Adana'da tarımda dev proje: DSİ su verimliliğine karşı arazi geliştirme projesini hayata geçiriyor: Yüzde 100 verimlilik hedefleniyor
Dünya genelinde yaşanan iklim krizinin etkilerinin Türkiye'de de görülmesi tarımsal üretimde de birçok sorunu beraberinde getirdi. Türkiye’nin en önemli tarım havzalarından olan Çukurova’da da çiftçiler susuzluğa dayanıklı ürünler yetiştirmeye başladı. Adana’da haziran ayında 80 yılın sıcaklık rekorunu kırdığını söyleyen Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan, kuraklık tarımsal üretim maliyetlerini artırdığını ifade ederek bundan sonraki süreçte tarımsal üretime dayalı olarak beslenme alışkanlıklarının da değişeceğini öngördüklerini aktardı.

Türkiye’nin en büyük tarım havzasından olan Çukurova’da da iklim krizinin etkilerini hisseden bölgelerden birisi. Artan sıcaklık sebebiyle eskiye nazaran daha az yağış alan Adana’da da yeraltı su kaynaklarının azalması tarım üretiminde verimliliğin azalmasına neden olurken bölgedeki çiftçiler de daha az su isteyen ürünler yetiştirmeye başladı.

Adana’da iklim krizinin etkilerinin bu yıl çok sert bir şekilde hissettiklerini söyleyen Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan, bu durumun yalnızca Adana ve Türkiye değil tüm dünya genelinde bir değişiklik yaşanacağına işaret olduğunu söyledi. Adana’da iklim krizinin etkilerinin bu yıl çok sert bir şekilde hissedilirken bu durumun yalnızca Adana ve Türkiye değil tüm dünya genelinde bir değişiklik yaşanacak.

ÇUKUROVA’DA DAHA AZ SU İSTEYEN TARIM ÜRÜNLERİ EKİLMEYE BAŞLANDI
Özkan, Adana’da çiftçilerin mısır, şeker pancarı gibi üretim esnasında fazla sulama isteyen ürünler yerine çiftçilerimiz artık hububat, buğday, mercimek, arpa, nohut, ayçiçeği ekmeye başladığını vurgulayarak, “Özellikle ani hava değişimleri, ürünlerin olgunlaşma süreçlerini olumsuz etkiledi. Bu yıl tüm zamanların en sıcak Haziran ayında meteorolojik afet yaşandı. Hava sıcaklığının gölgede 43 derece olmasından dolayı aşırı sıcaktan insanlar kadar başta kavun, karpuz, domates olmak üzere bitkiler de etkilendi. Bu durum, çiftçilerin planlama yapmasını zorlaştırdı ve tarımsal üretimde aksamalara neden oldu. İklim değişikliğine uyum sağlamak için gerekli önlemler alınmadığında, uzun vadede tarımsal üretimde ciddi sorunlar yaşanabilir.” Açıklamalarına yer verdi.

ÖNLEM ALINMAZSA GELECEKTE DÜNYA GENELİNDE BİR GIDA KRİZİ BİZİ BEKLİYOR
Geçtiğimiz Haziran ayında 50 dereceyle Adana’da son 80 yılın sıcaklık rekorunu kırdığını belirten Özkan, bu sıcakların insan sağlığını olumsuz etkilediği gibi tarım ürünlerine olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi. Özkan, tarım ürünlerinin Adana’da neme bağlı sıcaklıkların da etkisiyle güneşin altında adeta kavrulduğunu vurgularken, “Şu an aşırı bir sıcak var ve bu da ürün verimine de etkisi çok büyük. Sadece bir çiftçinin hasat zamanı kaybettiği yüzde 10 -15 civarı verim kaybını totale vurduğumuzda bu oran çok ciddi zarar ve kayıpların olacağını bize söylüyor. Eğer bugünden önlemimizi almazsak gelecekte bizi gıda krizinin de beklediğini söylemek mümkün.” diye ifade etti.

Tarımsal üretimde önemli bir yer tutan Adana'da, geçtiğimiz günlerde Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından çiftçilere güzlük ekim yapmamaları yönünde resmi bir uyarı yapıldı. Uyarıda, mevcut suyun sadece meyve bahçelerine yeteceği, güzlük soğan, patates, sarımsak ve çeşitli sebzelerin ekilmemesi gerektiği, aksi halde su verilemeyeceği belirtildi.

BU YIL 1,5 MİLYAR METREKÜP SU ÇİFTÇİLERİ TARAFINDAN KULLANILDI
Yapılan bu açıklamanın ardından Bunun üzerine DSİ Adana Bölge Müdürlüğü bölgede inceleme yaptı. Arazide yapılan inceleme sonucunda su sorunuyla ilgili brifing toplantısı yapıldı. Pehlivan, aşağı Seyhan Ovası'ndaki meyve bahçeleri ve diğer ekili ürünlerin sulanması maksadıyla kanallara su verme işleminin devam ettiğini söyleyerek, “Bu yıl şu ana kadar yaklaşık 1,5 milyar metreküp su çiftçilerimiz tarafından kullanılmıştır. Ancak barajlardaki su miktarı sadece ekili ürünlere yetecek miktarda olup, Eylül ayında 3. ürün ekimi yapılması halinde sulama suyunun bu alanlara verilememesi riski bulunmaktadır.

DSİ’DEN KURAKLIĞA KARŞI ARAZİ GELİŞTİRME PROJESİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için suyun her damlasına sahip çıkarken, toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmalarıyla da tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamayı hedefliyor.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; Adana Ceyhan Ovası 1. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi kapsamında devam eden etüt çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

MODERN TARIM SİSTEMLERİ İLE TOPRAĞA GÜÇ KAZANDIRACAK
Çalışmaların tamamlanmasıyla projenin uygulandığı 318 bin 460 dekar alanda %25’den yüzde 100’e kadar verim artışı hedeflediklerini ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Verimli bir tarımsal üretim için toprakta hava-su dengesinin sağlıklı bir şekilde kurulması gerekmektedir. Adana’da çalışmalarına devam ettiğimiz Tarla İçi Geliştirme Projemiz sayesinde; bitkilerin kök bölgelerine zarar vererek verim kaybına neden olan yüksek taban suyu kök bölgesinden uzaklaştırılarak, tarım arazilerimiz ıslah edilmiş olacaktır. Böylece; bitki-toprak-su dengesi sağlanacak, üreticinin tarlasına zamanında girmesi sağlanacak, mekanizasyon faaliyetleri kolaylaşacak ve hem zamandan hem de akaryakıttan tasarruf sağlanabilecektir” dedi.

ETÜT ÇALIŞMALARI BAŞARILI
Projenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Balta, “Adana Ceyhan Ovası 1. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 33 mahallede toplam 318 bin 460 dekar alana fayda sağlanacaktır. Bugüne kadar; proje alanında yer alan drenaj kanallarında rusubat temizliği ve derinleştirme işlemi yapılmıştır. Kapalı dren hatlarının döşenmesi için toprak etütleri ve taban suyu etütleri başarılı bir şekilde devam etmektedir. İlerleyen safhalarda ise tarla içi kapalı drenaj çalışmaları, açık drenaj kanalları ve diğer su yollarının temizlenmesi ve derinleştirilmesi, kavşut, menfez yapılarının yapılması, arazide kaba tesviye yapılması, lateral ve kollektor borularda yıkama (temizlik) ve onarım işleri vatandaşlarımızdan hiçbir ücret alınmaksızın gerçekleştirilecektir” dedi.

Balta, Adanalı çiftçilerin toprağa ne kadar kıymet verdiklerine, Adana’da görev yaptığım süreçte yakından şahit olduğunu kaydederek, “Çukurova’nın bereketli verimli topraklarını daha da kıymetli hale getirmek, çiftçilerimizin refah seviyelerini artırmak ve tarımsal ekonomimize güç vermek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm mesai arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
