Adana'da Selçuklu izleri: Yağ cami asırlardır ayakta kalmaya devam ediyor

Yağ Camii ve Külliyesi Seyhan İlçesi Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde yer almaktadır. Saint Jacque adına yaptırılmış bir kilise olup, kitabeye göre 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiştir. Yapı, camiye bitişik eski kilise ve medresesiyle birlikte külliye oluşturmaktadır. Bir zamanlar Eski Cami olarak bilinen yapı önünde yağ pazarı kurulduğu için sonradan bu ismi almıştır.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde ‘Eski Camii’ olarak geçer. Cami yanındaki medrese kapısının üzerinde bir kitabe yer alıyor. Kitabede Ramazanoğlu Halil Bey tarafından kiliseden camiye çevrildiği ve 57 yıl sonra da Piri Paşa tarafından medrese yapıldığı yazmaktadır.

Yağ Camii’nin mimari yapısı dikdörtgen şeklindedir. Dört sütun sırası ile beş avluya ayrılmıştır. Yüksek kemerleri taşıyan sütunlar camiye farklı bir hava katmaktadır. Çok alçak olan sütunlar sivri kemerlerle birbirine bağlanmış. Avluların üzerini örten beşik tonozlar ulu camilerde rastlanan bir mimari özelliktir. Bu özelliği sebebiyle Selçuklu mimari yapısını hatırlatır kilise özelliği de görünmez.

Caminin mimari yapısı çok sade olmasına karşın avlu kapısı çok büyük ve gösterişlidir. Selçuk taç kapısı formunu yansıtan kapı herkesin büyük dikkatini çekmektedir. 1998 yılındaki Adana depreminde büyük hasar alan kapı restore edilerek günümüze kadar gelmesi sağlanmıştır.

YAĞ CAMİİ NEREDE?
Yağ Camii Adana merkezde Büyük Çarşı semtinde yer alır. Eski Belediye Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapı turistlerin mutlaka uğradığı güzide bir gezi adresidir. Büyük Saat mevkiinde bulunan cami yanındaki medrese ile beraber külliye görevi üstlenmiştir.