BES'te yeni dönem! Flaş açıklama geldi, Enflasyonun üzerinde getiri sağlıyor
Bireysel Emeklilik Sistemi ile son dakika gelişmeleri toplumun büyük kesimi tarafından yakından takip ediliyor. Hükümet BES ile ilgili önemli adımlar atıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısı yüzde 30'a çıkarılırken yapılan düzenleme ile BES'ten avans çekme imkanı getirildi, 18 yaş altı da sisteme dahil edildi. BES'te en çok merak edilen konu ise BES fonlarının getirisi. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli yaptığı açıklamada BES'in uzun vadeli bir tasarruf aracı olduğnun altını çizerek, fonların enflasyonun üstünde getiri sağladığını vurguladı.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) cazibesini artırmak için yeni adımlar planlanıyor. Özellikle devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkartılmasının ve 18 yaş altı katılımcıların sisteme dahil edilmesi ardından BES'e katılım sayısı arttı.

18 yaş altının BES’e girmesine imkân tanıyan düzenlemenin üzerinden bir yıl geçti. Bu süre içinde 466 bin genç ebeveynleri tarafından sisteme dahil edilerek, tasarrufa başladı. BES’teki toplam katılımcıların yüzde 6’sı 18 yaş altı gençlerden oluştu.

ÇOĞUNLUK 10 YAŞ ALTI
Bu süreçte en ilginç gelişme ise özellikle 10 yaş altının BES’e ilgi duyması oldu. Toplam 466 bin gencin, 306 bini 10 yaş altı çocuklardan oluştu. Uygulama başladığından bu yana geçen bir yıllık sürede ise 35 bin 500 yeni doğan çocuk ebeveynleri aracılığı BES’lenirken, 18 yaş altında en çok sisteme giren kesim de yeni doğanlar oldu. İkinci sırayı ise 32 bin katılımcı ile bir yaşındaki çocuklar aldı. 18 yaş altının BES’e girmesine imkân tanınmasından sonra sisteme en az katılan kesim ise 17 yaş grubu oldu. Bu grupta sadece 13 bin genç sisteme giriş yaptı.

18 yaş altının sisteme girmesinden bu yana geçen bir yıllık sürede ise ebeveynler çocukları için BES’e toplam 1.2 milyar TL katkı payı ödedi. En çok katkı payı ödenen kesim ise 79 milyar TL ile yeni doğan çocuklar oldu. 18 yaş altının BES sistemindeki fon büyüklüğü ise 1.3 milyar TL’yi geçerken, 338 milyon TL de devlet gençler için sisteme katkı yaptı.

700 TL DEVLET KATKISI ALDILAR
Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, çocuklarını BES’e dahil eden ailelerin 15 aylık sürede her bir 18 yaş altı katılımcı için ortalama 2 bin 700 TL birikim yaptığını belirterek, şu açıklamaları yaptı:

20 YAŞINDA CİDDİ BİRİKİM OLUYOR
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES’te 18 yaş düzenlemesiyle birlikte aileler için çocukların geleceğini planlamanın daha kolaylaştığını belirterek, şunları söyledi:

“Hepimiz gençliğimizde biraz para biriktirip bir şeyler alabilmeyi hayal etmişizdir ya da ailemiz bizim için iyi bir yurtdışı eğitimi, evlenirken ilk evimizi almayı düşünmüştür. Geçmişte genelde çok azı başarıya ulaşan bu girişimler için şimdi arkasında devlet desteğinin de olduğu kurumsal bir birikim fırsatı var, 18 yaş altına sunulan BES. Doğumdan sonra ya da henüz bir yaşını doldurmadan BES ile tasarrufa başlayan bir çocuk 20 yaşına geldiğinde ciddi bir miktar birikim elde etmiş olur. Faizsiz fonlarda bulunan Altın ve gümüş gibi değerli madenler, döviz içeren kira sertifikaları, Hisse senetleri gibi araçlar sayesine katılımcı reel yüksek getiri elde etme imkânı bulur.”

BES ile ilgili önemli adımlar atılıyor. Yapılan değişiklikler ile birlikte BES katılımcı sayısı her geçen gün artıyor. Devlet katkısı yüzde 30'a çıkartılırken BES hesapları üzerinden avans kullanımı da mümkün hale geldi.

BES’teki en önemli değişikliklerden birisi de konut alımı, evlilik, eğitim ve benzeri özellik arz eden durumlarda kısmi çekiş yapılmasına imkan tanınması olacak. Bilindiği üzere, BES’ten emekli olabilmek için en az 10 yıl prim ödemek ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor. Emekli olmadan erken ayrılanlara devlet katkısı ya hiç ödenmiyor ya da eksik ödeniyor. Yeni dönemde, sistemden ayrılmadan devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç, birikim tutarının yüzde 50’sine kadar kısmen ödeme yapılabilmesinin önü açılacak. Kısmen yapılan ödeme tutarının yüzde 25’ini aşmamak üzere devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme yapılabilecek. Bu düzenlemenin özellikle OKS’de girişleri artırması bekleniyor.

