2023 deprem risk haritası ve fay hattı sorgulama! Evimin altından fay hattı geçiyor mu, e-devlet AFAD MTA fay hattı nasıl sorgulanır? AFAD Türkiye deprem risk haritası
AFAD’ın e-devlet üzerinden fay hattı sorgulama hizmeti de sağlıyor. Bu hizmet aracılığıyla kişiler evlerinin yakınlarından fay hattı geçip geçmediğini rahatlıkla sorgulayabiliyor. MTA fay hattı haritaları da deprem risk haritasını gözler önüne seriyor. Türkiye, son yılların en büyük depremlerinden birini yaşıyor. 6 Şubat 2023 Pazartesi saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından çok sayıda artçı deprem yaşandı. Kahramanmaraş başta olmak üzere Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin, Adıyaman gibi çevre illerde de hissedilen deprem sonrası "Evimin altından fay hattı geçiyor mu, e-devlet AFAD MTA fay hattı nasıl sorgulanır? İşte Türkiye deprem risk haritası ile fay hattı sorgulama ekranı…

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 şiddetindeki deprem sonrası e-devlet aracılığıyla fay hattı hizmeti sorgulaması başladı. Vatandaşlar AFAD’ın fay hattına ilişkin verdiği bilgiler ışığında deprem haritası sorgulaması yapabiliyor, evinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulayabiliyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde hizmete sunulan yenilenmiş diri fay hatları haritası ile oturduğunuz yerin, binanın güvenli olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Peki, Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır ve nereden? Oturduğum ev sağlam mı, depreme dayanıklı mı? İşte Türkiye deprem haritası ile e devlet fay hattı sorgulama ekranı….

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
e-devlet üzerinden AFAD’a ulaşmak için kısa bir kayıt olma bilgisi doldurulduktan sonra sorgulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.
Bulunduğunuz ile yakınlaştıkça evinizin yakınlarından fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Uygulama içerisinde katman kontrolü, koordinata git ve genel görünüm gibi özellikler de mevcut.

MTA FAY HATTI SORGULAMA
MTA yenilenmiş diri fay haritaları hangi bölgede fay hattı olduğunu gösteriyor. İle tıklanarak oradan geçen fay hattının uzunluğunu ve kapsadığı bölgeler öğrenilebilir.

En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.

MTA FAY HARİTALARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ...Deprem tehlike haritası RİSK haritası değildir. RİSK haritası olması için bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir.
Yeni harita, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen ²Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi² başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlanmıştır.