Adana'da yapıldı, Türkiye konuştu! Giden bir daha gitmek istiyor
Bu yıl 12. kez düzenlenen ve yüz binlerce kişinin sokaklarda kutladığı Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı çok sayıda eğlenceli ve kültürel etkinliğin ardından sona erdi. Karnaval için Adana’ya gelen yerli ve yabancı turistler 1 hafta boyunca sokakları doldurdu. Karnavalda kent genelinde 310 tona yakın et tüketildiği açıklanırken, esnafın yüzü karnavalda güldü. İşte Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'yla ilgili detaylar...
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri arasına da alınan Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı sadece Adana'da değil Türkiye'de de gündem oldu.

Yerli ve yabancı binlerce turistin akın ettiği Adana'da 1 hafta boyunca yüzlerce etkinlik yapıldı.

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alınan ve festivallerin ilk durağı olan Adana Portakal Çiçeği Karnavalı kortej geçişiyle taçlandı.

13-21 Nisan 2024 tarihleri arasında 12’nci kez düzenlenen Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nın kortej geçişine Vali Yavuz Selim Köşger, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da katıldı. Kortej geçişi Seyhan ilçesi Atatürk Parkı önünde başladı.

Süslenen araçlara binen ve kostümleriyle göz kamaştıran katılımcılar renkli görüntüler oluşturdu. Çok sayıda okul, dernek ve sivil toplum kuruluşunun yanı sıra çevre illerden ve yurtdışından da katılımın olduğu korteje bazıları yüzlerini rengârenk boyayarak, bazıları portakal çiçeği temalı şapkalar takarak, bazıları da kral ve kızılderili kostümleri giyerek katıldı.

Bazı gruplar ise üstü açık otobüsler ve traktörler ile kortejde yerini aldı. Renkli kortej Uğur Mumcu Meydanı’nda son buldu.

ŞEHRİN TANITIMINA KATKI
Eşi benzeri olmayan portakal çiçeği kokusunu dünyada yaşayan her insanın mutlaka hissetmesi gerektiğini söyleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, şöyle konuştu:“Kentin tüm dinamiklerinin ortak çabasıyla Portakal Çiçeği Karnavalı şehrin tanıtımı amacına uygun ve başarılı geçti. Karnaval Adana’nın tanıtılmasında çok çok önemli bir etkinlik. Bakanlığımızın desteğiyle karnavalın süresi uzadı. Karnavalın fikir babası Ali Haydar Bozkurt’un da dediği gibi, etkinlikler bütün yıla yayılmalı.”

NEHİRDE DE ‘SU KORTEJİ’
Bu yıl yaklaşık 1.5 milyon kişinin sokaklarda kutladığı karnaval, son gününde de Seyhan Nehri’nde düzenlenen ‘su korteji’ ile sürdü. Korteje turuncu-yeşil renklerle süslenen onlarca kano, gondol ve tekne katıldı.

Bazı kanocular ise akrobatik hareketler yaparak eğlendi. Ziyaretçiler, cep telefonu kameralarıyla bu anları ölümsüzleştirdi. Nehrin ortasına kurulan sahnede konuşan Karnaval Komitesi Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Adanalıların misafirperverliğine teşekkür ederek, karnavalın katılımcılarla muhteşem bir görüntüye ulaştığını söyledi.

Öte yandan karnaval bu yıl ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri iş birliğiyle daha zengin içerikle düzenlendi.

Karnavala yerli ve yabancı 1 milyon 200 bine yakın turist katıldı. Ayrıca karnaval kapsamında Merkez Park ve Atatürk Parkı'nda yiyecek içecek stantları kuruldu ve Adana'ya özgü kebap, döner, şırdan, şalgam ve yüzlerce çeşit yemek satıldı. Adana Kasaplar Odası esnafın yüzünün güldüğü karnavalda 9 günde kent genelinde 310 tona yakın kırmızı ve beyaz etin tüketildiğini açıkladı.

GELEN, BİR DAHA GELMEK İSTİYOR
Karnaval için Kayseri’den kente gelen Beyza Keskin, “Karnaval kesinlikle çok güzel, çok eğlenceli. Burada benim gibi çok sayıda turist var. Bu, çok güzel bir şey. Kısmet olursa seneye de gelmek istiyorum” diye konuştu. Ankara’dan arkadaşlarıyla Adana’ya gelen Bağdat Özer ise “Adana’ya hayran kaldık. Karnavalın bu kadar güzel olacağını tahmin etmemiştik. Çok eğlendik. Bir daha katılacağız” dedi.

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, CNN Türk ekranlarında festivalle ilgili bilgiler paylaştı.

Köşger, bu yıl 12'ncisi yapılan organizasyonun turizmin gelişmesine sağladığı katkıya değinerek, "Turizmin 12 aya yayılması stratejisi noktasında Portakal Çiçeği Karnavalı büyük önem taşıyor. Bu noktada karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştiriliyor olmasını oldukça önemsiyorum." dedi.

Merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla başarılı çalışma yürütüldüğünü dile getiren Köşger, "Kentte 30'un üzerinde noktada binlerce kültürel etkinlik düzenledik. Adanalı hemşehrilerimiz ile şehri ziyaret edenler de etkinlikleri doyasıya yaşadılar. Böylesi etkinlikleri, içeriğini daha da artırarak 12 aya yayarak devam ettirmek istiyoruz." diye konuştu.