teşekkür mesajları gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lviv'deki personeline 'geceyi Polonya'da geçirme' emri verdi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın Donbas bölgelerini tanımasını 'Ukrayna'nın BÖ üyelik statüsüne bir saldırı' olarak tanımladı.

Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanımasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye saati ile 05.00’te New York’ta toplandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, yarın Washington'da yapacakları görüşme öncesinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Twitter'da paylaştığı mesajında Kuleba, "Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşılık olarak sert yaptırımlar uygulanması gerektiğinin altını çizdim" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece geç saatlerde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Rusya’nın eylemlerinin ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.

Zelenskiy, Rusya’nın açıklaması ne olursa olsun Ukrayna’nın uluslararası sınırlarının olduğu gibi kalacağını belirtti.

Rusya’nın eylemlerinin barışa yönelik sürdürülen çabaları ve uluslararası müzakereleri yok ettiğini ifade eden Ukrayna lideri, ülkesinin barış istediğini, siyasi ve diplomatik bir çözümü desteklediğini aktardı.

“Korkmuyoruz” diyen Zelenskiy, uluslararası ortaklarından net ve etkili destek adımları beklediğini de sözlerine ekledi. Zelenskiy, Ukrayna’nın kimseye herhangi bir şey vermeyeceğini de dile getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, paylaştığı Twitter mesajında, AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Truss, İngiltere ve AB'nin “Putin rejimine karşı hızlı yaptırımlar uygulamak ve Ukrayna’ya destek vermek için koordinasyon sağlamak” konusunda anlaştığını ifade etti.

Başka bir paylaşımında Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile de telefonda görüştüğünü aktaran Truss, müttefikleri ile birlikte Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda Kuleba ile istişarede bulunduklarını belirtti.

Biden'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ifade edildi. Zelenskiy görüşmesine dair yapılan açıklamada, "Başkan Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile ABD'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yeniden teyit etmek için görüştü denildi.

Biden'ın, Putin'in kararını şiddetle kınadığı belirtilirken, ayrıca Zelenski'yi, yaptırım uygulama planı da dahil olmak üzere ABD'nin yanıtı konusunda bilgilendirdiği ifade edildi.

İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna'ya savunma amaçlı askeri malzeme gönderebileceklerini söyledi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ı "bağımsız ülkeler olarak tanıma kararını" reddettiklerini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada kararın Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu ve Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı.

Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapan Dışişleri Bakanlığı, "Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını resmen tanıdığını duyurdu.