Adana’da beyaz altın’da hasat mevsimi! Su sıkıntısı rekolteyi düşürdü, Türkiye’nin ihtiyacı olan pamuğun üçte biri karşılanacak hale geldi
Adana’da beyaz altın olarak bilinen pamukta hasat dönemi başladı. Bu yıl kent genelinde dönüm başında 70 bin ton rekolte beklediklerini ifade eden üreticiler, aşırı sıcaklardan dolayı kozaların büyüyemediğini de aktardı. Pamukta aşırı sıcakların yanı sıra yeterli sulamanın da olmadığını söyleyen Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, üretim alanlarının git gide daraldığını vurgulyarak, 182 bin dönüm alanda ekilen pamuk bu sene ekim alanı 147 bin dönüme gerilediğini de dile getirdi.

Çukurova’nın en önemli tarım üretim merkezlerinden uçsuz bucaksız tarım alanlarının sahibi pamuk ağaları ile film ve romanlara konu olan Adana'da 'Beyaz altın' olarak nitelendirilen pamukta, hasat dönemi başladı. Lifiyle tekstilde, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisinde, linteriyle kağıt sanayisinde, küspesiyle hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuk üretimi kentte yaklaşık 147 bin dönüm alanda ekilen pamuktan dönüm başına ortalama 350-400, genel olarak da 70 bin ton rekolte bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl 500-550 kilogram verim alınan tarlalardan bu sene 300-350 kilogram verim alındığını ifade eden çiftçiler, verimin oldukça düştüğünü belirterek aşırı sıcaklardan dolayı kozların büyüyemediğini söyledi. Yüreğir Ziraat Odası’nın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’nin ihtiyacı olan pamuğun ancak üçte birini karşılanabildiğini açıklandı.Bunun yanı sıra Geçen yıl 182 bin dönüm alanda ekilen pamuk bu sene ekim alanı 147 bin dönüme geriledi.

SULAMA DÖNEMİ VERİMLİ GEÇMEDİ
Adana’da mısır hasadının ardından başlanan pamukta aşırı sıcakların yanı sıra verimli bir sulama dönemi geçirilmediğini açıklayan Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan, suyun tasarruflu kullanılmasına dikkat çekilmesi ve mağduriyetlerin ortadan kaldırılması amacıyla köy ve mahalle muhtarlarına resmi yazı gönderildiğini bir kez daha hatırlattı. Özkan, haziran ayında suda rotasyon uygulaması ve çiftçilere ekim yapılmaması uyarısının üreticiler tarafından tepkiyle karşılandığını dile getirerek, adeta kara kara düşündüklerini ifade etti.

ÜRETİMİ SEKTEYE UĞRATACAK
Sulama suyunda Temmuz ayından itibaren rotasyon uygulanmaya başlandığını ifade eden Özkan, “Rotasyon uygulaması mısırın ve soya fasulyesinin sulama işleminden sonra olması iyi olmuştu. Şu an hali hazırda pamuk hasadı yapılıyor ve bunun da sulaması 15 gün önce bitti. Daha sonra soya fasulyesi sulaması olacak. Suyun israf olmaması adına çiftçiler olarak karşı değiliz ancak tam sulama vakti kesilmesi üretimi sekteye uğratacaktır.” açıklamalarına yer verdi.

KIŞ SEBZELERİ İÇİN HAZIRLIK YAPILMASI GEREKİYOR
Özkan, Adana’da pamuk hasadının hemen ardından kış sebzelerinin ekimi için hazırlıkların başlanması gerektiğini ve bunun için de önlem almanın önemine vurgu yaptı. Özkan, Başta marul, ıspanak, lahana gibi ürünlerin ekimi için hazırlıkların başlaması gerekiyor ancak suyun olmaması çiftçiyi adeta iki elini başına koyup kara kara düşündürüyor” açıklamalarına yer verdi. Özkan, konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli çalışmak üzere harekete geçtiklerini söyleyerek, “Güzlük ekim olarak marul, ıspanak gibi sebze ağırlıklı ürünler ekilmesi gerekiyor. Ben bir üretici olarak ürünümü tarlama ekerim evet ama su olmazsa bu ürünler tarlada ölür bitki yanar gider. O yüzden şimdiden haklı görünmek için muhtarlara vs. yazı gönderdiler. Su olmayınca hiçbir şey olmaz.” Dedi.

ÜRETİM DURURSA FİYATLAR YÜKSELİR
Pamuk hasadı sonraki süreçte çiftçilerin nasıl bir yola başvuracağını kestiremediklerini ifade eden Özkan, Suyun verilmemeye devam etmesi halinde hiçbir üretimin olmayacağını ve meyve – sebzede kriz yaşanacağını vurgulayarak bunun fiyatlara da yansıyacağını sözlerine ekledi

KAPALI SULAMA SİSTEMLERİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN TEŞVİK LAZIM
Türkiye’nin su yoksulu ülkeler arasında yer aldığının altını çizen Özkan,, Bundan sonraki süreçte bakanlığın ivedi bir şekilde harekete geçip su ıslahı yapacak projeyi hayata geçirmesi gerekiyor. Çiftçilerin basınçlı sistem adını verdiğimiz, kapalı sulama sistemlerinin kullanımının arttığı zaman burada olası su sıkıntıları krize sebep olmaz. Su bizim her şeyimiz. “ ifadelerine yer verdi.

ADANA’DA ÜRETİM ALANLARI DARALIYOR
Özkan, bunun yanı sıra yaşanan kuraklık ve su sıkıntısı ve üretim maliyetlerinin artması sonucu bazı çiftçilerin üretimi azalttığını dile getirerek hali hazırda topraklarını kiraya vermeye başladıklarını söyledi. Gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde Adana’da üretim alanlarının git gide dah da daralacağından bahsetti: Ekim alanları da git gide daralmaya başladı. Bazı çiftçiler bunu için hali hazırda topraklarını kiraya vermeye başladılar.

"KURAKLIK TARIM ALANLARINDA SIKINTI OLUŞTURUYOR"
Bu kadar emek veriliyor doğayla mücadele ediliyor ama elde edilen kazanç yapılan masrafları ucu ucuna karşılıyor. Geçtiğimiz yıl 77,5 lira olan su şu an 280 lira oldu. Geçen yıldan bu zamana mıısır tohumuna yüzde 125 zam yapıldı. Bugünlerde Adana’da mısır hasadına başlandı. Geçen seneden 6 liradan satılmıştı ve şu an mısırın hasadı devam ettiği halde hala fiyatı açıklanmadı. İşçi giderleri, akaryakıt fiyatları da malum bildiğiniz gibi. Bu şartlar altında bir kazanç sağlamak mümkün değil.


