Adana'da sıcaklar arttı uyarılar peş peşe geldi! Yazın sessiz katili kol geziyor
Adana'da havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmesi vakaları artışa geçti. Sıcak sebebiyle bozulan yiyecekler vatandaşlar için büyük tehlike oluşturuyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, sıcak havalarda besin zehirlenmelerinin artış gösterdiğini belirterek, riskli gıdalar ve korunma yöntemleri hakkında uyarılarda bulundu.

Adana'da yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte besin zehirlenmesi vakaları da artış gösteriyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, özellikle kümes hayvanları, süt ürünleri ve deniz mahsulleri gibi gıdaların tehlike arz ettiğine dikkat çekiyor.

Saydam, "Sıcak havalarda mikroorganizmaların hızlı üremesi sebebiyle besinler daha kısa sürede bozulabiliyor," diyerek, dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Evde hazırlanan yiyeceklerden dışarıda tüketilen gıdalara kadar birçok alanda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Saydam, özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmesinden korunmanın yollarını anlattı.

Zehirlenme ile ilgili önemli noktaları vurgulayan Saydam, "Birçok farklı gıda, besin zehirlenmesine sebep olabilmektedir. Öyle ki dünyada her 10 kişiden biri kirlenmiş yiyeceklerden dolayı hasta olmakta ve yaklaşık 500.000 kişi hayatını kaybetmektedir. Besin zehirlenmesine sebep olan gıdalar arasında kümes hayvanları, dana eti, patates salatası, yumurta salatası, pasta, krema, mayonez, makarna, sandviçler, süt ve süt ürünleri, sebze yemekleri, balık ve diğer deniz mahsulleri, meyve suyu, yer fıstığı ezmesi, çikolata, kahvaltılık gevrek, peynir, donmuş işlenmiş gıdalar ve marullu salatalar yer almaktadır.

Bu kadar farklı yiyeceğin besin zehirlenmesine yol açabilmesi, neden tüm dünyada bu kadar yaygın olduğunu göstermektedir." dedi.

Dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Saydam, "Yazın, besin zehirlenme vakaları kış mevsimine göre daha fazla görülmektedir. Bunda yüksek hava sıcaklığının, besinlerin üzerinde mikroorganizmaların üremesini kolaylaştırması ve hızlandırması da rol oynamaktadır. O nedenle özellikle sıcak havalarda besinlerin günlük olarak hazırlanıp en kısa sürede tüketilmesi önemlidir.

Hazırlanmasının üzerinden birkaç gün geçmiş, oda ısısında bir günden fazla beklemiş gıdalar mümkünse tüketilmemelidir. Buzdolabında muhafaza edilen pişmiş et veya tavuk yemekleri, eğer birkaç gün sonra tüketilecekse mutlaka ocakta birkaç taşım kaynayacak şekilde ısıtılmalıdır çünkü bazı mikroplar buzdolabında bile üreyebilmektedir. Yemeği sadece ocakta ılıtmak, bu mikropların üremesini ya da etkisini engellemeyecektir.

Evde hazırlanan yiyeceklerde mutlaka el hijyenine dikkat edilmelidir. Özellikle çiğ yenen salata veya sandviç hazırlanırken hem eller hem de çiğ yenecek malzemeler dikkatli ve özenle yıkanmalıdır. Yiyecekler pişirildikten sonra mümkün olan en kısa sürede soğutularak yenmeli ve kalan yemekler bekletilmeden buzdolabına konmalıdır.

Çok önemli bir diğer konu ise özellikle konservelerden gelen muhtemel tehlikelerdir. Ev yapımı olsun, dışarıdan hazır alınan konserveler olsun, eğer kapağı bombeleşmişse, açıldığında konserveden dışarı bir gaz çıkışı oluyorsa, kokusu veya tadı bozuk olsun ya da olmasın, asla yenmemelidir. Çünkü bu durum, felçlerle ve bazen de solunumun durmasıyla seyreden ağır bir zehirlenme tablosuna yol açabilir.

Dış mekânda yemek yerken, mümkünse mutfağının temiz ve titiz olduğu bilinen yerlerde yemek yenmeli; salata yenecekse üzerine bol miktarda sirke dökülmelidir. Ve elbette, kokusu veya tadı bozuk gelen hiçbir gıda tüketilmemelidir.

Özellikle et ve tavuk çok iyi pişirilmeli; yumurta, mümkünse rafadan değil, orta ve iyi pişmiş olarak yenmelidir. Çok az pişmiş yumurtadan kaynaklanan ağır besin zehirlenmeleri yaygın olarak görülmektedir. Dış mekânlarda satın alınan su, meyve suyu gibi içeceklere, kaynağını bilmediğiniz sudan yapılmış buz ekletilmemelidir.

Yurtdışına seyahatlerde özellikle dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:Mümkünse açıkta satılan hiçbir yiyecek yenmemeli, çiğ yenen sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Sular, kapaklı hazır su şeklinde satın alınmalı; bardaktan su içilmemelidir. Aksi takdirde, en az altı gün süren turist ishaline yakalanmak, bütün yıl boyunca özlemle beklediğiniz tatilinizi mahvedebilir." İfadelerini kullandı.

Dışarıdan eve söylenen yemeklerde de tehlikenin büyük olduğuna vurgu yapan Saydam, " Sıcak havalarda, dışarıdan sipariş edilen yiyeceklerde de benzer şekilde besin zehirlenmesi riski artacaktır. Bu nedenle dışarıdan yemek sipariş ederken bilinen, güvenilen, çok tercih edilen ve bu nedenle hazırlanan gıdaların hızlı bir şekilde tüketilme olasılığının yüksek olduğu yerler tercih edilmelidir.

Özellikle tavuk kaynaklı besin zehirlenmelerinin yaz aylarında yaygın olduğu unutulmamalı, eğer tavuk tercih edilecekse bekletilmeden yenmelidir." dedi.

Gıda zehirlenmeleriyle ilgili semptonları anlatan Saydam, "Et ve tavuktan kaynaklanan zehirlenmelerde tablo biraz daha ağır olur; karın ağrısı ve sulu ishal bulantı ve kusmaya eşlik eder, bazen ishal kanlı olabilir, ateş, üşüme ve titreme tabloya eşlik edebilir.

Listeria isimli bir bakterinin süt ve özellikle peynirde üremesinden kaynaklanan ishalde, beraberinde şiddetli baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı da görülmektedir. Bazen ağır ishalden sonra eklemlerde geçici şişlikler veya yalancı apandisit (apandisite benzer şikayetler vardır, ancak apandisit değildir) tablosu görülebilmektedir" şeklinde konuştu.
