Bal Kaç Kalori? Bal Besin Değerleri Ve Kalorisi...
Bal, organik, doğal, hiçbir katkı maddesi içermeyen, mideyi yormayan, tüm pişirme süreçlerine uyum sağlayan, raf ömrü sınırsız bir şeker alternatifidir. Bal günümüzde yemeklerden kozmetiğe her alanda faydalarından yararlanılan bir besin öğesidir.

Bal Nedir?
Bal çeşitli arıların bal keselerinde üretilen, koyu altın renginde, tatlı, viskoz sıvı yiyecektir. Arıdan şişeye yolculuk çiçek nektarı ile başlar. Bal arıları nektarı toplar ve arı tükürüğündeki enzimler kışın kovanı beslemek için peteklerde depolanan şekeri glikoz ve fruktoza ayırır.

Petekteki fazla su, arının kanatlarından sürekli olarak yelpazelenerek buharlaşır. Ortaya çıkan kalın, yapışkan sıvı, bal olarak bildiğimiz şeydir. Dünya çapında 300'den fazla farklı bal türü vardır. Arıların nektar topladıkları bitki kaynağına bağlı olarak aromaları aynı zamanda tatları farklı olmaktadır.
En iyi bilinen bal türlerinden bazıları manuka ve akasya balıdır. Bal unlu mamuller, soslar, içecekler, ilaçlar, kozmetik ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli gıdalarda tatlandırıcı bir madde olarak kullanılır

Bal Kaç Kalori?
Balın 100 gramında 288 kalori bulunmaktadır. Balın porsiyon başına (20 g) kalori miktarı ise 58 kaloridir. Mevsim, çevre koşulları, işleme teknikleri ve çiçek nektarı çeşitlerinin tümü balın bileşimini etkileyebilir, ancak temel olarak ana besin bileşenleri karbonhidratlardır.

Bal Besin Değerleri ve Kalorisi
100 gr bal için besin değerleri aşağıdaki şekildedir:
Kalori: 288 kcal
Karbonhidrat: 76.0 g
Glikoz: 34.0 g
Fruktoz: 42 g
Protein: 0.3 g
Su: 18.0
Bal yaklaşık yüzde 18 su içerir, suda çözünür ve 10 ila 18 °C arasında granüle olabilir. Bal, suya ek olarak çok az miktarda da olsa protein, enzim, vitamin ve balın kökenini belirlemeye yardımcı olacak polen flavonoidleri dahil polifenoller içerir.

Balın Faydaları Nelerdir?
Alternatif tıpta balın potansiyel antibakteriyel, antioksidan ve antienflamatuvar özelliklerinden yüzyıllardır yararlanılmaktadır. Tıbbi kullanım için özel olarak hazırlanmış bal, yara pansuman gibi işlemler için de kullanılmaktadır.
Balda ki düşük hidrojen peroksit, nem ve asitliği içeriği bakteriler için uygun değildir ve bala antibakteriyel özelliklerini verir. Bal aynı zamanda öksürük, mide ve sindirim rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.