D vitamini eksikliğini gideriyor, kemik sağlığına şifa!
D vitamini eksikliğini gideriyor, kalsiyumun ihtiyacını karşılıyor. Kemik sağlığına şifa oluyor, vücudun vitamini sentezlemesine yardımcı oluyor. ‘Osteoporoz ve İlgili Kemik Hastalıkları-Ulusal Kaynak Merkezi’ isimli yayına göre genel nüfus için önerilen alım miktarı günlük 600 – 800 uluslararası birim (IU) arasındadır. Kış mevsimi ve bahar mevsiminde D vitamini alımı düşebilir. Peki, D vitamini eksikliğini gidermek için hangi gıdaları tüketmemiz gerekir? İşte cevabı...

D vitaminini yumurta sarısı, tuzlu su balığı, karaciğer ve güçlendirilmiş süt gibi takviyeler veya gıdalar yoluyla alabilirsiniz. Bu gıdaların yanı sıra D vitamini almak için güneş ışığı almak gibi başka doğal yollar da vardır. Hatta ‘Nutrición Hospitalaria’ (Hastane Beslenmesi) dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bu süreç, vücudun vitamini sentezlemesine yardımcı olabilir.

Bunun için günde 10-15 dakika güneş ışığı almanız yeterlidir. Ancak bunu yapmadan önce her zaman iyi bir güneş kremi uygulamayı unutmayın! Kısacası kemik sağlığınıza dikkat etmeniz sadece çok önemli olmakla kalmaz.

Aynı zamanda ona dikkat etmeniz çok kolay olabilir. Sağlıklı bir beslenme programıyla beslenerek, düzenli şekilde fiziksel aktivite yaparak ve güneş ışığı alarak kemiklerinizin güçlü ve sağlıklı olmalarını sağlayabilirsiniz!

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ YAŞIYORSANIZ DİKKAT! VÜCUTTA BUNLAR OLUYOR
Hayati fonksiyonlarımız için büyük öneme sahip D vitaminin vücudumuzdaki rolünü, faydalarını ve eksikliği durumunda yaşanabilecekleri Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak şu şekilde açıkladı:

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
D vitamini, diyetle alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilmesini sağlar ve kemik oluşumunda görevli olan osteoblastları (kemiği oluşturan hücreler) uyarır. Bu nedenle yeterli miktarda D vitamini alımı kemik sağlığı için şarttır. D vitamini yetersizliği sonucunda çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise osteomalazi (yumuşak kemik hastalığı) görülme riski artar.

KANSERE KARŞI KORUYUCU ETKİ GÖSTERİR
D vitamini hücre farklılaşması ve çoğalmasındaki etkinliğinden dolayı kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltıp apoptozisini (kendilerini öldürmeleri) uyararak kanser gelişim riskini azaltır.

DİYABET GELİŞME RİSKİNİ AZALTIR
D vitamini beta hücrelerini uyarıp insülin salınımını artırarak tip 1 diyabet gelişme riskini; dokuların insüline duyarlılığını artırarak da tip 2 diyabet gelişime riskini azaltıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLER
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, D vitamininin bağışıklık üzerindeki olumlu etkisini desteklemektedir. D vitamini; hücre, reseptör ve sinyalizasyon yolaklarını içeren birçok mekanizma ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

KALP SAĞLIĞINI KORUR�
Renin anjiyotensin aldosteron sistemininin fazla çalışması hipertansiyona, kalp yetmezliğine ve kan damar duvarlarında kolesterolün yerleşimine neden olabilir. D vitamini bu sistemi baskılayarak kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Güneş ışığından yeterince yararlanamıyorsanız D vitamini eksikliği kaçınılmaz olabilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir.

Yumurta sarısı, ton balığı ve somon gibi yağlı balıklar da D vitamini kaynağı olmasına rağmen güneş ışığından yeterli miktarda yararlanılamadığında D vitamini eksiklikleri görülür, bu durumda hekim kontrolünde takviye yapılması gerekir. (CNN Türk-Milliyet)