BİRİKİMLER TEMLİK EDİLEBİLECEK
Yeni dönemdeki önemli düzenlemelerden bir tanesi de BES birimlerinin temlik edilmesine imkan tanınması olacak. Hesap sahibinin talebi halinde, BES sözleşmeler bir alacak karşılığında başkasına devredilebiliyor. Ancak, bunun yöntemiyle ilgili bir düzenleme bulunmuyor. Yeni dönemde, BES hesabının devredilmesi durumunda hesap sahibine tanınan hakların devralan kişi tarafından nasıl kullanılacağını belirleme konusu netleşecek.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, "Emeklilik yatırım fonları orta ve uzun vadede TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha başarılı bir performans sergiledi. 2022 yılında özellikle hisse senedi ağırlıklı fonlar yılbaşından bu yana yüzde 74’e yakın getiri sağladı." dedi.

TSB'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Atilla Benli, 19 yılda büyük başarılara imza atan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) akla gelen ilk tasarruf araçlarından biri olduğunu söyledi.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, BES’in cazip bir tasarruf aracına dönüşmesinde uzun vadeli yatırım enstrümanları arasında BES fonlarının dikkat çekici getirilerinin ve devletin sisteme olan inancı ile yeni teşvikler sunmasının rol oynadığını belirten Benli, 2023 yılı sonu için belirledikleri 17 milyon katılımcı ve 500 milyar TL fon büyüklüğü hedefini daha da erkenden yakalayabileceklerini vurguladı.

BES UZUN VADEDE KAZANDIRIYOR
Benli, BES’in, katılımcıların orta ve uzun vadeli yatırım yapmasını destekleyen ve risk profillerine uygun fonları tercih etmelerine imkân sağlayan bir özel emeklilik sistemi olduğunun altını çizerek, emeklilik döneminde refah kaybını önlemek için tasarruf yapan katılımcıların kısa vadeli getiriler yerine, BES’in uzun vadeli getirilerine odaklanmalarının önemini hatırlattı.

Benli, sistemin uzun vadeli yapısına uygun tercihlerin katılımcıları koruduğunu ve birikimlerini ciddi anlamda büyüttüğünü vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:"BES’te uzun süre kalan mutlaka kazanıyor. 5 ve 10 yıllık dönemlere bakıldığında, emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi, TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha yüksek. 2022 yıl başından itibaren ise piyasa gelişmeleri çerçevesinde BES fonlarının ağırlıklı ortalama getirisi 26 Ağustos 2022 itibarıyla yüzde 34 civarında. Yaklaşık 8 aylık dönemde, özellikle hisse senedi ağırlıklı emeklilik fonları başarılı performans sergiledi ve yılbaşından bu yana yüzde 74’e yakın getiri sağladı. Öte yandan, 26 Ağustos 2022 itibarıyla BES fonlarının ağırlıklı ortalama getirisi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 78 civarında gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre hisse senedi ağırlıklı fonların getirisi ise yüzde 120’yi aştı."

"BEFAS ve robotik uygulamalar sistemi büyütüyor"
1 Temmuz 2021’de hayata geçen BEFAS ile birlikte, katılımcıların BEFAS’ta sunulan tüm emeklilik şirketlerinin fonlarına doğrudan erişip, birikimlerini istedikleri fonda yatırıma yönlendirebildiklerine değinen Atilla Benli, "BEFAS’ın hayata geçmesi ve robotik uygulamaların kullanımının yaygınlaşmasıyla 2019 yılından bu yana fon dağılımı değişikliği hakkının kullanım oranı istikrarla artarak yüzde 21’e yükseldi. Fon dağılım değişikliği hakkının yılda 6’dan 12’ye çıkarılmasıyla katılımcılarımız, birikimlerini gelişen piyasa dinamiklerine uygun olarak farklı fonlara yönlendirebiliyorlar. Bu sayede BES katılımcılarının memnuniyetlerinin de katlanarak arttığını görüyoruz." açıklamasında bulundu.

BES’li olmanın birçok avantajı olduğunu ifade eden Benli, şunları aktardı:"Devletimiz politika belgelerinde ve ekonomi paketleri içinde mutlaka BES’e değiniyor. Devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması, 18 yaş altının sisteme girişine imkân sağlanması, vakıf ve sandıklardan BES’e aktarımı, Döviz yatırımları karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı imkânı, birikimlerin kısmen çekilmesi ve sistemdeki birikimlerin temlik edilmesine yönelik getirilen düzenlemeler ile BES’i çok daha iyi seviyelere taşıyabileceğimizi düşünüyoruz. Ülke ekonomisine katma değer sağlamak, sigorta sektörünü büyütmek, ürünlerimizi sigortalılar lehine geliştirmek ve ürünlerimizin kullanımlarını yaygınlaştırmak, Birliğimizin var oluş nedenleri. Her çalışmamızda olduğu gibi BES için de bu amaçlar doğrultusunda gerekli adımları atmaya, gelişim alanlarını tespit ederek, doğru iyileştirmeleri yapmaya devam edeceğiz."