BOLU DEPREM RİSK HARİTASI
Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) Doğu Anadolu ile Ege Denizi arasında, tüm Kuzey Anadolu’yu kesen sağ yanal atımlı büyük bir fay zonudur. Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), yaklaşık uzunluğu 1200 km. olan doğrultu atımlı bir fay sistemi olup ülkemizin en önemli tektonik yapılarından biridir. Düzce ve Bolu havzası bu fay üzerinde bulunmaktadır. KAFZ Bolu’nun batısında iki kola ayrılmıştır. Güneydeki kol ise Dokurcun’un batısında tekrar iki kola ayrılmıştır. Kuzey koldaki fay Düzce Fayı diye isimlendirilmiştir.
17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin bu zon üzerinde meydana gelmesi aktivitenin devam ettiğinin bir göstergesidir. Kuzey Anadolu Fay zonunun batı segmentinin inceleme alanı içindeki kesimi yaklaşık Doğu-Batı doğrultusunda Düzce-Akyazı- Sapanca gölü ve İzmit arasında genellikle sağ yönlü doğrultu atımlı faylardan oluşan dar bir zon biçiminde gözlenmektedir. 17 Ağustos Depremi; Marmara Denizi’nin doğusunda olmuştur. Etkisinin en fazla hissedildiği yerler Adapazarı, İzmit, Gölcük ve Yalova çevreleri olmuştur. Depremin büyüklüğü M=7.4 olarak açıklanmıştır. Gözlenebilen yüzey kırığı 125 km’yi bulmaktadır. Depremden sonra 5.00 m’ye varan yüzey atımları gözlenmiştir.Bolu’da yapılaşma konusunu yakından ilgilendiren en önemli tektonik öğe Kuzey Anadolu fay kuşağıdır. Bingöl-Karlıova, Erzincan, Suşehri, Niksar, Lâdik üzerinden gelen bu fay kuşağı; Gerede-Yeniçağa-Karacasu-Abant hattı ile il arazisinin ortasından geçerek, Dokurcun yakınında Sakarya iline girer. Batıya doğru Marmara üzerinden Saros körfezine kadar uzanan bu ana fay kuşağının kollarından biri Akyazı’nın 5 km kadar güneyinde ana faydan ayrılıp doğuya doğru Karadere Gölyaka-Efteni gölü, Düzce-Beydibi beldesi ve Kaynaşlı’dan geçerek, Bolu’nun 10 km kadar batısında Elmalık köyü yakınlarında sona erer.
Bölge Kuzey Anadolu Fay zonunun Marmara Denizi içlerine uzanan batı kollarının etkisi altındadır. Bölgeyi etkileyecek olan depremler Kuzey Anadolu Fay Zonunda meydana gelecek olan depremlerdir. Bu fay zonundaki hareketlilik halen devam etmektedir ve yakın geçmişte büyük hareketlilikler olmuştur. Bolu ve çevresi, 21/03/2018 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanarak 1/1/2019 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde verilen Türkiye Deprem Tehlike haritasına göre yüksek yer ivmesi değerlerine sahiptir.