Avrupa ülkeleriyle tek başına rekabet ediyor! Adana narenciyesiyle dünya pazarına medyan okuyor
Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Adana, narenciye üretiminde ve ihracatında önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Adana'nın bereketli topraklarında yetişen portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi narenciye ürünleri, hem iç piyasada hem de dış pazarda büyük ilgi görüyor. Özellikle, Adana'nın kendine özgü iklim koşulları sayesinde elde edilen narenciye ürünleri kalitesi ve lezzeti, uluslararası pazarda rekabet gücünü artırıyor. Türkiye’nin narenciye ihtiyacının üçte birini karşılayan ve ihracatın yarısını gerçekleştiren Adana, bu sektörde Portekiz, İspanya ve Fas gibi Akdeniz ülkeleriyle rekabet ediyor. Bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar ve iklim şartları nedeniyle verimde düşüşün önüne geçmek amacıyla narenciye bahçelerinde meyve sineği ve haşara ile de aktif bir şekilde mücadele edilmeye devam ediliyor.


Yıl boyu devam eden narenciye hasadında da kasım ayından itibaren ise portakal hasadı hız kesmeden devam ediyor.

AVRUPA VE ORTA DOĞU'DAN YOĞUN TALEP VAR
Adana'da narenciye üretiminin önemli bir bölümü ihraç ediliyor. Özellikle, Avrupa ülkeleri, Rusya ve Orta Doğu ülkeleri, Adana narenciyesine yoğun talep gösteriyor. Bu yıl, ihracat hedeflerinin de yüksek olması, üreticilerin gelirlerini artırması açısından büyük önem taşıyor.

Adana’da toplamda 744 bin 986 dekar alanda geçtiğimiz yıl 3 milyon 115 bin 733 ton ile Türkiye turunçgil üretiminde %39,5 lük bir pay ile 1. sırada yer aldı. Bunun yanı sıra Türkiye’nin narenciye ihtiyacının üçte birini karşılayan Adana ve ihracattaki yüzde 50 pay oranıyla Portekiz, İspanya ve Fas gibi Akdeniz ülkeleriyle rekabet ediyor.

Yüksek sıcaklıklar nedeniyle rekolte düşüşü yaşanmasına rağmen, Adana'dan yapılan narenciye ihracatı devam ediyor. Özellikle Rusya, son 3 yılda büyük alıcı konumuna geldi ve Adana'dan yapılan ihracatın %50'si bu ülkeye gerçekleştiriliyor.

Adana'da narenciye üreticileri, devletin sağladığı desteklerden de yararlanarak üretimlerini modernleştiriyorlar. Özellikle, sulama sistemlerinin geliştirilmesi, modern tarım ekipmanlarının kullanımı ve hastalıklarla mücadele konularında yapılan çalışmalar, narenciye üretiminin verimliliğini artırıyor.

İKLİM ŞARTLARINA RAĞMEN ÖNEMLİ BAŞARI
Bu yıl etkisini gösteren aşırı sıcaklar, Adana'da birçok narenciye ürünü gibi portakalı da olumsuz etkiledi. Çiftçiler, iklim şartları nedeniyle verimde düşüş olduğunu belirtirken, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar ve iklim şartları nedeniyle verimde düşüşün önüne geçmek amacıyla bahçelerde meyve sineği ile mücadele etmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

MEYVE SİNEĞİYLE ETKİN MÜCADELE
Meyve sineği, özellikle sıcak ve nemli iklim koşullarında hızla yayılarak meyve bahçelerinde ciddi kayıplara neden oluyor. Bu durum, hem üreticilerin gelirlerini düşürüyor hem de tüketicilerin kaliteli meyveye erişimini zorlaştırıyor. Adana'da bu soruna çözüm bulmak amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda çeşitli çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülüyor.

Adana genelindeki narenciye ve turunçgil bahçelerine yerleştirilen 125 istasyonda bulunan ikişer tuzaklarla haftada iki kez sayım yapıldığını Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Mert Övünç, bu sayımlar sonucunda, tuzaklardaki meyve sineği oranının %30'dan %1'e düştüğünü aktardı.

ÇİFTÇİLER MODERN TARIMA TEŞVİK EDİLİYOR
Rekolte düşüşünün önüne geçmek ve üretimi artırmak için çalışmalar devam ediyor. İklim şartlarının olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik araştırmalar yapılıyor ve çiftçilere modern tarım teknikleri konusunda eğitimler verilirken ağaçlarda meydana gelebilecek çeşitli hastalıklara karşı da bilinçlendirme faaliyetlerini yıl boyu sürdürüyor.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ GRUP MEYVELER EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR
İhracata uygun olmayan ikinci ve üçüncü grup meyveler, meyve suyu sanayinde değerlendirilerek ekonomiye katkı sağlanıyor. Bu sayede, ürün zayiatı en aza indiriliyor ve çiftçilerin gelirleri destekleniyor.