Adana pilot il oldu, gençler kendi işini kuracak! Tarım ve hayvancılık eğitimi alanlara devlet desteği sağlanacak
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi" ile Adana'da hayvancılık sektörüne büyük bir destek sağlanıyor. Proje kapsamında, TİGEM'e ait gebe büyükbaş hayvanlar uygun maliyetle Adanalı üreticilere verilecek. Proje ile hem et üretimi artacak hem de damızlık hayvan kalitesi yükseltilecek. Proje, özellikle Adana'daki aile işletmelerini güçlendirmeyi ve gençleri, kadınları hayvancılık sektörüne kazandırmayı hedefliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektörünü desteklemek ve kırsaldaki aile işletmelerini güçlendirmek amacıyla 'Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi'ni hayata geçiriyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; 'Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi' kapsamında, Hayvancılık Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ait gebe büyükbaş hayvanlar uygun maliyetle üreticilere verilecek. Üreticiler, Ziraat Bankası aracılığıyla sübvansiyonlu kredi kullanabilecek. Kredi, ilk 2 yıla kadar geri ödemesiz olacak ve ardından 3 veya 5 yıl vadeli olarak geri ödenebilecek. Ayrıca hayvanların 1 yıl boyunca aylık hayvan başına 1500 TL bakım ve besleme gideri karşılanacak. Toplamda yıllık 270 bin liraya varacak bu destekle üreticilerin mali yükü hafifletilecek.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME HEDEFLENİYOR
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TRT Haber’de yaptığı açıklamada, kırsal kesimde hayvancılığı desteklemek amacıyla başlatılan projenin detaylarını paylaştı ve başvuru sürecini açıkladı.
Bu hayvanlar, hem et üretimi hem de damızlık olarak kullanılacak, böylece hem verim hem de kalite artırılacak. Projenin ana hedefi, aile işletmelerini güçlendirmek ve özellikle gençler ile kadınların sektöre kazandırılması yoluyla kırsal kalkınmayı desteklemek.Proje kapsamında, hayvancılık işletmelerine çeşitli destekler sunuluyor. Bakan Yumaklı, projenin değerlendirme sürecinde, 200 baş altı kapasitedeki işletmelerin, ilk kez hayvancılık yapacak genç kadınların faydalanabileceğini belirtti.Ayrıca, değerlendirme sürecinde, 20 baş altı üretim yapan aile işletmelerine, 40 yaş altı gençlere ve kadınlara, deprem bölgesindeki üreticilere, besi bölgesi olan 19 ile ve tarımsal örgüt üyelerine ek puan verileceğini açıkladı.

PİLOT İLLER ARASINDA ADANA YER ALIYOR
Üreticilere yönelik önemli destekler sunan proje için başvurular, Adana İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri aracılığıyla yapılacak. Yetkililer, son başvuru tarihinin 28 Şubat Cuma olduğunu hatırlatarak, tüm vatandaşları projeden faydalanmaya davet etti.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kırsalda üretimi artırmayı hedefleyen bu destek programının bölgedeki hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağlayacak.

SİGORTA BEDELİ DEVLET TARAFINDAN ÖDENECEK
Proje ile üreticilere Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından 1 yıl süreyle sigorta imkanı sağlanacak ve sigorta bedeli de devlet tarafından ödenecek. Böylece hayvan yetiştiricileri olası risklere karşı güvence altına alınacak. Özellikle gençlerin ve kadınların tarım sektöründe daha fazla yer almasını teşvik etmeyi amaçlayan proje kapsamında, veteriner hekim, ziraat mühendisi ve gıda mühendisi gibi meslek gruplarından gelen başvurularda verilen hayvan sayısı, 15'ten 30'a çıkarılacak. Bu adımla, tarım ve hayvancılık alanında eğitim almış gençlerin kendiişlerini kurmalarına destek olunacak.

DEPREM BÖLGESİNE ÖNCELİK VERİLECEK
Deprem bölgesindeki üreticilere öncelik verilecek olan proje ile yerli üretim artırılarak hayvancılık sektöründe sürdürülebilir büyüme hedefleniyor. Desteklerle kırsalda ekonomik kalkınmanın hızlandırılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Projeye ilişkin başvurular, Adana İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri üzerinden yapılacak. Kriterler ve diğer detaylar Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden paylaşılacak.

İLK DAĞITIM MART AYINDA
İlk hayvan dağıtımlarının mart ayında başlaması planlanıyor. Her üreticiye, kapasitesine ve mesleki durumuna göre 5 ile 30 arası gebe hayvan verilecek.

BAKIM VE BESLEME DESTEĞİ İMKANI
Proje kapsamında sağlanan destekler arasında, yıllık 270 bin lira bakım ve besleme desteği, Ziraat Bankası’ndan 2 yıla kadar ödemesiz, 3 veya 5 yıl geri ödemeli sübvansiyonlu kredi imkanı ve yüzde 85’e varan faiz indirimi bulunuyor. Ayrıca, hayvanların bir yıllık TARSİM sigortası devlet tarafından karşılanacak ve olası kayıplarda sigorta devreye girecek.
Bu proje, üç yıllık bir yol haritası kapsamında devam edecek. Üreticiler, hayvanları sağlıklı ve aşılı olarak teslim alacak. Bu destekler sayesinde, kırsal bölgelerde ekonomik kalkınmanın hızlandırılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektörünü desteklemek ve kırsaldaki aile işletmelerini güçlendirmek amacıyla 'Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi'ni hayata geçiriyor. 'Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi' kapsamında, Hayvancılık Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ait gebe büyükbaş hayvanlar uygun maliyetle üreticilere verilecek.
Bu hayvanlar, hem et üretimi hem de damızlık olarak kullanılacak, böylece hem verim hem de kalite artırılacak. Projenin ana hedefi, aile işletmelerini güçlendirmek ve özellikle gençler ile kadınların sektöre kazandırılması yoluyla kırsal kalkınmayı desteklemek.

Proje kapsamında, hayvancılık işletmelerine çeşitli destekler sunuluyor. Bakan Yumaklı, projenin değerlendirme sürecinde, 200 baş altı kapasitedeki işletmelerin, ilk kez hayvancılık yapacak genç kadınların faydalanabileceğini belirtti.
Ayrıca, değerlendirme sürecinde, 20 baş altı üretim yapan aile işletmelerine, 40 yaş altı gençlere ve kadınlara, deprem bölgesindeki üreticilere, besi bölgesi olan 19 ile ve tarımsal örgüt üyelerine ek puan verilecek. Özellikle gençlerin ve kadınların tarım sektöründe daha fazla yer almasını teşvik etmeyi amaçlayan proje kapsamında, veteriner hekim, ziraat mühendisi ve gıda mühendisi gibi meslek gruplarından gelen başvurularda verilen hayvan sayısı, 15'ten 30'a çıkarılacak.
Bu adımla, tarım ve hayvancılık alanında eğitim almış gençlerin kendiişlerini kurmalarına destek olunacak. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kırsalda üretimi artırmayı hedefleyen bu destek programının bölgedeki hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağlayacak.